16 Mayıs 2009 Cumartesi

ARBORETUM bahçeköy

ATATÜRK ARBORETUMU
Bahçeköy sınırları içerisindeki en önemli eserlerden biri, kuruluşu yeni olmasına karşın, Atatürk Arboretumudur. 1939 yılında kurulması çalışmalarına İÜ Orman Fakültesince başlanmış, 1972 yılına kadar eksikliklerinin giderilmesi için uğraş verilmiş, 1973 yılında ise 56 hektarlık alana yayılarak büyütülmüştür. 1980 Yılında Arboretumun ismi, Atatürk'ün doğumunun yüzüncü yıldönümü nedeniyle Atatürk Arboretumu olarak değiştirilmiş, alanı da tüm ihtiyaçlara yanıt verecek şekilde 343 hektara yükseltilmiştir.

Dünyanın en büyük Arboretumu olan Atatürk Arberetumu canlı ağaç ve bitki müzesidir. Dünyanın dört bir yanından getirtilen ağaçlar burada yetiştirilmektedir. Her ağacın üzerinde Latince adları, nereden geldiği ve kaç yaşında olduklarını gösterir kimlik kartları bulunmaktadır. Arberetum içinde sulama işleri için gölet ve gezi için yol ve yürüyüş parkuru vardır. Floristik zenginliği dünyaca kabul edilen üç ayrı floraya ait (1. Orta Avrupa, 2. Akdeniz ve Güney Avrupa, 3. Karadeniz ve kısmen Kafkas) 450 ağaç türü barındıran Belgrat Ormanı üzerinde kurulan Atatürk Arberetum idari yönden Orman Genel Müdürlüğüne, bilimsel yönden ise İ.Ü. Orman Fakültesi Dekanlığına bağlıdır.
Atatürk Arberetumu Taksim'e 20, Boğaz sahiline 6, Karadeniz'e ise 9 kilometre uzaklıktadır. Denizden yüksekliği 80-120 metre arasında değişiklik gösterir