16 Mayıs 2009 Cumartesi

BELGRAT ormanı-19

BELGRAT ORMANI
Belgrad ormanları koşu parkuru ve mesire alanları ile İstanbulluların en çok tercih ettiği yerler arasında bulunuyor. 5 bin 500 dönümü kaplayan Belgrad ormanları, İstanbul'un kuzeyinde yer alıyor.
Adını, Belgrad Ormanlan'nın ıslahı için büyük gayret sarfeden Müderris Neşet Bey'den (1881-1929) alan serin suyun etrafında kurulan önemli bir mesire yeridir. Ulaşım kolaylığı ve Belgrad Ormanlan'nın tam ortasındaki konumuyla yılın dört mevsimi, haftanın 7 günü tabiat severlerin akınına uğrar. Güzel suyunun yanı sıra, Büyükbent etrafında ring yapan 8 kilometrelik koşu parkuru, temiz piknik alanları, kafeteryası ve otoparkı ile İstanbullular için ideal imkanlar sunar.

Levent-Maslak- Bahçeköy ya da Kemerburgaz istikametlerinden giriş yapılan Belgrad Ormanları'nda tabelalar size Neşet Suyu’na ulaşabilmek için yön verecektir. Her iki yönden ortalama 3 kilometrelik bir asfalt yoldan sonra Neşet Suyu'na varılır.

Ağaç denizi Belgrad Ormanları'nda daha bir sakin köşe dilenirse gidilecek yer, ünlü edebiyatçımız Falih Rıfkı Atay'ın adını taşıyan mesire yeridir. Neşet Suyu ve Kömürcübent arasındaki 200 dönümlük alanda misafirlerini ağırlar. Ahşap oturma mekanlarıyla donatılmış alanlar her şartta piknik yapma imkanı sağlamaktadır.

Belgrad Ormanları'nın Bahçeköy girişinden sonra gelen Neşet Suyu'yla komşudur. Kemerburgaz-Göktürk-Kurtkemeri'ni takiben de ulaşılabilir.
istanbul'un ciğerleri. kanuni sultan süleyman'ın sırbistan seferi sonrası adını verdiği ve o dönemde şehirin önemli miktarda su ihtiyacını karşıladığı için koruma altına alınan 13 bin hektarlık orman. bahçeköy yol ayrımından girip neşet suyu istikametine devam edilince karşınıza çıkar.Belgrad Ormanları, İstanbul'un kuzeyinde, İstanbul Boğazı'nın batısında bulunan ormanlık bölge. Sarıyer- bahçeköy sınırlar içinde bulunan ve mesire amaçlı kullanılan bölge Karadeniz kıyılarına 4 km. kadar yaklaşır.

Yüzölçümü 5.300 hektar olan bölgenin en yüksek yeri 230 metrelik Kartaltepe'dir. Ormanlık alanda ağırlıklı olarak meşe, gürgen, kayın ve kestane ağaçları bulunur.

Belgrad Ormanları'nda şehrin su ihtiyacını karşılamak için yapılmış yedi bent bulunmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde şehrin su ihtiyacını karşılamak amacıyla birbiri ardına inşa edilen, Kömürcü Bent (1620), Büyük Bent (1724), Topuzlu Bendi (1750), Ayvad Benti (1765), Valide Bendi (1796), Kirazlı Bent (1818) ve 2. Sultan Mahmut Bentleri (1839) buradadır. Bu bölgeler ayrıca mesire yeri olarak da kullanılmaktadır.

Bu bölgeye, Belgrad Ormanları ismi, Kanuni Sultan Süleyman’ın Belgrad Seferi'nden dönerken getirdiği esirleri bu bölgeye yerleştirmesinden dolayı verilmiştir. Esirlerin yerleştirildiği köye Petra Köyü denmiştir. Petra 1898’de kaldırılmıştır.

Girişin ücretli olduğu ormanlarda 700 dönüm kadar bir bölge halkın kullanımına açık piknik alanı olarak düzenlenmiştir
*****************
BELGRAT ORMANLARI
İstanbul'un akciğeri olan Belgrat Ormanları yaklaşık olarak 5300 hektar'dır Belgrat Ormanının denizden ortalama yüksekliği 190 m.dir. En yüksek noktası ise kuzeyde Büyükkartaltepe olup 230 m.dir. En alçak noktası ise 40 m ile Kurudere'dir.

Belgrat Ormanının asli ağaç türü meşedir. Meşe ormanları Belgrat Ormanının yüzde yetmiş beşini kaplar. Ormanın kuzeye bakan yamaçlarında kayın, dere içlerinde gürgen ve güney yamaçlarda kestane ormanlarına rastlanır. Belgrat Ormanları içerisinde orman şeklinde değilse de tek veya kümeler halinde kızılağaç, karaağaç, çam, söğüt, kavak, ıhlamur, Akçaağaç, üvez bulunur. Ağaççık ve çalılardan ise muşmula, geyik dikeni, çalı süpürgesi, fındık, kızılcık, katırtırnağı, defne, laden çok miktarda bulunur.

Belgrat Ormanları yüzlerce yıldan beri İstanbul'un su ihtiyacını, orman içerisinde yapılan bentler vasıtası ile karşılar. İşte bu nedenle Belgrat Ormanı Bakanlar Kurulunun 12.12.1924 tarihli kararıyla Muhafaza Ormanı olarak koruma altına alındı.