Sarıyer yaklaşık 260.000 nüfusu ve 150.000 seçmeni ile İstanbul'un güzel ilçelerinden biridir. Sarıyer'in 9 köyü bulunmaktadır,
önemli semtleri;
Rumelikavağı, Boğazağzı, Büyükdere, Kefeliköy, Kireçburnu, Tarabya, Yeniköy, İstinye, Emirgan, Boyacıköy, Baltalimanı,bahçeköy ve Rumelihisarı'dır.
bahçeköy,
Sarıyer’in yemyeşil bir semtidir
.İlk kuruluşu 1521 yıllarına dayanmaktadır.
Kanuni Sultan Süleyman Belgrat Seferi sonrasında yanında getirdiği sırp esirleri bu bölgeye yerleştirmiş.
Ve kurulan bu köye Belgrat köy çevresindeki ormana Belgrat köy adı verilmiştir.
Daha sonra köyün bent sularına zarar verdiği anlaşılarak köy buradan topluca alınarak şuan ki yerine taşınmıştır.(1894)
Bu köye de Bahçeköy adı verilmiştir.
1924 mübadelesinde selanik sancağına bağlı vodina karacaova bölgesi gustulüp ve fuştan köyünden lozan antlaşması gereği ordaki mallarına karşılık 8 dönüm tarla 1 ev verilerek müslüman türkler yerleştirilmiştir.
Daha sonra türkiyenin değişik illerinden göç almıştır.
Bahçeköy sporkulübü, cami derneği,sarıyer lozan mübadiller derneği, giresunlular derneği,avcılar dernekleri bulunmaktadır,
7 haziran 1992 yılında belediye olan belde
ilk başkan
muzaffer altınsoy
ilk meclis üyeleri
hüsnü yazıcı mustafa şen
sami kasap osman aktaş baki yurttaş yakup çakıröğlu.
2 nci dönem belediye başkanı
mustafa başaran
diğer dönem meclis üyeleri
mehmet ali adıgüzel-mehmet yüksekten-hüseyin tulum-suat kasap-fahrettin erkaptan-yılmaz tamer-ali taşdemir-yılmaz tank-ahmet aktepe-nizam hacıosmanoğlu-cevdet kain-osman can-şenel demirkaya-bekir demirbilek-ibrahim man
20008 yılında anayasa mahkemesi kararı gereği belediye fesh olup sarıyer ilçesinin mahallesi oldu .
bahçeköy spor kulübünde başkanlık yapanlar
nurettin özbekrem hüseyin yalaza mustafa coşkun nadir ylmazel ömer gülüştür muzaffer altınsoy fahrettin erkaptan abdullah ziya şen mustafa başaran tahir sarıoğlu
hüsnü yazıcı- zeki yazıcı.
Bahçeköy de İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi, Orman İşletme Müdürlüğü, Fidanlık, 2 özel okul 1 ilköğretim okulu, öğrenci yurdu bulunmaktadır.
Bahçeköy’ü çevreleyen Belgrat ormanı, İstanbul halkının rekreasyon ihtiyacını karşılayan yegane dinlenme yeridir.
Orman muhafaza alanı olarak ayrılan Belgrat ormanları geçmişte de bugün olduğu gibi İstanbul’un su ihtiyacını karşılamıştır.
Mimar Sinan tarafından inşa edilen su kemerleriyle İstanbul’un belli bölgelerine su verilmektedir. Günümüzde hala bu fonksiyonları yerine getiren 7 adet bent bu orman içerisinde yer almaktadır.
Bu bentler: 1. Kömürcü bent(1620). 2. Büyük bent (1724) 3. Topuzlu bent(1750) 4. Ayvat bendi(1765) 5. Valide bendi,(1796) 6. Kirazlı bent(1818) 7. II. Sultan Mahmut Bendi(1839) yıllarında inşa edilmişlerdir
.Belgrat ormanı bünyesinde bulunan Av-Koruma-Üretme Sahası ve Balık Üretme İstasyonu halkın eğlenme, spor dinlenme ihtiyaçlarını karşılayıp kalabalık İstanbul şehrine çok yönlü hizmetler sunduğu için ayrı bir öneme sahiptir.
Türkiye’nin ilk, Dünyanın planlı ve ünlü Arberetumu olan Atatürk Arberetumu da Belgrat ormanı içerisinde tesis edilmiştir. Arberetumlar bilimsel araştırma ve gözlem amacıyla orijinal ve yaşları belli, her biri doğru ve dikkatli bir şekilde bir araya getirilmiş, çoğunlu ağaç ve diğer odunsu bitkilerin uygun seçilmiş alanlarda yetiştirilip sergilendiği tabiat parçalarını ortaya çıkarmaktadırlar.
Bahçeköy, Karadeniz iklimi etkisindedir. Ilıman ve nemli bir iklim tipi mevcuttur. Bahçeköy de orman ve fundalık alanlar stepler geniş yer kaplamaktadır. Meşe türleri ve çam çınarlar çoğunluktadır.
Yörenin havasının ve suyunun temiz olup önemli bir piknik alanı olması, yaz ve kış mevsiminde hafta içi ve hafta sonları dinlenme, eğlenme ve spor amaçlı kullanılmaktadır.
Bahçeköy ün güneyinde ve doğusunda yer alan Belgrat ormanı ve içindeki tarihi bentler gerek yabancı gerekse yerli turistlerin ilgisini çekmekte, yaz nüfusu 30.000 kişiyi bulmaktadır
RUMELİKAVAĞI:
Bu civarda Milton (Telli Tabya) ve Sarapicion vardı. Anadolu ye Rumeli Kavakları kalelerinin bulunduğu yerde eskiden iki tapınak vardı. Rumeli kıyısındaki Bizanslıların, Anadolu kıyısındaki Kalkedonluların tapınağı idi. Sonraları Bizans İmparatorluğu, karşı karşıya bulunan bu iki tepenin üstünde, Boğazı savunmak üzere iki kale inşa etmiş, tepeden kıyıya kadar uzanan bir duvar yapmıştı. Bir kıyıdan ötekine uzanan, kıyıdaki duvarlara bağlı büyük bir zincirle Boğaz kapatılırdı. Bu kalelerden Anadolu kıyısındaki, Ceneviz kalesi oldukça sağlam bulunmasına karşın, Rumeli kıyısındakinin ancak yıkıntıları görülmektedir.
Gillius'ta burası Rumeli (Hieron Romelias) u biçiminde geçer. Kale duvarından sonra gelen vadi, eskiden dolaydaki taşların altın kapsadığı sanıldığı için, Chrysorrhoas (Altın su) adını taşıyordu. Burada, Gillius'un zamanında, Meryem'e izafe edilen küçük bir kilise vardı. Bu vadinin sonundaki kaynağın bulunduğu tepede, her halde, vaktiyle fener işini gören, büyük yuvarlak bir kule bulunuyordu. Dionysios buna Timea Turris adını verir.
Burası Murat IV. zamanında yaptırılan kale (Boğaz Hisarı) ile, önemli bir yer olmuştu. Bu kale dört köşesi bin adım olmak, güney yanında bir kapısı bulunmak üzere, Anadolu-Kavağı ile birlikte, Kazak ve Rus saldırılarına karşı yaptırıldı; sonradan bir çok kez onarıldı, değiştirildi. Evliya Çelebi, kalenin içinde muhafızlar için 60 ev olduğunu, burada Galata mollasının bir naibi bulunduğunu kaydeder. Murat IV. ün yaptırdığı bir cami ile Karakaş Mustafa Çelebi 'nin yaptırdığı bir mescit, sonradan, Vâlide Hatice Turhan Sultan (Mehmet IV. in annesi) tarafından kardeşi Yusuf Ağa adına bina ve Mahmut II. tarafından tamir ettirilen Valide camii buranın eski ulusal anıtlarını oluşturur. Kıyıda Otuz-Bir suyu adı ile tanınan bir mesiresi de vardır.
BOĞAZAĞZI (RUMELİ):
Rumeli Kavağı'ndan sonra, kayalıkların bir burunla bittiği yerde, Karadeniz'den girerken, Boğazın Rumeli kıyısındaki ilk limanı vardır. Buna Ephesiates ("Epheslilerin Limanı"; bugünkü Büyük Liman) denirdi. Sonra Aphrodision burnu (Taşlıca Burnu veya Toptaşı) vardır. Daha ileride eski Aphrodite heykeli ile Myreleion mevkii bulunuyordu. Bundan sonra gelen küçük koya Limen Dykion ("Lykialıların Limanı"; bugünkü Hamsi Limanı) ve Karibce kalesi kuzeyindeki limana da Licnias deniliyordu.
Buradan sonra kıyı daha taşlı, daha özel bir biçim alırdı. Eskiden buraya akbaba ve kartalların yuva yapmasından dolayı Gypopolis (Akbaba şehri) denmişti. İhtimal, Papas-Burnu'na kadar sürüp giden bu yerde Argonotları çağıran Kral Phineas'ın sarayı vardı.
Boğazın son bulduğu yerdeki burun Panium (Gallius, Phanarion demektedir; Rumeli feneri burnu) dur. Karşısında Kyaneai adacığı (Kızıl-kayalar ya da Kokonora adası) vardır. 1352'de burada Venedik ve Ceneviz donanmaları arasında, Karadeniz egemenliği için, büyük bir savaş olmuştu. Boğazın Rumeli kıyısındaki en son noktaya Symplegades adı veriliyordu. Boğazın dışında Hamus (Istıranca dağIarı) eteklerinde vaktiyle Fener görevi yapan Ovid kulesi denilen bir yer kaydedilmektedir.
Bu yerlerin (Büyük Liman, Karipçe ve Fener) Türk tarihinde, buralarda XVIII. ve XIX. yüzyıllarda savunma düzeni alınmasından başkaca bir değerleri yoktur. Ancak Boğazın girişinde gemilerin geceleyin karaya oturmaması ya da yanlış işaret vererek, bunları yağma etmek isteyen bazı hırsızlardan korumak için, zaman zaman çareler düşünülmüş, Abdülhamit I. zamanında kıyıda mahalleler kurularak, imarına çalışılmış, böylece bu gibi sakıncaların önüne geçilmek istenilmiştir. Abdülaziz döneminde ise, kazazedeleri kurtarmak için, Cankurtaran yapılmış, bu kuruluş bugünkü tahlisiye örgütüne temel olmuştur.
BÜYÜKDERE:
Büyükdere ve vadisi eskiden Bathykolpos adı ile tanınmıştı. Megoralılar tarafından yaptırılan Saron adak yerinden dolayı buraya Saron körfezi veya Saron burnu (Büyükdere burnu).deniyordu, Bundan başka güzelliği nedeniyle, Kalos Agros ve geniş çayırlığı dolayısıyla, Libadia adları ile tanınırdı .Bu çayırlıkta, "Yedi Kardeş" denilen 7 ağaçlı bir yer vardı ki kesin olarak bilinmemekle beraber, 1096'da birinci Haçlı seferinde Godefroy de Bouillon, ordusu ile, burada kalmıştı.
Vaktiyle Selim II.'in büyük ve geniş çayırlığına sık sık geldiği bu semt derin bir körfezin kıyısını kaplar ve adını körfeze dökülen bu dereden alır. Tarabya gibi, burasıda Beyoğlu'nda kışlık Büyük Elçilikleri olan, bazı Avrupa Büyük Elçilerinin sayfiyesi idi. Rusya ye İspanya Büyük Elçilerinin de yalıları burada bulunuyordu Büyükdere 'de biri Kılıç Ali Paşa yanında çıraklık yapmış olan Mahmut Efendi, öteki Mustafa II. zamanında sadaret kethüdası ünlu Kara Kethüda Ahmet Ağa taraflarından yaptırılan iki cami vardır. Mehmet Ağa 'nın bahçesi de (Kara-Kahya bahçesi) buranın sayılı mesirelerinden biri idi. Kefeli köy ile Büyükdere ,Şehzâde Sultan Mehmet cami vakfındandır.
KEFELİKÖY:
Kireçburnu'ndan sonra, Büyükdere körfezine dökülen derenin ağzında daha çok balıkçıların oturduğu bir mahalledir. Adını, Kırım'ın İmparatorluğa katılmasından sonra, Kefe 'den getirilerek' buraya yerleştirilen göçmenlerden almış olması ihtimali vardır. Burada Kaptanı derya Uluç Hasan Paşa (ölm. 1589/1590)'nın yaptırdığı bir mescit vardır. Daha sonra; Şeyhülislam Damatzâde Abu' I-Hayr Ahmed Efendi (ölm. 1144 = 1731/1832) buradaki yalısında son zamanlarını geçirdiği sırada, bu mescide cuma vaizi atanmıştır.
KİREÇBURNU:
Buraya, boğazın kuzey ucu göründüğü için, Karadeniz'in kilidi ve anahtarı anlamına gelen "Kleides kai kleithra tou Pontou" denirdi. Bizanslılar döneminde burada Euphemia'ya verilmiş ve herkesin ziyaret ettiği bir ayazma vardı. Kefeliköy'e giderken yüksekte bulunan bir kaya, Dionysios zamanında, adını bir efsaneden alan Dikaia Petra ("âdil taş") çok ünlüydü.
Burası Tarabya ile Büyükdere arasında bir mahalledir. İskanı konusunda XIX. yüzyılda, Fuat Paşa 'nın sadareti sırasında ve 1293 harbinde girişimler ve çabalar gösterildi. Kireçburnu cami adı ile bir cami, Kireçburnu setleri adlı iki set ile ,biri 1163'te gümrük emini İshak Ağa tarafından hayrat olarak, öteki, 1237'de Tabyalar inşa edildiği vakit yaptırılan iki çeşmesi vardır. Ağaçaltı adı ile tanınan yerde Rumların çok ziyaret ettiği bir ayazma bulunur.
TARABYA:
Bu liman, İstinye gibi, denize egemen uluslar için, önemli ticari bir yer olmuştur. 1352'de Cenevizler ile Venediklilerin deniz savaşı sırasında Venediklilerin Amirali Nicola Pisani buraya çekilmişti. Bizanslılar çağında burada, içinde savaş esirlerinin hapsedildiği bir hapishane bulunuyordu. Eski çağda Pharmacias adını taşıyan, Medea'nın zehiri ile ilgili görülen bu yer, sonradan havasının güzelliğinden dolayı, Therapia ("Tedavi") diye anılmıştır. Musahipleri Şemsi Paşa, Celil Bey ve ozan Baki gibi kişiler ile Boğaziçi'nde çeşitli yerlerle, has bahçelerden, görünümü güzel korularda ve kıyılarda şölenler düzenleyen Selim II, o çağda balıkçı kulübelerinden başka bir şey bulunmayan Tarabya 'da, bir kasaba kurulmasını ve kendisi için bir köşk yaptırılmasını Sokullu 'ya emretmiş ve ondan sonra burası da bayındır olmuştur . Sonradan, güzelliği dolayısıyla, özellikle Rum zenginlerinin oturduğu bir yer idi. Hatta hükümet aleyhinde bunların gizli tasavvur ye kararları burada konuşulurdu. Eflak Boğdan beyliklerindeki ayrılıkçı hareketler ile Rum ayaklanmaları buradan yönetilirdi. Tanınmış Rum ailelerinden olup, bu gibi fesat hareketlerinde elebaşılık ettiği hükümetçe anlaşılan Ypsilanti 'lerin Tarabya 'da ki sahilhaneleri, bu yüzden zorla ellerinden alınmış ve Selim III. tarafından Fransa büyük elçiliğine bir sayfiye yeri olmak üzere verilmişti. Bundan başka, vaktiyle burada bulunan İsveç ve Napoli elçilerine özgü yalılara ek olarak, sonradan İngiltere, Almanya, Romanya ve Danimarka Büyük Elçileri de birer sayfiye edinmişlerdir. Bu yalılar çoğunlukla doğu zevkine göre döşenirdi. Yazın buralarda yaşam çok canlı olurdu. İsveçli gezgin Björnstahl 'in buradan yazdığı dikkate değer mektupları bu yaşamdan söz eder.Aynı zamanda, Tarabya koyunda sonuçlanan yeşil vadide ilgi çekici bir mesire idi. Evliya Çelebi zamanında, Tarabya, 1033'te uğradığı Kazak saldırı ve tahribatının izlerini taşımakla birlikte, imar da görmekte idi. Burada bânisi tüccardan Hacı Osman Ağa olan bir cami vardır ki, bu ilkin Mustafa III döneminde Alacacı Hüseyin Ağa, sonra 1244'te .Silahdar-i şehriyari Ali Ağa tarafından değiştirilip genişletilmiştir. Tarabya 'da Mahmut II. ve Bezmialem Valide Sultan taraflarından yaptırılmış iki çeşme de vardır.
YENIKÖY:
Yeniköy kıyısı, burada yetiştirilen çilek dolayısıyla, Komarodes ve bir az ilerisi Bakchiai diye adlandırılmıştı. Kalender Koyu, bir barbar kralının adını (Pitheku Limen) taşımakta idi. Aynı zamanda Bizanslılar buraya, durgun denizi nedeniyle, Eudios Kalos demişlerdir.
Kanuni 'nin zamanında kurulmakla bu günkü adını alan bu köy, Türklerin Boğaziçi'ndeki imarcı ve medeni rollerini, hizmetlerini açık bir biçimde gösterir. Yeni-köy, Evliya Çelebi zamanında, 3.000 evli ve bağlı bahçeli bir kasaba idi. Galata nâibi idaresinde olup, su başısı , yeniçeri serdarı, çavuş ve yasakçıları vardı. Halkı hep Trabzonlu ve Karadeniz kıyısından gelme idi. Zaten Tarabya, Büyükdere, Sarıyer halkı da çoğunlukla bu gibi diyardan gelenlerden idi. Burada banileri, Osman II. döneminde kaptanı derya ve sadrazam olan Güzelce Ali Paşa ile Zembilli Ali Efendi 'nin oğlu Fazlı efendi (ölm. 1583) olan Ali Paşa ye Molla Çelebi camileri ve Şeyh İsmail'in Halveti tekkesi de vardı . Karadenize çıkan gemilerin kaptanları peksimetlerini Galata ile Yeniköy 'den alırlardı. Mahmut II. döneminde Rum zenginleri, Yeniköy 'de Osmanlı mimarisine en güzel örnek olacak l yalılar yaptırmışlardı. Burada Rumlardan başka Ermeniler de vardı. Bunlar evlerini siyaha ve Rumlar ise, kırmızıya boyatmak zorunda idiler. Bununla birlikte sonradan bu yöntem bırakılmış, yeşil dışında, Hristiyanlar evlerini istedikleri renge boyatabilmişlerdir. Bir az ilerideki Köy Başı'nda bir tabya ve daha ilerideki koy da Kalender köşkü vardı. Bu ad, burada gömülü bu addaki bir dervişten alınmış olacağı gibi, durgun denizi nedeniyle verilen Eudlas Kalos 'tan gelmiş olacağı da düşünülebilir . Buradaki köşk, Ahmet III. döneminde, Damat İbrahim Paşa tarafından yaptırıldı. 0 zamandan beri burası Boğaziçi'nin en güzel mesirelerinden biri oldu. 1243 (1827/ 1828) Türk-Rus savaşında Mahmut II. Sancağı Şerifi çıkarıp, Kalender köşküne koymuş, burası harekat üssü olmuştur.
İSTİNYE:
Çok güzel doğal bir liman olarak, eski zamanlardan beri ünü bulunan İstinye'nin eskiden3 adı vardı: I. Stenos (Boğazın baş1angıcına yakın bir koy olmasından dolayı); 2. Leosthenes .yada Leahthanes (Megaralıların burada yetiştirdikleri bir bitkiden dolayı); 3. Sasthenion (Argonotların Amykos 'u yenmelerinin şükran anısı olarak inşa ettikleri adak yerinden dolayı. Burada daha önce Amphiaraos adak yeri bulunuyordu ve bunu büyük Konstantin bir Hıristiyan tapınağına dönüştürmüştü. Bizanslılar zamanında burada imparatorlarının sarayları vardı ki, 921'de Boğaziçi'ne kadar gelen Tuna Bulgarları, bunlardan Romanus 'un sarayını yakmışlardı. Bizans'ı denizden kuşatmaya gelen kavimlerin bu arada Rusların, gemileri burada demir atardı.
Boğaziçi 'nin en derin koyu etrafında olan bu köy, XVI. yüzyıl ortasından sonra gelişmiştir. Halkı yerli Rum ahali ile daha çok denizcilerden (Kürekçi-başı Ahmet Bey, gemi kaptanlarından Derviş Reis vb. gibi-) oluşurdu. Bunların sahilhaneleri ve kurdukları, inşa ettikleri mescit ve mahallelerden başka, Bayezıt II 'in torunu Nesli Şah Hanım Sultan 'ın yaptırdığı, mescit ve mahalle vardır ki, inşa tarihi ve bu mescidin İstanbul'daki vakıflarını gösteren vakfiyesi 947 (1540) tarihlidir. Evliya Çelebi zamanında limanın ağzında bir de misafirhane vardı. Koyun kıyısında ve iç tarafta bulunan köşkler ve yalılar zenginlerin rağbet ettiği bu semti her çağda Boğaziçi'nin en bayındır köşelerinden biri yapmış ve koyun sonundaki çayırlık ünlü bir mesire haline gelmiştir. Dolayındaki tepelerde kireç, ve taş ocakları bulunduğu gibi, özellikle Cezayirli Gazi Hasan Paşa zamanında faaliyet gösteren ve en büyük gemilerin kalafat ve tamir edilmelerine uygun bir kalafat yeri de vardı. Meşrutiyet döneminde de burada "Tamir Havuzları ve Destgahları Osmanlı Anonim Şirketi" adı ile bir denizcilik tesisi kurulmuştu. Bu kurum Cumhuriyet döneminde Devlet Deniz Yolları idaresinin elinde, bu türden işlere ayrılmıştır.
EMİRGAN (MİRGÜN):
Buraya eskiden ünlü "Münşa'at al-salâtin" yazarı Nişancı Feridun Bey'e izafeten Feridun Bey bahçesi (Feridun Paşa bahçesi) denirdi. Murat IV.'ın Revan Fethi sırasında bu kalenin komutanı olup, kaleyi kahyası Murat Bey ile birlikte teslim edip padişaha sığınarak, İstanbul'a gelen, mansıplar ve vezirlik hasları alan Emirgüne 'ye burası da verildi. Onun burada, ara sıra kendisini ziyaret eden padişaha (Murat IV.) bir taht kurdurmak suretiyle sanatkârca ve İran zevkine göre inşa edilip donatılan süslü bir köşk yaptırması ile, bu semt daha çok ün kazandı. Katlinden (1051 = .1641/1642) sonra Kara Mustafa Paşa 'ya verilen bu kasır, onun da idamından sonra çeşitli kimselere geçti, ancak bir kısmı has bahçeye ayrılarak Mirgün adı bütün semtin adı oldu.
Abdülhamit I. döneminde şeyhülislam Mehmet Esat Efendi 'den devlete kalan buradaki köşk ye sahilhanenin yerine, padişahın emri ile, yeni bir cami ile dükkanlar ve hamam inşa edilerek, bir köy kuruldu ki, burası; Selim III. döneminde daha çok gelişti. Abdülhamit I. vakfından bir çeşme ile, Haseki kadın sarayı adı ile bilinen bir eve bitişik öteki bir çeşme (bânisi, Murat IV.), büyük Reşit Paşa. hayratından üçüncü bir çeşme vardır. Emirgan'ın suyu boldur. Bu çeşmelere Valide bendinden su gelirdi. Kanlıkavak diye tanınan su da köyün suyu olup, kaynağı 3 km. kadar güneybatıda ve Hacı Osman bayırındadır. Kıyının kuzey kısmında Mısır hidivi İsmail Paşa 'nın köşkleri bulunuyordu. Bunun yanındaki bahçe de ünlü bin mesire idi. Burası 1943'te İs- tanbul belediyesi tarafından halka özgü bir gezinti yeri durumuna getirilmek üzere, satın alındı.
Kıyının güney kısmında Mirgün camii bitişiğinde Şerif Abdullah Paşa sahilhanesi vardır ki, bu yalının süsleri çok güzel olan selamlık dairesi ,güzel bin sanat eseri sayılmaktadır. Gerek Hidiv ailesinin, gerek Şerif Abdullah Paşa'nın Mirgün'de yaptıkları; bir takım hayrat daha vardır.Koru dolayında kurulup da daha sonra eskimeye yüz tutması yüzünden belediyece yıktırılan hastanede bu aradadır.Boğaziçi'ndeki gümrüklerden biride burada bulunuyor ve gelirleri , beratla saray adamlarına veriliyordu.
BOYACIKÖY:
Baltalimanı ile Emirgân arasında bir mahalledir. Semtin bu ismi almasına neden, şayak v.b. boyamak ve bu sanatı yurt da yaymak üzere, Kırkkilise dolayından Selim III. tarafından 1221 (1806/1807) 'de 40 evlik göçmen getirilip, buraya yerleştirilmesi olmuştur.
Köyde Topal Hüsrev Paşa hayratından iki eski çeşme vardır. Bunu izleyen kıyıya, servi ağaçları ile kaplı olduğu için, Kyparodes (bugünkü Kestane Korusu) deniliyordu. Bir kaya üzerinde tanrıçalardan Hekate'ye tahsis edilmiş bir adak yeri vardı.
BALTA LiMANI:
Rumeli-Hisarı burnundan sonra, kral Barbys'in Phaidaliae adlı kızının, üzerinden atlayarak, intihar ettiği kayaya ye kayanın dolayındaki yere Sinus Phidailae (bugünkü Balta-Limanı) adı verilmiştir. Burası, bundan başka Portas Muilerum (Gynaikon Limen "Kadınlar limanı") adını taşımış ve Gillius'a göre, Sarantakopa da denilmiştir.
Fatih'in kaptanı deryası Baltaoğlu Süleyman Bey'den adını alan bu koy, Rumeli Hisarı ve Emirgan arasında, kaynağı Levent ciftliğinde olan bir derenin ağzındadır. Burada Paşmakçı Şücaeddin tarafından kurulup mimberini , İmam-ı Sultani (Ahmet III.'in) adı ile tanınan al-Sayyid Muhammet Efendi'nin yaptırdığı bir cami ile Hezarpare Ahmet Paşa'nın blr çeşmesi vardır.
Selim III. döneminde valide kethüdası Giritli Yusuf Ağa da, dere içersindeki çayırlıkta, bir biniş köşkü yaptırmıştı. Bazen, sür-i hümayun dolayısıyla, burada vükela için çadırlar kurulur ve eğlenceler düzenlenirdi .
1236'da Mahmut II. cağında limanın ağzına bir tabya inşa edildi. Baltalimanı XIX. yüzyılda İstanbul zenginlerinin rağbet ettiği bir yer olduğundan, kıyı boyunca bir çok büyük yalılar vardı. Büyük Reşid Paşa tarafından yaptırılan ve sonra yüksek bir fiyatla Hükümete satıp, oğlu Ali Galip Paşa ile onun eşi Fatma Sultan'a verilen büyük kagir yalı, hala durmakta ise de, yakınında yine o yalı ile birlikte hükümete satılmış olan daha eski ve ahşap kısım yıkılmıştır. Bu kagir yalı eşi Seniha Sultan'dan dolayı, en son Osmanlı sadrazamlarından Damad Ferit Paşa ya geçmiş ve Mütarekeden sonraki dönemde (1918-1923) siyasi ve Mili Mücadele aleyhine görüşmelere, Hürriyet ve itilaf Fıkrası toplantılarına sahne olmuştur. Cumhuriyet döneminde burada bir süre Balıkçılık Enstitüsü kurulmuş, bugün bir hastane durumuna getirilmiştir. Sonradanda Baltalimanı ile Emirgan arasında "Reşit Paşa arazisi" denilen yerde bir kısım yer ayrılarak Reşit Paşa adı ile bir mahalle kuruldu. Reşit Paşa, Hariciye Nazırlığı zamanında eski yalısında, 3 Ağustos 1838'de Belçika ile, 16 ağustosta İngiltere ile birer ticaret antlaşması imzalamış, sadareti sırasında da Rusya ile 1 Mayıs 1849'da Eflâk-Boğdan beylikleri hakkında imzaladığı ant1aşma da, Balta-Limanı antlaşması adını almıştır.
RUMELİHİSARI:
Rumeli Hisarı burnu, buradaki Hermes adak yerinden dolayı, Hermaion adını taşıyordu . Gene durumundan dolayı Lemocopion ve dalgaların gürültüsü bir köpeğin havlamasına benzetilerek, Pyrhias Kyon ("kızıl köpek") adları da verilmişti. Burada, İskitlere karşı savaşa giden Dara'nın ordusunu geçirmek Üzere, Sisamlı Androkles sallar ile ünlü bir köprü yapmıştı.
Rumeli Hisarı adı Fatih'in burada yaptırdığı hisardan gelir. Bebek ve Baltalimanı koyları arasında genişçe bir çıkıntı üzerinde bulunan bir yerdir.
Rumeli Hisarı, yangından sonra, Mahmut L tarafından yeniden yaptırılan (1746) İskele mescidi bânisi Hacı Kemaleddin mahallesi ile, mescidinin banisi (1540) defterdar Mustafa Efendi olan Arpa Emini Ali Torlak (Ali Dede mescidinin banisi), Kale içi ye Meydan mahallelerini kapsar. Evliya Çelebi burayı, hisar dışındaki mahallelerden bağ ve bahçesiz, kayalar üzerinde 1000'den fazla evden ibaret bir semt olarak gösterir. Buradaki muvakkithâne Beyhan Sultan (Mustafa III.'nın kızı) tarafından' yaptırılmıştır. Cuma ve Bayram günleri hisara bayrak çekilir ve padişah boğaza çıktıkça, buradaki toplar onu selamlardı . Her dönemde saray ye devlet adamlarından bir çoğunun burada bağ ve yalıları vardı. Bu arada XVII. yüzyılda Vâlide Sultan (Mehmet IV.'in validesi)'in yaptırdığı köşk, XVIII. yüzyıl başlarında matbah-emini Halil Efendi 'nin bağı ile XVIII. ve XIX. yüzyıllarda, şeyhülislamlardan Mekki Mehmet Efendi Sıdkızade Ahmed Reşid Efendi'nin sahilhaneleri zikredilebilir. Rumeli Hisarı' nın en yüksek noktasında, tekkelerin kapatılmasına kadar, Nafi Baba tekkesi adlı bir bektaşi tekkesi bulunduğu gibi, civarındaki şehitlikte ünlülerden bir çokları gömülüdür.Ünlü hattatlardan Mustafa b. 'Abd al-Rahim ve Ahmed Vefik Paşa bunlar arasındadır.
Köşkü de burada bulunan Ahmed Vefik Paşa, kendisini hisarın bekçisi sayardı. Abdülaziz zamanında bu kalelerden birisi yıkılarak yerine bir saray inşa edilmesi söz konusu olunca, gösterdiği sinirlilik ve verdiği cevap, onun, bu büyük Türk anıtına karşı duyduğu bağlılığın derecesini belirtir
ZEKERİYAKÖY / GENEL BİLGİ
Sarıyer'in en eski köylerinden biri olan Zekeriyaköy; Maden, Bahçeköy, Uskumru Köy, Demirciköy ve Rumelifeneri'nden sınır alır. Köy ismini, mezarı camiin arkasında bulunan Zekeriya Baba isimli yatırdan alır. Zekeriyaköy ilçe merkezine 5, Taksim'e 26 ve Eminönü'ne 28 km uzaklıktadır. Zekeriyaköy'deki cami Çelebi Müfti lakabı ile maruf Şeyhülislam Hocazade Mehmet Efendi (Ö.1615) tarafından yaptırıldı. Ayrıca camiin bakımı, onarımı ve diğer ihtiyaçlarının karşılanması için de Sarıyer'de bir hamam yaptırarak vakfetti. Vakfedilen Sarıyer hamamı İsazade vakfındandır. Cami birkaç kez onarılmış, hatta en son onarımında hemen hemen yeniden inşa edilerek eski özelliğini kaybetti. Zekeriyaköy'deki bir diğer cami de KİPTAŞ Sitesi içindeki Abdullah Kadı Camiidir (Bu cami Kiptaş Camii de denilmektedir) camiin tarihi Özelliği yoktur. Köydeki diğer tarihi eserler ise çeşmelerdir. Köy içinde ulu çınar ağacının altındaki çeşme Padişah Avcı Mehmet'in (IV. Mehmet) hanımı ve Padişah Üçüncü Ahmet'in annesi Emetullah Valide Sultan tarafından 1745 yılında yaptırıldı. Ne var ki onarımlar sırasında tarihi özelliğini kaybetti. Son onarımı 1994 yılında yapılarak bugünkü duruma getirildi ve eski tarihi özelliğinden herhangi bir eser kalmadı. Çeşmenin eski kitabesi muhtarlıkta koruma altındadır. Meydan çeşmesi hüviyetindeki Hüseyin Ağa Çeşmesinin (1764) yeri yol yapım çalışmaları nedeniyle iki kez değiştirilmiş, üçüncü seferinde ise tamamen yıkılmıştır. Bu çeşme yapılış tarihinden sonra iki kez onarım görmüş olacak ki ayna taşı üzerinde üç ayrı kitabe konulmuştur. Birinci kitabede hayratı yapan Hüseyin Ağadan (1764), ikincisinde Hacı İsmail Efendiden (1790) ve üçüncü de ise Zübeyde Hanımdan (1889) bahsediyor. Bu çeşmenin iki kitabesi köy muhtarlığınca korunuyor. Soğuksu Çeşmesi (1793) önemli tarihi eserlerden biridir. Bu çeşmenin asıl adı Ziştovi Ayşe Hanım Çeşmesidir. Çeşme ilk yapıldığı yerde korunmaktadır. Bir diğer çeşme de Kirazlı Bahçe'deki Çeşmedir (1927). Zekeriyaköy'de anıt ağaç hüviyetinde iki dev çınar ağacı var. Çeşmenin yanındakinin çevresi 11 metre, yaşının ise bine yakın, muhtarlık binasının yanındakinin ise çevresinin 7.5 metre yaşının da dört yüz elli beş yüz civarında olduğu ifade edilmektedir. Zekeriyaköy'ün ne zaman kurulduğu bilinmemektedir. Ancak halkının Türk olduğu anlaşılmaktadır. Bu köy de diğer köyler gibi 93 Harbi (1877 Rus Harbi) seferberliği nedeniyle göç alan köylerden biridir. Harp nedeniyle Tataristan ve Gürcistan'dan göçmen aileler geldiği gibi Karadeniz bölgesinden de köye göçen aileler oldu. Ayrıca Yerliköy'ün, sahibi çıkması üzerine köy sakinleri yirminci asrın başlarında Sarıyer'in diğer köylerine dağıtıldı. Bu dağıtımdan Zekeriyaköy'de göç aldı. Bu yerleşim bölgesi çiftliğe dönüştürülerek Yerliköy Çiftliği adını aldı. Bu çiftlik Zekeriyaköy'ün sınırları içerisindedir. Köyde Rum ve Ermenilere ait herhangi bir kalıntı yok. Köyün Türkler tarafından kurulduğu dolayısıyla da yerli halkının Türk olduğu anlaşılıyor. Zekeriyaköy halkı yakın zamana kadar bahçecilik, hayvancılık, odunculuk ve orman işçiliği gibi işlerle uğraşıyorlardı. Halen bu işleri yapan bir kısım aile varsa da köy nüfusunun çok büyük oranda artması nedeniyle değişik iş kollarında çalışanlar bulunmaktadır. Köy içinde olduğu gibi köy dışında ve yeni yerleşim bölgesi olan Koza Evleri gibi yerleşim bölgelerinde ticaret, emlakçilik ve müteahhitlik işleriyle uğraşılmaktadır. Zekeriyaköy, köy içinden çok, siteler içerisindeki işyerleri ile köyden ziyade modern bir kent görünümündedir. Marketi, kitapevi, eczanesi, cafeleri, muhallebicisi, restaurantları, mobilyacısı, antikacısı, sanat evleri, kebapçısı, pizzacısı, bankaları ile gerçekten bir kent havasındadır. Amerikan Hastanesinin köyde bir şube açmış olması da bunun göstergesidir. Evliya Çelebi'nin konu ettiği Sarıyer'in Lal renkli sulu Kirazları'nın merkezi Zekeriyaköy'dür. Kirazlıbahçe restaurant ve çay bahçesinde kirazlar altında dinlenme, eğlenme ve yenilip içilme olayı halen yaşatılmaktadır. Bilhassa sitelerin fazlalaşması modern işletmeciliği de beraberinde getirmiş, bu nedenle de eğlence yerleri çoğalmıştır. Acarlarda Coliseum Aktif, Koza Evleri ve civarında Nar Cafe Bar, D&G Cafe, Fincan Bresseria Restaurant, Pizza Mia, Mama Mia Restaurantları ile Zeck Clup bu tür işyerlerinden bazılarıdır. Zekeriyaköy bağlık ve bahçelikti. Göz alabildiğine ekin alanları ve meralarıyla büyük ve verimli köylerden biriydi. Üzüm bağları, kirazı ve diğer meyveleriyle da ünlü bir köydü. Bilhassa kirazı, üzümü ve karpuzu aranılan meyveleriydi. Evliya Çelebi Sarıyer'den bahsederken "7000 bağı vardır, cümle dağları bağlarla tezyin olunmuştur. Lal renkli sulu kirazları meşhurdur. Hisar kirazı adı ile meşhur olan Gülnar bu Sarıyer'de yetişir ki, her birinden yüzer damla su çıkar methine söz yetmez..." demektedir ki bu ifadenin içinde aslında kirazı ve kiraz bahçeleriyle ünlü olan Zekeriyaköy vardır. Köyün adı çok kez "Kiraz Köy" olarak da anılmaktadır. Bunun nedeni de sultani, dalbastı ve dragaani (siyah, yazılı ve sarı) gibi çok değişik türlere sahip olmasındandır. Zekeriyaköy büyük gelişme gösteren köylerden biridir. Bilhassa ekin alanlarının ve meraların imara açılması, bazı alanların orman kapsamı dışında utulması nedeni ile Zekeriyaköy villa ve siteler kenti görünümüne dönüşmüştür. Köyün nüfusu 1980'de 386 iken 1997'de 3.047'ye yükselmiştir. Muhtarlıkça nüfusun 7.500'ü geçtiği ifade edilmektedir. Yaz aylarında nüfus daha da artmaktadır. Zekeriyaköy içinde yeni bir kısım binalar yapılmasına karşın eski köy havasını da yansıtmaktadır. Köy dışına çıkılmadan başlayan villa ve siteler insanı modern bir kente götürür. Yirmi dört sitenin dışında Kasap Çayırı Mahallesi, Karaağaç Mahallesi Uzunçayır Mahallesi olarak isimlendirilen yerleşim yerleri Zekeriyaköy sınırları içindedir. Kılıçpınar Mesiresinin de bir kısmı Zekeriyaköy bir kısmı da Bahçeköy sınırları içinde kalmaktadır. Köy kaynak suları bakımından da zengindir. Soğuk Su, Olukdere Suyu, Molla Suyu, Kirazlı Bahçe ve Kılıçpınar Suyu içimi bakımından çok iyi sulardır. Zekeriyaköy ağaçlıklar içerisinde şirin bir köydür. Turizme açıktır. Çay bahçeleri, piknik yerleri ve Kirazlı Bahçe ve Barınak isimli restaurantları ile bilhassa yaz aylarında ilgi çekmektedir. Yaz kış hizmet veren Göçmen Çiftliği ve Göçmen Ranch (Binicilik) Tesisleri ilgi gören yerlerdendir. Burada köyün adını taşıyan bir ilköğretim okulu var. 1925 yılında iki derslikli olarak açılan okul 1955 yılma kadar devam etmiştir. 1955 yılında okul yeniden yaptırılmış, 1975 ve 1987 yıllarında da onarım görmüştür. Zekeriyaköy'de özel okul da var. Biri 1998 yılında kurulan Özel Okul Öncesi Eğitim Kurumu olan Anaokuludur. Diğeri de Acarlar Sitesi içindeki Özel Acarlar Anaokulu ile İlköğretim Okuludur. 1998 yılında öğretim ve eğitime başlayan okul, 1999 yılında Özel Acarlar Anaokulu ve Özel Acarlar İlköğretim Okulu olarak isim değiştirmiştir. Aynı kampus içindeki Özel Acarlar Lisesi de 2000/2001 öğretim yılında eğitim ve öğretime başladı. Köyde ve Koza Evleri Sitesi içinde Amerikan Hastanesi Kliniği bir de Hill's adını taşıyan hayvan hastanesi var. Köyde; Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Zekeriyaköy Şubesi, Zekeriyaköy Rotary Derneği, Zekeriyaköy Rotaract Derneği, İstanbul Su ve Doğa Sporları Kulübü Derneği ve Zekeriyaköy İlköğretim Okulu Aile Birliği Derneği adlarını taşıyan beş dernek faaliyet göstermektedir. Zekeriyaköy'de bu güne kadar; Ethem Ağa, İsmail Efendi (Bingöl), Mustafa Efendi (Dayal), Şerafettin Dayal, Hasan Efendi (Özgen), İsmail Bingöl, Cela Balaban, Ahmet Dayal, Nihat Bingöl ve Mustafa Bingöl (halen görevde)muhtar olarak görev yaptılar. Zekeriyaköy'de; Merkez Mahalle ile birlikte 11 Mahalle (ayrı muhtarlık değil) 22 Cadde, 108 Sokak, 25 Site, 1 Lojman var.
KİLYOS
Kilyos, İstanbul'a 30, havaalanına 50 kilometre uzaklıkta. Boğaz'a gitmekten daha kolay olduğunu söylemekte bir beis yok. Bu şirin köye ulaşmak için ya Sarıyer üzerinden, ya da Maslak istikametinde Bahçeköy geçişini kullanmanız gerekiyor. Yolun tamamı asfalt. Maslak yolu orman içi olması sebebiyle manzaralı ve daha keyifli. Yerleşimi çok eskilere dayanan köye ulaştığınızda göze ilk çarpan tarihi bina Cenevizliler döneminde yapıldığı bilinen kalesi oluyor. Askeri saha içinde kalan kale Sultan II. Mahmut zamanında restore edilmiş. Ortasında bir sarnıç bulunuyor. Yağmur yağdığı zaman sarnıçların dolması için su toplayacak bir sistem kurulmuş. Hicri 1197-1241 tarihinde Bahçeköy'e kadar tüm sarnıçlar bu dönemde imar ve restorasyon görmüş. Taş yapımı kalenin temizliği ile dikkat çeken kemerli, korunaklı muhafız bölümleri aynen korunmuş. II. Dünya savaşında Boğazların korunması amacıyla Almanlar tarafından verilmiş 19. yy Krupp Kamalı çelik top kalenin burçlarında. Kale içinde 8 ayrı top sergileniyor Kale kapısı üzerinde Sultan II. Mahmut tuğrası, her iki yanında iki savaş topu, karşısında kalenin ele geçirilişi şerefine o dönem dikilip günümüze ulaşan anıt çınar ağacı bulunuyor. 26 metre yüksekliğinde, 5,4 metre gövde çevresine sahip çınarın dikim tarihini gösteren tabelada 1460 yılı belirtiliyor. Üç yüksek noktadaki su terazileri de kaledeki sarnıçtan su dağıtan sistemin birer parçası. Köydeki diğer tarihi yapılar ingilizlerin İstanbul'u işgali ettiklerinde Boğaz girişini kontrol etmek için yaptıkları eski tahlisiye binaları, kayıkhane, iskele, köprü ve çeşme. Tahlisiye binaları halen kıyı koruma tarafından kullanılıyor.
Kale kapısından ayrılıp, eski köy evlerini geride bırakıp yürüdüğünüzde tüm Kilyos manzarasına hakim bir tepeye ulaşıyorsunuz. Köydeki konaklama tesislerin çoğu burada. Deniz tarafından çıkılan merdivenlerle veya araç yolu ile gelinen oteller tepesi, panoramik manzarasıyla hayranlık uyandırıyor. 50 adım da ulaşılan çarşı, piknikle ilgili tüm gereksimlerin karşılandığı bakkal, manav, eczane gibi dükkanlar, emlak ofisleri, butiklerle cıvıl cıvıl. Yani yerleşik nufüsu kışın 2000 civarında olan Kilyos'a giderken ihtiyaç duyacağınız şeyleri taşımaya gerek yok. Jandarma bölgesi sınırları içinde kalan bölgede tüm kalabalığa rağmen huzur kaçıracak olaya da rastlanmıyor. Kilyos'un diğer adı Kumköy. Adım botanik açıdan son derece zengin kumullardan alıyor. Bu kumullar Karadeniz kıyılarında bozulmadan kalabilmiş kumul alanları arasında, en zengin bitki çeşitliliğine sahip ikinci kumul sistemi olması nedeniyle oldukça önemli. Doğal Hayatı Koruma Derneği tarafından koruma altına alınması için çalışılan Kilyos kumulları, içerdiği nadir kumul bitki örtüsündeki çeşitlilik ve ülke çapında nadir en az 15 kumul bitki taksonuna sahip. Bem Sözleşmesi Ek Liste I'de yer alan iki bitki türünün (Silene sangaria ve Verbascum degenii) zengin popülasyonlarının yer aldığı kumullardaki botanik çalışmalarının tarihi yüzyıldan daha eskiye dayanıyor. En az dört bitkinin tipömeği buradan toplanmış.
Nerede ne yenir?
Kilyos ve çevresinde taze deniz mahsulleri ve mangalda pişen et yemekleri sunan kır lokantaları damak zevkine düşkün olanlar için yaz kış açık. Bu şirin, küçük Karadeniz sahil yerleşimi göz alabildiğine uzanan kumsal plajları ile ünlüdür. Sarıyer içinden veya Belgrat Ormanlarından geçen yollar birleşerek Kilyosa varır. Orman yolu su kemerleri ve bentlerin civarından geçer. Şehir merkezine 25 km uzaklıktaki Kilyos’ta motel ve pansiyonlar, lokantalar yaz aylarında servis verirler.
Restoranlar:
Şömine Restaurant: 0212 201 25 17,
Bolu 1 & 2 Restaurant 0212 201 12 00,
Salih 1 Restaurant: 0212 201 10 64,
Salih 2 Restaurant: 0212 201 11 10,
Munzur Restaurant: 0212 201 10 04,
Gökdoğan Restaurant: (0212) 201 10 04,
Domani Restaurant: 0212 201 16 88,
Canlı Alabalık: 0212 20114 68,
Dalia Beach Clup: 0212 204 01 69,
Solar Beach: 0212 20110 12,
Dalia Beach: 0212 204 03 68,
Uzunya Beach:O212 204 07 33,
Burc Beach: 0212 203 02 30,
Doygun Restaurant: 0212 20114 62,
Baharsuyu Et Lokantası: 0212 242 27 40
Nerede kalınır?
Kilyos'ta, 1000 yatak kapasitesine sahip olan otellerin hepsi deniz manzaralı.
Yalı: 0212 201 22 10,
Grup: 0212 201 11 94,
Yuva: 0212 20110 43,
Erzurumlu: 0212 20110 03,
Kale: 0212 20118 20,
Yonca: 0212 20110 45,
Mehtap: 0212 201 10 16 ve
Mıstık: 0212 201 10 77,
Kilya Beach - Resort Otel: 0212 201 23 55
Nasıl gidilir?
Taksim'e 35 km uzaklıkta yer alan Kilyos'a özel aracınızla gidiyorsanız Maslak yönünde yol alırken sola ayrılan sapakla ana yoldan ayrılın. iki şeritli yolda ilerleyip tarihi su kemerleri yanından Bahçeköy'e gelin. Bahçeköy'ü geçip, Zekeriyaköy kavşağından sola dönün. Bir süre rampa inin ve yazlıklar, çiçek satıcıları, bahçe düzenleyicileri, kır lokantalarını geçip Kilyos meydanına ulaşın.
Bilgi için: Kilyos (Kumkoy) Doğal Çevresini Koruma ve Çevre Kültürünü Geliştirme Derneği: Tel: 0212 20110 45
Rumelikavağı....
Rumelikavağı, Sarıyer ilçesinin deniz sahilinde yer alan bir yerleşim bölgesidir. Balık lokantaları ile ünlü olan bu semt, Garipce köyünü de sayarsak, Karadeniz'e çıkışta Rumelifeneri'nden önceki son yerleşim birimidir.
Bizanslılar döneminde ismi Hieoron Romelias olan Rumelikavağı bu ismi, kalenin bulunduğu yerdeki Bizans mabedinden alıyordu. Bir diğer söylence ise: çarşı içinde bulunan anıt ağaç hüviyetinde ki çınar ağaçlarından[halk arasında çınar ağaçlarına kavak ağacı da denilmektedir.] aldığıdır. Bu ağaçlardan bir kısmının günümüzde hala yaşıyor olması bunu doğrular nitelikte olsada, Osmanlılar döneminde deniz geçişlerini kontrol etmek amacıyla yapılan çarşı içinde ki kale[kavak hisarları da denmektedir] nedeniyle Kavak adı verildiği, Rumeli yakasında olduğu için de Rumelikavağı adı verildiği diğer rivayetler arasındadır.
Rumelikavağı'nın yerli halkı Rumdu. Bizanslılar döneminde İstanbul Boğazı'nın önemli yerleşim birimlerinden olan Rumelikavağı, aldığı göç hareketleriyle yoğunlaştığı gibi, Türk nüfusu da gittikçe artmıştır. Osmanlılar döneminde ise Rum nüfus gittikçe azalmıştır. 1877 yılında yaşanan Rus harbi sonucunda büyük bir göç hareteketine sahne olan ve gittikçe nüfusu artan Rumelikavağı, Sarıyer'in en büyük köylerinden biri olmuştur.
Rumelikavağı, 1877 yılında çıkarılan Dersaadet belediye yasa'sına göre belediye sınırları içersine alınmışsa da, 1930 yılına kadar köy statüsünü korumuş, Sarıyer'in 15.05.1930 tarihinde ilçe olması üzerine köy statüsünden çıkmış ve Sarıyer'in mahallelerinden biri olmuştur. Rumelikavağı her dönem askeri bölge olma özelliğini korumuştur. Antik çağdan Bizanslılar dönemine, bu dönemden Osmanlılar dönemine kadar bu özelliğini koruduğu gibi Cumhuriyet döneminde de askeri bölge olarak kalmıştır. Burası 1960 yılına kadar yabancıların girmesinin yasak olduğu bir bölge idi.
Rumelikavağı, tarihi eserleriyle zenginlik kazanan yerleşim bölgelerinden biridir. Tarihi eserlerden bir kısmı hala yerli yerinde ve kullanılır durumda, bir kısmının kalıntıları görülmekte, bir kısmı ise yok olup gitmiştir. Rumelikavağı kalesi köyün üst kısmında şimdiki Garipçe-Fener yolunun alt tarafında bulunuyordu. Rumelikavağı kalesi, gümrük noktalarının kontrol altında tutulması amacıyla 12. yüzyılda, I.Manuel Kommenos tarafından inşa edildi. Bu kalenin eşi,yüz yıl kadar sonra karşı Kavak'da yani Anadolukavağı'nda yapıldı. Karşılıklı iki kalenin yapılmasından amaç, karşıdan karşıya zincir çekilerek ticaret gemilerinin geçişini önlemek ve gümrük parası almaktı. kale, 14. yüzyılda Cenevizlilerin, 1452 yılında da Osmanlıların eline geçti. Günümüzde kalenin sadece kalıntıları bulunmaktadır. Bu kaleye; Polikhion kalesi, Asomaton kalesi, İmros kalesi gibi isimler de verilmiştir. Osmanlılar döneminde ise, Cenevizliler kalesi ile birlikte Eski kale isimleri de kullanılmaktaydı.
Kullanılmakta olan kale ise deniz kenarındadır. 1624 yılında Sultan IV.Murad tarafından yaptırılmış, 1783 yılında Sultan I.Abdülhamid döneminde(1774-1789) Fransız mimar Tusan'a iki yeni kale inşa ettirilmiş, Sultan III.Selim ise kaleye bazı ilaveler yaptırmış, savaş sırasında Sultan IV.Mustafa(1807-1808) tarafından Fransız mimar Totti'ye birbirine karşı duran iki kale daha yaptırılmıştır. Bu kaleye, Kavakhisarı da denilmekte olup, çok amaçlı olarak günümüzde halen kullanılmaktadır.
Sultan III.Selim'in devrilmesine neden olan Kabakcı Mustafa isyanı bu kaleden yani Kavakhisarı kalesinden başlamıştır. kabakcı Mustafa etrafına topladığı bir miktar yeniçeri ile isyan bayrağını açmış ve kaleden çıkarak çayırbaşı mahallesinde bulunan büyük çayırlık alanda ordugah kurmuştur. Burada toplanan yeniçeriler ile sarayın üzerine yürümüştür. Rumelikavağı muhafızı olan Kabakcı Mustafa ve adamlarının büyük baskısı sonunda Sultan III.selim tahtdan indirilmiş ve IV.Mustafa geçirilmiştir. Bu olaydan sonra Kabakcı Mustafa, Turnacıbaşı rütbesiyle Boğaz nazırlığına atanmıştır. Alemdar Mustafa paşa olayı öğrenince ordusu ile geri gelmiş, III.Selim'i yeniden tahta çıkarmayı istemişse de, saraya girdiğinde Sultan III.Selim'in kanlı cesediyle karşılaşmıştır.(28.07.1808). Alemdar Mustafa paşa, Sultan III.Selim'i tahta çıkarma uğraşı verirken bir yandan da emrinde bulunan Pınarhisar Ayanı Hacı Ali Ağa'yı üç yüz kadar süvari ile Kabakcı Mustafa'nın üzerine göndermiştir. Rumelifeneri köyündeki köşkünde istirahat etmekte olan Kabakcı Mustafa, gelenlere karşı koyamamış ve öldürülmüştür. Alemdar Mustafa paşa, Sultan III.Selim'in öldürüldüğü sarayı basarak IV.Mustafa'yı tahtdan indirerek Sultan II.Mahmut'un tahta çıkmasını sağlamıştır.
Yusuf ağa cami, mahallenin iç kısmında olup, tarihi eserlerdendir. Sultan IV.Mehmet'in[avcı Mehmet] annesi Turhan Hatice Valde sultan tarafından kardeşi Yusuf Ağa adına yaptırılmıştır(1682-1688). Bu cami, ikinci dünya savaşı sırasında iki yıl boyunca ibadete kapatılmış ve Rumelikavağı'nda ki askeri birliğin karargahı olarak kullanılmıştır. Karakaş mescidi, IV.Murat döneminde(1623-1640) Karakaş Mustafa Çelebi İbnu'l Hac Abdullah ağa tarafından onarılarak yenilenmiştir. Kavakhisar içindeki bu mescit, Sarıyer de ki büyük sel felaketi sonucu yok olup gitmiştir.
Rumelikavağı tarihi biraz da Mavromolos ile zenginlik kazanır. Mavromolos'un tarihi antik çağlara kadar iner. Burada putperestlik zamanında Serapion tapınağı ve tüm putların anası olan Rea'nin mabedi vardı. Hıristiyanlık döneminde ise, Meryem Ana'ya sunulmuş Theotokos ve Panagia manastırı yapıldı. Burada, Meryem Ana kilisesinin günü olan 15 Ağustos'da büyük bir panayır kurulurdu. Zamanla kilise yıkıldı ve 1617 yılında iki hücrelik bir kısmı kaldı. Rum keşişler tarafından Mavromolos[karataş] mamur hale getirildi. Bağ, bahçe bir de değirmen inşa edildi. Dalyan kuruldu ve eski kilise kalıntıları hepten yok edilerek 1690 yılında büyük bir kilise ve manastır yapıldı. Osmanlı imparatorluğundan izin alınmadan yapıldığından, Sadrazam Damat Şehit Ali paşa tarafından manastır, kilise ve ayazma yıktırıldı. Antik çağdan Osmanlılar dönemine kadar hayli tarihi eser yapılan Mavromolos, şimdi ki adıyla Karataş'da eski eserlerin kalıntılarını bulmak bile çok zor, belki de imkansızdır. Bu alan şimdi plaj olarak kullanılmaktadır.
Rumelikavağı'nda ki tarihi eserlerden biride, Bezzazistan Kethüdası El-haç Mehmet ağa tarafından yaptırılan hamamdır. Bu hamam, iskele caddesi ile Kavak hamamı sokağının birleştiği yerde ve sokağın sol köşesinde idi. Tam karşısında Ruznameci İbrahim efendi çeşmesi vardır. Ne var ki bu tarihi eserde yok olup gitmiştir. Kavak hamamına çaresizler hamamı da denilmekteydi. Mahallede ki bir diğer tarihi eser, Rumelikavağı ile Yenimahalle arasında ki Telli Tabya'dır.[ deli tabya da denilmektedir.] Milton da denilen Telli Tabya, Sultan Abdülmecid zamanında(1839-1861) Fransiz mimar Tavsav'a yaptırılmıştır. Bu tabya savunma ve kontrol amaçlı yaptırılmış olup halen kullanılmaktadır. II.Dünya savaşı sırasında, düşman denizaltılarının boğaz'dan geçişini önlemek amacıyla 1939 yılında, Telli tabya ile Anadolukavağı arasında deniz yüzeyinden deniz dibine doğru denizaltı mania ağları çekildi. Bu denizaltı mania ağları çelikten yapılmıştı. Birinci hat; Telli Tabya'dan Anadolukavağına, ikinci hat Anadolukavağı'ndan Telli Tabya'ya doğru denizin ortasına kadar çekilmiştir. Gemilerin geçmesi çin iki hat arasında 50 metrelik bir açık kapı bırakılmaktaydı. Liman kontrol cihazlarının gelişmesi üzerine denizaltı mania ağları 1965 yılında kaldırılmıştır.
Telli tabya'nın üst tarafında yol kenarında Telli Baba adıyla anılan bir yatır ve türbesi vardır. Burada ki mezar yıllar önce, Hacı Nimet Abla tarafından onarılarak türbe haline getirilmiştir. Aslında mezarda, Türk balıkcıya aşık olmuş olan bir Rum rahibe kızın bulunduğu söylencesi yaygındır. Rahibe kız, Rumelikavağı'nda ki manastırdan deniz yolu ile kaçarken, kayığının batması üzerine boğularak ölmüş,mezarı üzerine de bir gelin teli konmuştur. Fakat zamanla söylenceler değişikliğe uğramış ve Telli gelin, Telli Baba olup çıkmıştır. Bir başka iddia ise, Telli Tabya'da bekçilik yapan bir ermişin ölmesi üzerine buraya gömülmüş olmasından dolayı buraya Telli Baba denilmiş olmasıdır.
Rumelikavağı'nda tarihi çeşmelerin çokluğu dikkati çeker. Ruznameci İbrahim efendi çeşmesi(1634), Yusuf ağa çeşmesi(1682-1688), Abdülhamit han çeşmesi(1900), Hüseyin Sırrı paşa caddesi(1894) Rumelikavağı'nda ki tarihi çeşmelerdendir. Hüseyin Sırrı paşa çeşmesi mezarlık içinde kaldığı için su verilmemektedir. Telli Baba çeşmesi(1815) ile kavak çeşmesinin(1897) kalıntıları bile artık yoktur. Otuzbir suyu çeşmesi de kullanılmamaktadır.
Rumelikavağı vapur iskelesinin 300 metre açığında bulunan Dikilikaya'da tarihi eserlerdendir. Halk dilinde buna, dikili feneri denmektedir. Bu fener, çok eski yıllarda Mesarburnu mevkiinde iken, Osmanlıların son dönemlerinde şimdiki yerine nakledilmiştir.
Rumelikavağı çarşısı içinde bulunan çınar ağaçları anıt ağaçlardandır. Semte kavak adının verilmesinini nedenleri arasında sayılmaktadır. Bu ağaçlardan biri köy içinde ki kalenin giriş kapısı yanında olup, yaşı 750 nin üzerindedir. Diğer iki anıt ağaç, yeni yapılan Ulu caminin yönünde olup, birini yaşı 500 ün üzerinde diğerinin yaşı 500 e yakındır.
Rumelikavağı sadece Sarıyer'in değil, İstanbul Boğazı'nın en büyük balıkcı köylerinden biridir. Yakın zamana kadar köy halkının yüzde sekseni balıkcılıkla uğraşırken, kalan kesimi bağ, bahçecilik ve ticaretle uğraşırdı. Ancak son yıllarda balıkcılığın yanı sıra Turizm ve ticaret konusunda büyük bir atılım gösterilmiştir. Çok sayıda balıkcı gazinosu ve lokanta yerli ve yabancı turizme hizmet vermektedir. Balık, midye ve diğer deniz ürünleri halka sunulmakta ve Rumelikavağı halkının büyük gelir kaynağını oluşturmaktadır. Rumelikavağı'nda, İskele, Şato, Nokta, Ayder, Telli Baba, Recai restaurant, Yedigün, Kahraman, Süper yedigün, Güzelyer, Boğaz canlı balık, Günay balık, Altınkum, Şampiyon, Yasin'in yeri, Reis'in yeri, Mehmet'in yeri, Kral balık, Altınkum Dicle balık, Mustaabi balık ve Köşem gibi restaurantlarda günün her vaktinde en taze balıkları bulmak mümkündür.
Midyecilik unutulmuşken, tekrar damak tadına Rumelikavaklılar tarafından sunuldu ve Büyük bir iş kolu oldu. Pek çok midye çıkarıcı, ayıklayıcı ve halka sunan esnaf bulunmaktadır. Balık avcılığında ise en son teknoloji kullanılarak av yapılmaktadır. Ahşap tekneleri, saçtan yapılmış büyük gırgırlara yerlerini ter etmişlerdir. Balıkcılık artık karadeniz ve Marmara denizinden başka, Ege ve Akdeniz'de büyük saç teknelerle yapılmaktadır. Her gemide buzhane, yatakhane, yemekhane gibi yaşam yerleri ve her türlü konfor bulunmaktadır. Bunun yanı sıra küçük ahşap yada saç teknelerle de balıkcılık yapılmakta ancak bu teknelerle yapılan balıkcılık Ege ve Akdeniz'i kapsamamaktadır.
Rumelikavağ'nda yakın zamana kadar filecilik önemlibir iş kolu idi. Ancak naylon poşetlerin gündeme gelmesiyle bu meslek değerini kaybetmiş ve tarihe karışmıştır. Sarıyer ve Yenimahalle de olduğu gini Rumelikavağı'nda da Çirozculuk 1960 lı yıllara kadar devam etti. Ancak. uskumru balığının ve türünün Marmara ve Karadeniz'e artık gelmemesi sonucu, çirozculuk da zaman içersinde kaybolmuştur.
Rumelikavağı'nda bağ ve bahçecilik yerini, çiçekciliğe, süs ağacı ve çeşitli ağaç türlerinin yetiştirilmesine ve halka sunulmasına yani satışına terk etmiştir. Bu semtde bulunan Ünal çiçekcilik, botanik bahçesi ve sera çiçekciliğinde öncülük yapan bir kuruluştur. Çiçekciliğin ve seracılığın Rumelikavağı'nda yapılır olması ticaretin gelişmesine de etken olmuştur. Bu arada meşhur kavak inciri az da olsa bu yörede hala yetiştirilmektedir.
Rumelikavağı'nda çay bahçelerinin ve balık lokantalarının yanı sıra, Altınkum, Elmaskum ve karataş plajları ile askeri plaj da turizm gelişmesine büyük katkıda bulunmuştur.
İSTANBUL SARIYER GÜMÜŞDERE KÖYÜ
Gümüşdere köyü, Sarıyer'in iç kısımlarında yer alan eski bir yerleşim bölgesidir. Köyün ismi Bizans döneminde olduğu gibi Osmanlılar döneminde de Domuzdere idi. Ancak zaman zaman Domuz Köy de deniliyordu. 1867 yılında Berlin'de basılmış olan Constantipolel und der Bosporus haritasında köyün ismi Domuzdere olarak geçiyor. Bu ismin verilmesine neden ise köyde domuz yetiştirilmesiydi. Köyün ismi cumhuriyet döneminde ve mübadeleden sonra Gümüşdere olarak değiştirildi. Bu ismin verilmesine neden yörede bulunan ve işletilen ancak bittikten sonra terk edilen gümüş madeni olmasındandır.
Gümüşdere'nin yerli halkı Rum'du. 1923/1924 yılındaki mübadele nedeni ile köyün Rum halkı Yunanistan'a giderken, oradan getirilen Müslüman Türkler Gümüşdere'ye yerleştirildiler, köyde hiç Rum kalmadı. Köy, ilçe merkezine 16, Taksim'e 36,5 ve Eminönü'ne 40 km uzaklıktadır.
Gümüşdere'de tarihi eser olarak pek fazla bir şey yok. Bir tek kilisesi var Domuzdere tarihini hatırlatan. Bu kilisenin ne zaman kimin adına yaptırıldığı konusunda bilgi yok. Mübadeleden sonra kilise bir süre cami olarak, daha sonraları da köy deposu olarak kullanıldı. Gümüşdere'de Hıristiyanlara ait mezarlık kilisenin etrafında idi, ancak şimdi herhangi bir kalıntı görülmemektedir. Türk Mezarlığı ise köyün mübadele ile Türkleşmesiyle birlikte kurulmuş olup Kısırkaya Yolu üzerindedir. Gümüşdere'de bir ilköğretim okulu var. 1926 yılında iki katlı ahşap bir binada eğitime başladı. İki sınıflı ve üç yıllık olan okul ilk mezununu 1930/1931 döneminde verdi. 1975 yılında İlkan Atakol adına yaptırılan lojmanlı bir bina bağışlandı, okul eğitim ve öğretime burada devam etti. 1997 yılından bu yana ise Gümüşdere İlköğretim Okulu olarak eğitim ve öğretimini sürdürmektedir. Uskumru Köy ve Kısırkaya okulları beşinci sınıfa kadar eğitim verdiklerinden, bu köylerin okulları eğitimlerini Gümüşdere İlköğretim Okuluna gelerek tamamlamaktadırlar.
Gümüşdere'de bir de yüksek okul var. Adile Sadullah Mermerci Polis Okulu 1998 yılında eğitim ve öğretime başladı. Bu okul 2001 yılında Adile Sadullah mermerci Polis Meslek Yüksek Okulu olarak isim değişikliğine uğradı ve iki yıllık eğitim ve öğretim vermeye başladı.
Gümüşdere'de 1963 yılında temeli atılan ve 1969 yılında ibadete açılan bir cami var, ancak camiin tarihi özelliği yok.
Gümüşdere'deki tarihi çeşme Gümüşdere girişinde solda ve dağ dibindedir. Çeşmenin kaynak suyu çok boldur. Çeşmenin üst üste onarım görmesi nedeniyle tarihi özelliği yok oldu. Bir diğer çeşme de köy içinde var. Ancak, 1964 yılında yapılan bu çeşmenin de tarihi özelliği bulunmuyor.
Gümüşdere halkı köy kurulduğundan beri bahçecilikle uğraşır. Rumların zamanında üzüm bağları ile tanınan köy, aynı zamanda şaraplarıyla da ünlüydü. Mübadele nedeniyle Rumlar köyden ayrılınca köyde üzüm bağlarının yerini bahçecilik aldı. Gümüşdere'de, Sarıyer İlçesinin olduğu gibi civar ilçelerin de ihtiyacını karşılayacak kadar sebze yetiştiriliyor. Yılın her ayında Gümüşdere'de mevsimin sebzesini bulmak imkânı var. Zira bu köyde son birkaç yıldan beri seracılık hayli ilerleme kaydetti. Binlerce dönüm serası ile sebzecilikte öncülüğünü korumaya devam ediyor.
Gümüşdere Köyünün bir kısmı orman sahası içindedir. Bu alanlardaki kum kireç ve taş ocaklarından üretim yapılmaktadır.
Gümüşdere Köyü İstanbul'un sayılı plajlarından birine sahip olmakla ünlüdür Yüzlerce tatilci aile, çadır kurarak tatillerini burada geçirirler. Plajın oto parkı kafeteryası, restaurantı var. Plaj ve müştemilatı bütünü ile Gümüşdere Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından işletilmektedir.
Gümüşdere'de, Gümüşdere Spor Kulübü adıyla bir dernek ve bir de kooperatif var. Gümüşdere Köyü Turizm ve Kalkınma Kooperatifi 1972 yılında kuruldu. Bilahare ismi Gümüşdere Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi olarak değiştirildi.
Gümüşdere'de bir de 1999 yılında kurulan Tulya Kurtulan Binicilik Akademisi (The Pony Club) adlı bir kulüp var. Burada Kulüp üyeleri ile başvuranlara binicilik eğitimi verilmektedir.
Gümüşdere'nin nüfusu (1997 nüfus sayımına göre) 1.291'dir. Muhtarlıkça köy nüfusunun 2.000 civarında olduğu ifade edilmektedir.
Gümüşdere Köyünde; Hoca Efendi, Memiş Çivi, İbrahim Berber, Mehmet Sami Akgül, Ali Bahçıvan, Mustafa Değirmenci, Ahmet Ozan, Galip Ozan, Mustafa Akgül ve Cevat Mutlu
Uskumruköy,
Sarıyer ilçesinin bir mahallesidir. Gümüşdere, Kilyos, Demirciköy, Zekeriyaköy, Bahçeköy ve Belgrat Ormanlarından sınır alır. Köy, İlçe merkezine 9, Taksim'e 29 ve Eminönü'ne 32 km, uzaklıktadır.
Yerleşim bölgesi olarak çok eskilere dayanan bir tarihe sahiptir. Cenevizlilerin kalma olduğu söylenen gözetleme kulesinden yola çıkılırsa çok eski bir köy olduğu ortaya çıkar. 5000’e yakın bir nüfusa sahiptir. Kır lokantaları, çay bahçeleri ve "Odun barı" vardır.
1990'lı yıllarda sonra Sarıyer ve çevre köylerinde başlayan hızlı yapılaşmada önde giden Zekeriyaköy'ün peşisıra, Uskumruköy'de bu yapılaşmadaki payını yüksek oranda almış ve almaya devam etmektedir. Yukarıda belirtilen nüfus köyün gerçek nüfusunu değil fakat civardaki yeni site ve villalarda yaşayanlarla beraber yansıtmıştır. Arazi bakımından Sarıyer'in en büyük köyü olduğu bilinir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Kilyos Mezarlığı ve Kilyos Köyü Ağlamış Dede Mezarlıkları da Uskumruköy sınırları içerisindedir. Birçok site köy sınırları içinde olmasına rağmen Zekeriyaköy ön ismi ile anılır. Bu bakımdan Zekeriyaköy marka olmuştur.
Köy kurucu halkı hepsi bir yerden gelmemiş karışık bir nitelik kazanmıştır. Son yıllarda köye olan göçlerle ve yeni yapılarda başlayan ikametlerle nüfus olanca artmıştır. 90'lı yılara kadar Anadolu köyü niteliğinde ve görüntüsündeki Uskumru artık bir tarafı köy merkezi, bir tarafı orman-mera, diğer tarafları site-villa vs. şekilde dağınık bir görünümdedir.
Yerli köy halkı, muhacirlerden ve arnavutlardan oluşur. Pomaklara, gacallara ve boşnaklara rastlanmaz.
SARIYER İLE İLGİLİ OSMANLI ARŞİVLERİNDEN BELGELER
TİYATRO İLE İLGİLİ
No Görüntüsü Var Mı? Listelerimde Var Mı? Fon Numarası Dosya Gömlek Belge Tarihi Özet
1 DH.EUM.THR. 96 36 H-21-04-1328 Sarıyer'de inşa edilen tiyatroda oyun sergilenmekte olduğundan ahalinin şikâyeti ve tiyatronun ruhsatsız olması sebebiyle kapatılması gerektiği.
2 DH.EUM.THR. 36 20 H-03-06-1328 Sarıyer'de Hidayet'in bağında tiyatro oynamanın menedilmesinin yasak gerektirmeyen oyunları kapsamadığı.
3 DH.MUİ. 102 10 H-29-05-1328 Sarıyer'de Hidâyet Bağı'ndaki tiyatroda oyun icra edilmesine müsaade edilmemesinden dolayı mahkemeye verilen evrakın gönderildiği.
4 DH.TMIK.M.. 273 57 H-26-06-1326 Ermeni Patrikliği'nin Büyükdere'deki kilisenin borçlarını ödemek, hademe ve fukaranın ihtiyaçlarını karşılamak üzere Sarıyer'deki bir tiyatroda oyun sergilenmesine izin verilmesi istirhamı.
5 DH.UMVM 116 72 H-16-02-1340 Beyoğlu, Galata, Kadıköy, İstanbul cihetlerindeki tiyatro ve sinemalar ile buralarda bulunan muayene memurlarını gösterir cetvel. @ Tiyatro ve Sinemalar sermüfettişinin lu'biyyathanelerin kontrolü, muayene memurları, tiyatro müfettişlerinin vazifelerini ifa ettikleri mıntıkalar ile Adalar dahilindeki lubiyat mahallerinin teftişi hakkında Mülkiye müfettişine verdiği malumat.
6 DH.UMVM 117 1 H-02-05-1340 Lu'biyyathanelerden alınan Darülaceze aidatının tahakkuku, tahsil için tutulması gereken makbuz ve irsalat defterleri su-i istimaller karşı alınacak tedbirler ve saire hakkında tanzim edilen raporun Dahiliye Nezareti'ne takdimi.
7 MF.MKT. 1183 30 H-27-01-1331 Sarıyer'de ibtidai mektepleri inşa etmek üzere Tedrisiye-i Hayriye Cemiyeti'nin tertip ettiği tiyatro hasılatından ve ahali ianesinden toplanıp Emniyet Sandığı'na verilen paranın faiziyle tahsili hakkında açılan dava için cemiyetle ilgili istenen bilgilerin verilmesi.
NOT HİCRİ 1328 TARİHİ MİLADİ TAKVİMİNE ÇEVRİLDİĞİNDE 1910 YILI
A.}MKT.MHM. 633 6 H-21-05-1315 Sarıyer'de manifaturacılık yapan Avadis'in, Ermenilerce Dersaadet'te arbede çıkarılacağına dair söyledikleri.
A.}MKT.MHM. 291 16 H-18-08-1280 Köybaşı, Kireçburnu, Tarabya, Ağaçaltı, Mezarburunu tabyalarının toplarının çekilerek arsa şekline konulması ve buraların muhafazası için gerekenin yapılması.
A.}MKT.MHM. 464 96 H-02-08-1290 Boğaziçi'nde Sarıyer'deki madenin sınırları haricinde Teknecik deresiyle Kavakhisarı ve Fener nam mahallerde bulunan nühas madeninin İngiltere tebeasından Tomas Leoyid Astik adlı tüccara ihalesi hususunda tahkikat yapılması.
20 A.}MKT.MHM. 471 88 H-14-11-1290 Sarıyer'de mevcut bakır madeninin işletilmesine dair İngiliz tüccar Thomas Lloyd'a verilecek iltizam ruhsatının muhtevası.
A.}MKT.MHM. 480 16 H-13-03-1293 İstanbul ve Boğaziçi'nde yapılacak binaların kargir olması zaruri olmasına rağmen, Sarıyer'de satılan arsalara ahşap bina yapılmasına müsaade edilmesi.
22 A.}MKT.MVL. 98 44 H-23-11-1274 İncirköylü Kocabaşı oğlu Ali tarafından Çubuklu civarında balık avlamalarına mani olunduğundan men'ini taleb eden Sarıyer kayıkçı esnafının iddiasının asılsız olduğu.
A.}MKT.MVL. 110 49 H-03-03-1276 Sarıyer ahalisinden Mehmed ve İsmail'in Kadri İskelesi ile Konton Limanı arasındaki mahalde mutasarrıf oldukları Keyaslı dalyanı civarında bulunan ayni cins dalyanın yerine inşa olunan Şire Dalyanı'nın mazarratı nedeniyle yıkılarak, tekrar eski haline döndürülmesi ve diğer dalyanlarla aralarında yeterli mesafe bulunmadıkça Şire Dalyanı yapımına izin verilme A.}MKT.NZD. 185 34 H-10-09-1272 Sarıyer'de kazaen kendi kendini vuran Halid hakkında yapılan tahkikat.mesi.
A.}MKT.NZD. 198 88 H-27-02-1273 Galata, Beyoğlu, Sarıyar ve Boğaziçi'nin sair yerlerinde Francalacı esnafının bozuk ekmek çıkarmalarının önlenmesi.
32 A.}MKT.NZD. 201 48 H-24-03-1273 Sarıyer köyünde bulunup Nuri Ağa ile Hacı Mustafa Efendi'nin ortaklaşa işlettikleri dalyanın kaybolan evrakının yeniden çıkarılması.
33 A.}MKT.NZD. 213 35 H-15-06-1273 Sarıyer'de iskele başında Ali Kethüda Camii'nin tamiri için gereken paranın hangi vakıf gelirinden karşılanacağının bildirilmesi.
34 A.}MKT.NZD. 299 70 H-30-05-1276 Sarıyer'de Seyid Ömer ve İbrahim'in mutasarrıf oldukları Veli mahalline vaki müdahalenin men'i.
A.}MKT.NZD. 42 3 H-04-11-1267 Sarıyer sahiline yapılan dalyan sebebiyle İslam ve gayr-ı müslim ahalAE.SMHD.II. 39 2564 H-29-10-1244 Sarıyer karyesi sakini Molla Eyüb oğlu Mustafa Efendi'nin esham faizi taksidinin İstanbul Emtia Gümrüğü Mukataası malından ödenmesi.
47 BEO 1772 132833 H-21-09-1319 Sarıyer bakır madeni tazminat-ı müterakim taksitlerinin süratle tesviyesi lüzumu. (Maliye; 132833)
48 BEO 1796 134659 H-12-11-1319 Sarıyer Bakır Madeni tazminatının bedeli olan taksitlerden müterakim meblağın tesviyesi hakkında. (Maliye)
49 BEO 2146 160943 H-26-05-1321 Sarıyer Rum ahalisi için kabristan ittihaz olunmak üzere mübayaa edilecek mahalle dair. (Dahiliye)
50 BEO 2887 216474 H-17-06-1324 Boğaziçi'nde Sarıyer karyesinde bulunan arazi hakkında olunacak muamele. (Defter-i Hakani)
51 BEO 2948 221072 H-08-10-1324 Mösyö Holkob Rider'in Sarıyer madenlerinden dolayı açtığı davanın görülmesi için vekil tayin edilen Kirkor Senepyan Efendi'ye usülsüz olarak verilen ücretin kabul edilemeyeceği. (Orman ve Maadin ve Ziraat)
52 BEO 4170 312749 H-01-06-1331 Sarıyer Dörtyol ağzında irad ettiği nutuktan dolayı mezkur mahalde sakin Arnavut Şakir bin Osman'ın mübbeden nefyi hakkında tanzim olunan tezkere. (Harbiye
53 BEO 4248 318594 H-10-02-1332 Kemal Efendi namıyla biri ile bir kız arasından teati olunan mektub mealine muttali olmak fikriyle mektubu tevkif ve açtığı iddiasıyla taht-ı muhakemeye alınan Sarıyer Posta Müvezzii Hasan Efendi hakkında şura mazbatası. (Posta Telgraf)
54 BEO 4535 340120 H-22-12-1336 Sarıyer harikzedeganına avans itası. (Maliye: MTV/49-3)
55 BEO 4537 340265 H-02-01-1337 Sarıyer harikinde zarar görenlere avans itasının uygun olamayacağı. (Bahriye: MTV/49-3)
56 BEO 4571 342820 H-07-08-1337 Sarıyer ile Kilyos arasında Bahr-i Siyaha yakın bir mevkiide kain müteveffa Vitali Paşa refikasının taht-ı tasarrufunda bulunan çiftliğin Fransızlara devir ve teslimi için giden heyetin masarıf-ı seferiyesi olan mebaliğin tesviyesi. (Maliye; İD/136-7)
57 BEO 8 571 H-26-10-1309 Rumeli Kavağı ile Sarıyer arasındaki yolun keşfi mucebince icra-yı tamiri. (Dahiliye)
58 BEO 45 3345 H-11-01-1310 Sarıyer, Kavak, Beykoz ve Darıca balıkçılarının sene zarfında tuzlamış oldukları çiroz balıkları resm-i mirisinin kanun-ı dairesinde takdir edilerek depozito fazlalarının iadesinin esnaf-ı merkume vekilleri Manyaszade Tevfik bin Agob Efendi tarafından taleb edildiği. (Maliye; 122)
59 BEO 74 5506 H-29-02-1310 Sarıyer, Kavak ve sair balıkçılarının tuzlamış oldukları çiroz balıklarından iki misli resim alınması. (Maliye; 122)
60 BEO 124 9298 H-29-05-1310 Sarıyer, Kavak, Beykoz ve Darıca balıkçılarından fahiş olarak taleb edilen resmin tadili istidasına dair, esnaf-ı merkume vekilleri Manyaszade Refik Bey ile refiki tarafından verilen arzuhal. (Maliye; 5506)
61 BEO 215 16118 H-21-11-1310 Sarıyer telgraf merkezi ittihaz olunan hanenin kirasının suret-i tesviyesi hakkında. (Dahiliye)
62 BEO 282 21145 H-16-03-1311 Balat haricinde Karabaş Mahallesi'nden Dibek Caddesi'ndeki mecraya kadar esas mecrasıyla Sarıyer Deresi etrafındaki esas mecralarının tahliye ve tamiri. (Dahiliye)
63 BEO 285 21329 H-20-03-1311 Büyükdere iskelesinden Sarıyer Sular mevkiine kadar yapılacak kaldırım ve şose. (Dahiliye)
64 BEO 619 46391 H-17-11-1312 Evkaf-ı mülhakadan Sarıyer civarında Zekeriyaköy'de kain Müfti Çelebi Camii'nin icra-yı tamiri. (Evkaf)
65 BEO 651 48769 H-14-01-1313 Cemiyet-i Rusumiye azasından Muhyiddin Bey'in tebdil-i hava için Sarıyer ve Büyükdere'ye gitmesine ruhsat verildiği. (Rusumat)
66 BEO 959 71901 H-02-01-1315 Yedikule ve sair mahallerdeki muhacirinin iskanı için Sarıyer ve Demirci köyünde istimlak edilecek mahallerle teşkil olunacak mahallelerin usulüne uygun olarak tanzimi. (Dahiliye; 42761)
67 BEO 1256 94144 H-29-08-1316 Yedinci Daire-i Belediye dahilinde Sarıyer mahallesinde Pazarpaşa caddesinde Yunan tebeasından Andorya Hristo ile şeriki Kasti Nikola'nın sahibi olduğu meyhane dükkanlarının kıymetinin arttırılarak, kaydının ona göre tashihi hakkında Şura-yı Devlet mazbatası. (Maliye)
68 C..AS.. 355 14691 H-03-12-1217 Rumeli Kavakhisarı Kalesi yapıldığı sırada Hafize, Saliha ve Nefise Hatunların Sarıyer köyündeki bağlarının suyu alınmış olduğundan kendilerine münasib birşey verilmesi.
69 C..AS.. 650 27338 H-03-08-1210 Rumelikavağı'ndaki kışlalara Sarıyer üstündeki zuhur eden suyun getirilmesi için inşaat masrafı defteri.i arasinda çıkan anlaşmazlığın hBEO 282 21145 H-16-03-1311 Balat haricinde Karabaş Mahallesi'nden Dibek Caddesi'ndeki mecraya kadar esas mecrasıyla Sarıyer Deresi etrafındaki esas mecralarının tahliye ve tamiri. (Dahiliye)
63 BEO 285 21329 H-20-03-1311 Büyükdere iskelesinden Sarıyer Sular mevkiine kadar yapılacak kaldırım ve şose. (Dahiliye)
64 BEO 619 46391 H-17-11-1312 Evkaf-ı mülhakadan Sarıyer civarında Zekeriyaköy'de kain Müfti Çelebi Camii'nin icra-yı tamiri. (Evkaf)
65 BEO 651 48769 H-14-01-1313 Cemiyet-i Rusumiye azasından Muhyiddin Bey'in tebdil-i hava için Sarıyer ve Büyükdere'ye gitmesine ruhsat verildiği. (Rusumat)
66 BEO 959 71901 H-02-01-1315 Yedikule ve sair mahallerdeki muhacirinin iskanı için Sarıyer ve Demirci köyünde istimlak edilecek mahallerle teşkil olunacak mahallelerin usulüne uygun olarak tanzimi. (Dahiliye; 42761)
67 BEO 1256 94144 H-29-08-1316 Yedinci Daire-i Belediye dahilinde Sarıyer mahallesinde Pazarpaşa caddesinde Yunan tebeasından Andorya Hristo ile şeriki Kasti Nikola'nın sahibi olduğu meyhane dükkanlarının kıymetinin arttırılarak, kaydının ona göre tashihi hakkında Şura-yı Devlet mazbatası. (Maliye)
68 C..AS.. 355 14691 H-03-12-1217 Rumeli Kavakhisarı Kalesi yapıldığı sırada Hafize, Saliha ve Nefise Hatunların Sarıyer köyündeki bağlarının suyu alınmış olduğundan kendilerine münasib birşey verilmesi.
69 C..AS.. 650 27338 H-03-08-1210 Rumelikavağı'ndaki kışlalara Sarıyer üstündeki zuhur eden suyun getirilmesi için inşaat masrafı defteri.
70 C..AS.. 703 29515 H-28-02-1129 Tophane'de yirmialtı nöbet ocak, Gümüşhane ile Sarıyer madenlerinden gelme bakır dahi kullanılmak suretiyle de yüzaltı kıt'a topun ölçü ve tartılarıyla alat isimlerini ve hepsinin muhasebesini mübeyyin defter.
71 C..DRB. 43 2113 H-04-05-1132 Karahisar-ı Nallı kazasının Eğri köyü hududundaki madenin Sarıyer ve Gebze Madenleri Emini Mustafa ve Mehmed taraflarından işlettirilmesi.
72 C..DRB. 47 2318 H-06-12-1128 Sarıyer madeninin tamiri için Uskumru, Domuzderesi ve Zekeriya karyeleri ahalisinin her hafta yirmişer ağaç getirmeleri.
73 C..EV.. 7 327 H-29-03-1237 Sarıyer karyesinde Ali Kethüda Camii'nde hatiplik.
74 C..HR.. 149 7402 H-16-09-1155 İran'dan gelen elçiye Yıldızeli kazasında Sarıyer menzilinde ahali tarafından verilen tayinatı natık mihmandarının verdiği temessük.
75 C..ML.. 325 13400 H-06-03-1262 Boğaziçi'ndeki Sarıyer Madeni'nde çalışan Gümüşhane reayasından onbeş kişinin cizyelerini nizam-ı cedid mucibince İstanbul'da vermeleri lazım geldiğinden, bunlardan mükerrer cizye alınmamak için Gümüşhane'ce yapılacak muameleye dair.
76 C..SH.. 2 97 H-15-02-1254 Asakir-i Mansure Livalarından Reşid Paşa Livası'nın İkinci Alayı'nın Karadeniz Boğazı'nda mukim Üçüncü Taburu'na ihale olunan Sarıyer Hastahanesi için lazım gelen ecza-yı tıbbiye ve edevat-ı saireye dair defter.
77 C..SH.. 16 795 H-14-12-1254 Asakir-i Mansure Reşid Paşa Livası'nın Karadeniz Boğazı'na memur ikinci alayının üçüncü taburu tabibi olup Sarıyer Hastahanesi'nde istihdam olunan Martinali'nin maaşının arttırılması.
78 C..TZ.. 83 4145 H-15-04-1223 Hayrabolu'nun Sarıyer karyesinden yirmi bin akçe zeamete mutasarrıf müteferrikalardan Mehmed'in zeameti hasılatı az olduğundan seferden afvı ve zeamet gediğine işaret edilmesi hakkında.
79 D..BŞM.d... 8604 H-25-09-1245 Beşiktaş, Ortaköy, Sarıyer ve sair yerler gebranından tahsil olunup Tersane-i Amire Hazinesi'ne teslim olunan meblaği gösterir müfredat defteri. (8 adet ek)
80 D..BŞM.ZCR.d... 20524 H- - - Galata, Beyoğlu, Beşiktaş, Ortaköy, Kuruçeşme, Bebek, Emirgan, Sarıyer, Beykoz, Kuzguncuk vs. mahallerdeki meygedelerden alınan aylık rüsumatı gösterir defter.
81 D..BŞM.ZCR.d... 20551 H- - - Beşiktaş'tan Sarıyer Yenimahalle ve Beykoz karyesine kadar olan mahallerde müskirat füruht etmekte olan mağaza ve dekkakin-i sairenin mikdarı, esamisi ve şöhretlerini bildirir defter. y.a.g.tt
82 D..BŞM.ZCR.d... 20553 H- - - Tarabya, Büyükdere, Sarıyer, Rumeli, İstinye ve Yeniköy'de bulunan meyhanelerin miktarını ve sahiblerini mübeyyin defter. y.a.g.tt
83 DH.EUM.2.Şb 49 15 H-06-05-1336 Sarıyer'de balıkçı müfrezesinde müstahdem asker oğlunu görüp avdet etmek için müsaade talep eden Seropik Hanım'ın telgrafı.
84 DH.EUM.6.Şb 15 6 H-04-07-1335 Yeniköy'deki yangının, itfaiye müfrezesine su basacak motor olmadığından söndürülemediği, itfaiye müfrezelerine motor tedariki.
85 DH.EUM.6.Şb 15 58 H-29-07-1335 İdris Çavuş'un Mahmud Şevket Paşa karyesinden bir inek ve danasını çalan asker firarilerinin takibine Birinci Kolordu Sahra Jandarma kumandanının gönderildiği.
86 DH.EUM.6.Şb 45 35 H-21-01-1337 Askeriye tarafından Sarıyer'de yıkılan, terkedilmiş ve yıkılmaya yüz tutmuş binaların enkazının Bahr-i Siyah Mevkii Müstahdem Kumandanlığı'na verilmesinin uygun olamayacağı.
87 DH.EUM.ADL. 32 43 H-24-07-1335 1333 Nisan'ında, İstanbul'un Maslak, Çayırbaşı, Tarabya, Sarıyer ve Rumeli Kavağı'nda meydana gelen ceraimi ve faillerini gösterir cetveller.
88 DH.EUM.AYŞ. 6 57 H-28-07-1337 Şile'ye tayin olunan kaymakamın gönderilmesinin Üsküdar Mutasarrıflığı'ndan taleb edildiği. İngilizler tarafından istenen Şile Jandarma deposundaki silahların iyi korunması için tabur deposuna nakledildiği.
89 DH.EUM.AYŞ. 8 26 H-12-08-1337 İngiliz ve Fransız zabitanının, silah toplama hususunda İstanbul, Edirne, Hüdavendigar, Çatalca ve Bolu'nun kur'a ve kasabalarındaki Müslüman ahaliye mütarekename ahkamına aykırı davranılmasının engellenmesi için teşebbüsata geçilmesi gerektiği.
90 DH.EUM.AYŞ. 13 27 H-23-09-1337 Sapanca'dan Dersaadet'e bir şahsın yanına evlatlık olarak verdiği hemşiresinin nerede olduğunun tahkik edilmesi.
91 DH.EUM.AYŞ. 15 40 H-14-10-1337 İstanbul Bahçeköy'de bulunan Orman Mektebi'ne, köy Rum ahalisi tarafından taarruz vukubulduğu.
92 DH.EUM.AYŞ. 21 98 H-19-12-1337 Sarıyer'in Fındıksuyu civarında silahlı dört Laz'ın bir Rum kadınını kaçırdıkları, kadının daha sonra bulunduğu ve faillerin aranmasına devam edildiği.
93 DH.EUM.AYŞ. 44 72 H-22-11-1338 Meclis-i Ayan ve Mebusan Daireleri'nde müstahdem polislerden bir kısmının İstanbul'un asayişinin ehemmiyet kazanmasına binaen İstanbul Polis Müdüriyet-i Umumiyesi'ne gönderilmesi talebinin kabul edilmediği.
94 DH.EUM.AYŞ. 48 55 H-26-03-1339 1336 yılında İstanbul merkez ve Gebze, Kartal, Üsküdar, Kadıköy, Beykoz, Polenezköy, Makriköy, Beyoğlu, Eyüb vs. yerlerde vuku bulan hırsızlık, gasb, öldürme, yaralama, firar, infilak, boğulma, kayıp, intihar, haneye tecavüz, eşkiya takibi vb. zabıta olayları hakkında yapılan ihbarat üzerine vuku bulan tahkikat evraklarıyla tanzim edilen raporların takdimi.
95 DH.EUM.AYŞ. 51 2 H-01-06-1339 Kendilerine İngiliz zabiti süsü veren ve halkı rahatsız eden Büyükdere İngiliz Karargahı Tercümanı Lefter ve arkadaşlarının Osmanlı zabitlerince tevkifine teşebbüs edilmesiyle gelişen olayların, Büyükdere İngiliz Karargah Kumandanı Kapudan Folis'le iyi ilişkiler kuran Zekeriyya Karakolu'nda Müstahdem Mülazım-ı Evvel Hüseyin Hüsnü Efendi vasıtasıyla halline çalışılması gerektiği.
96 DH.EUM.AYŞ. 51 47 H-26-06-1339 Çeşitli suçlardan zanlı Rizeli Laz Mehmed, Eyüb, Adem, Mustafa ve Ali'nin Sarıyer yakınlarında silahlarıyla yakalandıkları.
97 DH.EUM.AYŞ. 53 65 H-14-09-1339 1337 Mayıs 23 tarihinden önceki hafta içinde Dersaadet, Hüdavendigar ve Karesi Jandarma Alayları'yla Çatalca ve Kale-i Sultaniye Jandarma Taburları mıntıkalarında meydana gelen vakaları gösterir raporların takdimi.
98 DH.EUM.AYŞ. 53 74 H-17-09-1339 Hacıosman Bayırı'nda Bağçıvan İlya veled-i Apostal'a çarparak ölümüne neden olan otomobil hakkında tahkikaka devam edildiği
99 DH.EUM.AYŞ. 54 17 H-08-10-1339 İntihar maksadıyla Rumelifeneri'ne çıkan ve hüviyetini tayin edecek bir resmi evrak ibraz edemeyen bir şahsın tahkikat yapılmak üzere Sarıyer Polis Merkezi'ne teslim edildiği.
100 DH.EUM.AYŞ. 54 48 H-19-10-1339 İngilizler tarafından Haydarpaşa Hastahanesi'ne nakl edilip, orada vefat eden Balıkçı Bekir oğlu Mustafa hakkında Üsküdar Merkez Memurluğu'nun raporunun İstanbul Polis Müdüriyeti'nce takdimi.
101 DH.EUM.AYŞ. 54 50 H-20-10-1339 Rumeli Feneri'nde kale ve topların bulunduğu bölgede dolaşırken jandarma tarafından yakalanıp Sarıyer polis mevkiine teslim edilen Yani veledi Apostol'un şuurunun yerinde olmadığından adli tıbba sevk edildiği.
102 DH.EUM.AYŞ. 54 60 H-22-10-1339 Sarıyer'de Hamdi Paşazade Muammer Bey'in köşkü çobanının aynı köşkün bahçıvanını sebepsiz öldürerek firar ettiği, takib ve aramaya başlandığı.
103 DH.EUM.AYŞ. 54 65 H-23-10-1339 Sarıyer'de Hamdi Paşa mahdumu Muammer Bey Köşkü bahçıvanını öldüren hizmetkarın takip edildiği.
104 DH.EUM.AYŞ. 54 66 H-23-10-1339 Sarıyer ve Beykoz civarında faaliyette bulunan Laz Tahsin Çetesi efradından Sürmeneli Mehmed oğlu Ahmed Hasan ismindeki şahsın yakalandığı, tüm çetenin yakalanmasına Üsküdar Jandarma Tabur Kumandanlığı'nca çalışıldığı.
105 DH.EUM.AYŞ. 54 74 H-26-10-1339 1337 Temmuz 3 tarihinden önceki hafta içinde Dersaadet Hüdavendigar Jandarma Alayları'yla Kale-i Sultaniye ve Çatalca Taburları mıntıkalarında meydana gelen ceraimi muhtevi raporun takdimi.
106 DH.EUM.AYŞ. 54 83 H-01-11-1339 Sarıyer'de onaltı yaşlarında bir kızı tehdit ederek dağa kaldıran ve zorla bikrini izale eden iki kişinin yakalanarak evrakıyla adliyeye teslim edildikleri.
107 DH.EUM.AYŞ. 54 88 H-04-11-1339 1337 Temmuz ayında bir hafta zarfında Dersaadet ve Çatalca mıntıkalarında meydana gelen şekavet ve takibatı mübeyyin rapor.
108 DH.EUM.AYŞ. 55 76 H-22-12-1339 Bir süvari İngiliz müfrezesince Demirci ve Kilyos karyelerinde yapılan taharriyatta hanesinde tabanca ve fişenkler zuhur eden Sarıyer Divân-ı Umûmiye memurlarından Mustafa Efendi'nin İngiliz Karargâhı'na teslim olunduğu.
109 DH.EUM.AYŞ. 55 87 H-26-12-1339 Bir hafta zarfında Dersaadet, Karesi Jandarma Alayları'yla, Çatalca Kale-i Sultaniye Taburları mıntıkaları dahilinde vuku bulan şekavet hadiseleri mübeyyin rapor.
110 DH.EUM.AYŞ. 60 69 H-28-08-1340 Şişli Büyükdere yolunda Hacı Osman Bayırı civarında öldürülen Bağçivan Todori ile kızkardeşi Eleni'nin katillerin yakalandıkları.
111 DH.EUM.AYŞ. 63 58 H-04-02-1341 1338'in 25 Eylülü'nde İstanbul'da meydana gelen ceraimi gösterir İstanbul Polis Müdüriyet-i Umumiyesi'nce tanzim kılınan cedvel.
112 DH.EUM.MEM. 58 54 H-23-02-1333 Taharri memuru Bahri Efendi'nin Sarıyer'de müstahdem iken tercüme-i hal varakasını verdiği
113 DH.EUM.MEM. 119 73 H-20-10-1339 Sarıyer'de mukim idadi mezunu Mehmedoğlu Fettah'ın polis memurluğuna tayinini talebi.
114 DH.EUM.MH.. 70 14 H-20-12-1331 Sarıyer'deki selde zarar gören on altı polis memuruna verilen yatak, yorgan ve çamaşır bedelinin müteferrika tertibinden tesviyesi
115 DH.EUM.MH.. 193 1 H-08-10-1337 Sarıyer'de bulunan polis karakolu binasının tahliyesine dair mahkeme kararının kesinleştiği.
116 DH.EUM.MTK. 2 48 H-26-07-1331 Askerliği geldiği halde kendisini kayıp gösterip kimliğini gizleyerek askere gitmediği bildirilen Mustafa Oğlu Şaban'ın araştırılarak keyfiyetinin bildirilmesine müsaade talebi.
117 DH.EUM.THR. 18 3 H-06-12-1327 Yunanistan'da neşredilen ve Osmanlı memleketlerine sokulması ve satılması yasaklanan gazeteler için ne gibi muamele yapılacağının bildirilmesi talebi.
118 DH.EUM.THR. 18 33 H-08-12-1327 Evvelce polis komiserlerinden iken çeşitli suçları dolayısıyla muhakeme altına alınıp kaydı silinen Mustafa Sabri Efendi hakkında istibdad devrinde verilen "meslekten ihracı" kararına görevi yoksa Meşrutiyet devrinde verilen "tazminatsız memuriytten ihracı gerektirecek durum olmadığı" kararına göre mi muamele yapılacağının bildirilmesi.
119 DH.EUM.THR. 22 25 H-05-01-1328 Sahte Doktor Mekkeli Emir Ali'nin hakkında takibat icra edilmek üzere evrakının Adliye'ye tevdi kılındığı.
120 DH.EUM.THR. 26 42 H-13-02-1328 Polislikten çıkarılan Mustafa Sabri Efendi'nin tazminat verilmesi hakkındaki arzuhalin takdim edildiği.
121 DH.EUM.THR. 26 45 H-15-02-1328 Musevi kızını kaçıran ve yakalanması taleb olunan Bağırsakçı Mehmed Efendi'nin yakalanamadığı.
122 DH.EUM.THR. 29 51 H-19-03-1328 Sarıyer'de İtfaiye Bölüğü'nün işgal ettiği karakolun polise terki.
123 DH.EUM.THR. 36 20 H-03-06-1328 Sarıyer'de Hidayet'in bağında tiyatro oynamanın menedilmesinin yasak gerektirmeyen oyunları kapsamadığı.
124 DH.EUM.THR. 42 74 H-12-07-1328 Romanya Vapuru Traya'nın Pire Limanı'nda uğradığı saldırı sonucunda zarar ve ziyana uğrayan tahkir edilen yolcuların zararlarının tazmini hususunda gerekenin yapılması.
125 DH.EUM.THR. 48 60 H-29-08-1328 Geyve Hapishanesi'nden firar eden Sapancalı Ali Bey'in bulunamadığı.
126 DH.EUM.THR. 51 61 H-28-09-1328 Sarıyer'de zabıtaya terkedilen arsada bir karakol inşa edilmesinin düşünüldüğü.
127 DH.EUM.THR. 61 36 H-27-03-1329 Boğaziçi redif taburu kumandanlığınca talep edilen Boğaziçi'nde mevcud karakolları mübeyyin pusulanın gönderildiği.
128 DH.EUM.THR. 63 43 H-24-04-1329 Tebaa-yi Osmaniye'den Antaş Previzi'nin doğum tarihi ve doğum yerine dair cereyan eden tahkikat neticesi ile gönderilen vaftiz şehadetnamesinin iadeten gönderildiği..
129 DH.EUM.THR. 90 62 H-12-09-1327 Gönüllü olarak askere yazılmak isteyen İsmail bin İbrahim'in iyi hal sahibi bir kimse olduğu.
130 DH.EUM.THR. 96 36 H-21-04-1328 Sarıyer'de inşa edilen tiyatroda oyun sergilenmekte olduğundan ahalinin şikâyeti ve tiyatronun ruhsatsız olması sebebiyle kapatılması gerektiği.
131 DH.EUM.THR. 97 67 H-17-07-1328 Sarıyer'de kurulan tiyatronun çalışmasının Emniyet-i Umumiye'ce engellenmesi üzerine zarar ettiklerini beyan ederek müdüriyet aleyhine dava açıldığı.
132 DH.EUM.VRK. 1 4 H-08-08-1327 İzmir Mebusu Karolidi Efendi ile Nablus Mebusu Şeyh Ahmed'in Hidiv Kumpanyası'na ait bir vapurla memleketlerine gittikleri, Selanik Meclisi Başkatibi Mehmed Ali, Rumeli Vilayat-ı Şahane Maliye Müfettişi Raşid ve Uşak Mahkeme-i Ticaret Reisi Osman Beyefendilerin Selanik'ten Dersaadet'e geldikleri.
133 DH.EUM.VRK. 3 13 H-06-06-1328 Reji kolcusu tarafından üzerinde yapılan aramada çantasından bir adet kebir kulaklı bıçak ve elli gara fişengi bulunan Laz Kara Mehmed'in yasak silahlarıyla beraber Divan-ı Harb'e sevkedildiği.
134 DH.EUM.VRK. 5 5 H-03-10-1328 Şirket-i Hayriye vapurlarında çarkçıbaşı olan Cemal Efendi'nin Sirkeci'de sekte-i kalbden aniden vefat eylediği hakkında zabıt varakası.
135 DH.EUM.VRK. 14 4 H-12-01-1333 Tarabya'da deniz sahilinde zuhur eden naaşın Osmanlı efrad-ı bahriyesinden olduğunun anlaşılması üzerine Sarıyer Limanı Riyaseti'nce defnettirildiği.
136 DH.EUM.VRK. 23 90 H-02-06-1337 Büyükdere ve Sarıyerde gayrı müslimlerin hanelerinde mukim olan bazı İslam aileleriyle esnafının ellerindeki kontratolara rağmen tahliyeye zorlanması karşısında yapacak bir şey olmadığından kiracıların hane sahibleriyle uyuşmaları veya binaları boşaltmaları gerektiği.
137 DH.H... 1 29 H-04-12-1328 İsmail Kamil Efendi'nin Sarıyer Yenimahalle'de tasarrufunda olan arsalara vuku bulan tecavüzün meni.
138 DH.H... 61 58 H-13-07-1331 Şile kazası Heciz köyü ahalisinden ve efrad-ı askeriyeden Kerim oğlu Şakir'in zevcesinin, Hendek nahiyesi Sarıyer köyünden Hırpis Ağa'ya şer'î akid ile satıldığı anlaşıldığından, mütecasirler hakkında gereğinin yapılması için Harbiye Nezareti'nin Dahiliye Nezareti'ne yazısı.
139 DH.HMŞ. 31 48 H-4 -07-1338 Sarıyer Karakolu ittihaz edilen binanın tahliyesinde yapılan hasardan dolayı sahipleri Esad Muhlis, Yusuf Kenan ve Mergube Hanım'ın Polis Müdüriyet-i Umumiyesi aleyhine açtığı zarar-ziyan davası.
140 DH.HMŞ. 6 11 H-24-07-1339 Jandarma devriyesi tarafından çevrilip, Sarıyer Orman Memurluğu'na teslim edilen odunlar.
141 DH.HMŞ. 6 12 H-28-07-1338 Sarıyer Polis Karakolu'nda yapılan tahribat bedelinin tazmini ve tahsili iddiasıyla Yusuf Kenan ve Esad Muhlis beyler ile Fatma Hanım'ın Polis Müdüriyet-i Umumiyesi aleyhine açtıkları dava.
142 DH.İ.UM 7 1 H-06-11-1336 Seferberliğin bidayetinde Sarıyer, Yenimahalle ve Kavaklar gibi mahallelerde cihet-i askeriyece işgal edilen gayrimüslimlere ait evlerin icar muameleleri hakkında takip edilecek usule dair.
143 DH.İ.UM 89 1 H-21-10-1334 Köstence'den celbettiği karamuka Sarıyer Levazım-ı Askeriye memurlarınca el konularak Sirkeci Levazımat Müdürlüğü'ne sevk olunduğuna dair Hüsnü Nail imzasıyla verilen arzuhal.
144 DH.İ.UM 7 3 H-09-01-1337 Yasak bölge olmaktan çıkarılan Sarıyer ve Büyükdere'de asker ve subaylarla muhtelif ordulara mensub subay âileleri tarafından işgal edilen gayr-i müslimlere ait evler hakkında.
145 DH.İ.UM.EK. 98 12 H-5 -02-1334 Sarıyer'de mukim Manastırlı Ferhad oğlu Timur'un Osmanlı tabiiyyetine müracaatının kabulü.
146 DH.İ.UM.EK. 98 47 H-17-02-1334 Rusya tebasından ve Batum ahalisinden olup İstanbul Sarıyer'de ikamet eden İzzet oğlu Abdullah'ın Osmanlı tabiiyyetine müracaatının kabulü.
147 DH.İ.UM.EK. 123 88 H-02-06-1341 3 Teşrin-i Evvel 1336 tarihli kanunla Belgrad Ormanlarından her türlü katiyat ve nakliyat men edildiğinden bu ormanlardan ağaç kesmeye tevessül edenlerin engellenmesi.
148 DH.İ.UM.EK. 67 60 H-14-02-1332 Sarıyer Sulh Mahkemesi'nin Polis İdaresi hakkında yaptığı şikayet üzerine polis memurları hakkında tahkikat ve takibat icrasına dair.
149 DH.İD.. 73 5 H-02-09-1329 1- Alibey ve Kağıthane karyeleri ahalisi tarafından, Silahdarağa ve Kağıthane civarındaki emlak-i hümayuna yapılan tecavüz konusunda mahkemece karar verilene kadar köylülere hayvanlarını otlatmak için bir miktar arazinin tahsis edilmesi gerektiği. 2- Dersaadet Elektrik Şirketi tarafından Silahdarağa civarındaki bir kısım emlak-i hakaniyyenin satın alınmak istendiği. 3- Senedat-ı resmiyeye bağlı mera ve baltalıklar hakkındaki ihtilafların mehakim-i nizamiyede, böyle vesaika müstenid olmayanların ise mecalis-i idarede görüşülmesi gerektiği. 4- Nazilli kazasındaki boş arazi için Horsanlı ve Gerekiz karyeleri ahalisine kanun hilafına verilen senetler konusundan mahkeme-i müteallikasına müracaat gerektiği.
150 DH.İD.. 102 17 H-29-08-1330 1- Gerede'nin Aşağı ve Yukarı Ovacık karyelerinde zuhur eden çekirgenin tamamen imha edildiği. 2- Mudurnu kazasındaki çekirgenin ehemmiyeti olmadığı. 3- Çekirge itlafı için lüzumlu masarıfatın tesviyesi için havalenamenin gönderildiği.
151 DH.İD.. 171 26 H-10-06-1332 1- İstanbul ve mülhakatında teşkil olunan sulh mahkemelerine ait celbname ve tebliğlerin jandarma vasıtasıyla yerine getirilmesi. 2- Ticaret ve hukuk mahkemeleri celbnamelerinin jandarma tarafından tebliğinin kanuna aykırı oyduğu.
152 DH.İD.. 171 31 H-16-12-1332 İdare-i Umumiyye-i Vilayat Kanunu'nun yetmiş dördüncü maddesi gereğince liva idare meclislerince verilen kararları yapmaktan çekinenlere gerekli muamelenin yapılması.
153 DH.KMS. 8 3 H-13-01-1332 Donanma Cemiyetine yardım edenlere madalya verilmesi.
154 DH.KMS. 16 26 H-13-04-1332 Sarıyer seylabında hizmeti görülen Hafız Mehmed ve Belediye Kavası Faik Efendilerle Aşçı Şaban ve Şileli İsmail Ağalara tahlisiye madalyası verilmesi.
155 DH.KMS. 60 30 H-12-10-1339 Yunanlıların Büyükdere'de çete teşkiline çalıştıkları.
156 DH.KMS. 61 22 H-11-09-1339 Karaburun, Domuzdere ve Kilyos karyelerinde gasb, soygun ve adam kaçırma (rehin alma) fiillerinin, Kasım Çavuş çetesinin yapmış olduğu.
157 DH.KMS. 61 39 H-04-10-1339 Sarıyer çarşısında devriye askerlerine saldıran çetenin takib edildiği.
158 DH.KMS. 61 42 H-07-10-1339 Askeri tevkifhaneden muhafızlarla birlikte firar eden çete reisi Rüşdü'nün, Sarıyer'de yakalandığı.
159 DH.KMS. 61 23 H-12-01-1340 Sürmeneli (Paşa) Mehmed Reis ve taifesini katl eden, İngiliz Zabiti Bilend'e de taarruz eden şaki Laz Şükrü'nün İngilizler tarafından yakalandığı.
160 DH.KMS. 61 24 H-16-01-1340 Büyükdere İngiliz işgal kumandanının Sarıyer'e gelerek, Sarıyer ve civarında eşkiyalık yapan çeteler meyanında bulundukları gerekçesiyle eşraftan bazılarını yakalayıp götürdükleri.
161 DH.KMS. 62 23 H-12-10-1340 İstanbul'da işsiz-güçsüz serseriyane dolaşan Lazların memleketlerine geri gönderilmeleri.
162 DH.MB..HPS.M... 8 27 H-25-02-1331 Susuzmüsellim Karyesi Muhtarı Arif oğlu Ahmet'in Hayrabolu Kaymakamlığı'na kız kaçırma olayı üzerine gönderdiği yazı.
163 DH.MKT. 36 27 H-29-11-1310 Daha elverişli bir mahale taşınan Sarıyer Telgraf Merkezi'ne ait kira bedelinin 1309 senesi bütçesinden karşılanması.
164 DH.MKT. 54 23 H-15-11-1310 Sarıyer'de Yenimahalle ahalisine terk edilerek uzun müddetten beni kullanılmakta olan meydan mahalline bazı kişiler tarafından yapılan müdahalenin men'i isteği.
165 DH.MKT. 111 12 H-27-03-1311 Dersaadet'te Büyükdere iskelesinden Kalafat mahalline kadar olan şoselerin tamiri ve Sarıyer'de yeniden şose ve kaldırım yapımı için gerekli olan meblağın tamirat tertibinden tesviyesinin uygun görüldüğü ve bu hususdaki keşif defteri ile münakaşa pusulasının gönderildiği.
166 DH.MKT. 116 43 H-12-10-1312 Sarıyer Garibler Mezarlığı denilen mahalde, muhacirlere ait yarım kalan kulubelerin ve kanalizasyonun yarım bırakılmasının doğuracağı sıhhi sıkıntıların bertarafı için adı geçen kulube ve lağımların bir an önce tamamlanması için gerekenin yapılması.
167 DH.MKT. 123 13 H-23-03-1311 Balat semtine yakın Karabaş mahallesindeki derenin mecrasının temizlenip yeniden inşası ve mecranın üstündeki kaldırımların tamiri için gereken masrafların Tamirat-ı Umumiye tertibinden tesviyesi.
168 DH.MKT. 139 40 H-07-05-1311 Hademe-i Hassa mülazımı Hüsnü, zevcesi ve sair kişiler üzerinde gözüken Sarıyer Yenimahalle'deki arsanın tasarrufu hususunda ortaya çıkan karışıklığın önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması ve mezkur arsa hakkında mahkemece çıkarılan ilam hükmükün yürürlüğe konması.
169 DH.MKT. 145 86 H-26-06-1311 Tarabya'dan Büyükdere'ye kadar giden yol ile Sarıyer'de bulunan bir yolun dağlara yakın olmasından dolayı tehlikeli bulunduğu, bu tehlikenin giderilmesi için yapılacak tesviye çalışmaları için bütçede karşılık olmadığından tehirinin uygun olduğu.
170 DH.MKT. 212 18 H-07-08-1311 Küçükçekmece kazasına bağlı Rumelifeneri - Sarıyer ve Terkos - Hadımköy ile Kemerburgaz - Çobançeşme arasındaki yollar ve yıkılmaya yüz tutmuş köprülerin tamiri için gerekli tahsisatın bir an önce çıkarılması.
171 DH.MKT. 2634 46 H-23-09-1326 Memleketlerine gitmek üzere çeşitli yerlerden Dersaadet'e gelen Ermenilere gerekli yardımların yapılarak yol masraflarının hazinece karşılanması.
172 DH.MKT. 1340 95 H-4 -08-1300 Sarıyerde Ortaçeşme Caddesi'ndeki kabristandan, dağ yakasıyla Yeni Mahalle'ye açılan yolun inşa masrafının ödenmesi talebi.
173 DH.MKT. 1369 110 H-3 -01-1304 Trablusgarb ile Tunus arasında bulunan Züvare nahiyesi civarındaki Frova Limanı'na bir fırkateyn, büyük bir vapur ve birkaç istimbot gelip bazı teşebbüslerde bulunduklarından, Sarıyer Vapuru'yla keşif yapılmasının ve diğer gerekli hazırlıkların icra edilmesinin Bahriye Kumandanlığı'na bildirildiği.
174 DH.MKT. 1343 66 H-29-03-1301 Sarıyer ile Yenimahalle arasındaki evinin bitişiğindeki mecraların tesviyesi esnasında evine verilen zarardan şikayetçi Bedos'un arzuhalinin, icabı icra olunmak üzere gönderildiği.
175 DH.MKT. 1362 126 H-3 -12-1303 Yedinci Belediye Dairesi Tanzifat Kayıkcısı Musa'nın Sarıyer açıklarında kayığıyla birlikte batıp kaybolduğu esnada yanındaki arkadaşını kurtarılıp sahile çıkartan Yenimahalle sandalcılarından Topal Todori'nin Tahlisiye Madalyası ile taltifi talebi.
176 DH.MKT. 1316 98 H-28-05-1288 Kuduz vakalarının meydana geldiği Rumelikavağı ve Sarıyer civarındaki köpeklerden, sadece kudurmuş olanların itlafının caiz görüldüğü.
177 DH.MKT. 1491 82 H-21-06-1305 Memleketi Sarıyer karyesine giderken Bulgar memurları tarafından sınırda tutuklanan Hüseyinoğlu Mehmed Ali'nin, Kırkkilise ahalisinden İmamoğlu Mehmed Ağa'dan çaldığı iki sığırın sahibine teslim edilmesi ve hakkında gerekenin yapılması.
178 DH.MKT. 1446 10 H-22-12-1304 Kazaen yolu kapanan ve dereden geçici bir yol açılan Sarıyer karyesinde, herhangi bir yağmur ve sel anında dere köye zarar verebileceğinden bahisle, mezkur derenin temizlenerek yeni bir yol açılması hakkında adı geçen köy ahalisince verilen arzuhalin Şehremaneti'ne havalesi.
179 DH.MKT. 1506 23 H-22-08-1305 Sarıyer'den Yenimahalle'ye giden yolun sol tarafında çatlayan dağın yarattığı tehlikenin giderilmesi için gerekli meblağın tesviyesi maksadıyla Şehremaneti'ne mezuniyet verilmesi.
180 DH.MKT. 1424 77 H-15-09-1304 Yedinci Daire-i Belediye'nin tenzifat kayıkçısı Musa'nın kayığı ile battığı Sarıyer açıklarında Musa'nın refikini kurtaran Yenimahalle sandalcılarından Topal Todori'nin can kurtaranlara mahsus madalya ile taltifi.
181 DH.MKT. 1517 68 H-20-10-1305 Sarıyer'de Çağlayan adlı mahalde bostanları bulunan şahısların, bostanları kenarındaki yolun genişletilmesinin kendilerine zarar vereceği şikayeti.
182 DH.MKT. 1559 60 H-24-02-1306 Eminönü'ne götürmekte oldukları sebze küfelerine yapıştırılmakta olan puldan başka Yedinci Daire-i Belediye mültezimi tarafından başka bir pul daha yapıştırılmak istendiğine dair kendilerine baskı yapıldığını havi Sarıyer bahçıvan esnafı ustabaşılarının verdiği arzuhalin tahkiki.
183 DH.MKT. 1487 22 H-7 -06-1305 Cezair-i Bahr-i Sefid ve Yunan sahillerinden gelen sünger avcılarının kontrolü ve tezkiresiz olanların men edilmesi için görev yapacak olan Sarıyer Vapur-ı Hümayunu'nun ihtiyacı olan kömür bedelinin gönderilmesi Bingazi Valiliği'nden taleb olunduğu.
184 DH.MKT. 1563 109 H-9 -03-1306 Bingazi sahillerinin muhafazası amacıyla gönderilmesi istenilen Girid'deki Fırat Vapuru'nun Girid'den ayrılması uygun olmadığından yapılmakta olan Seher Vapuru'nun techizatı tamamlanınca oraya gönderileceği.
185 DH.MKT. 1498 55 H-19-07-1305 İlkbaharda Bingazi sahillerinde sünger çıkarmak amacıyla gelecek olan sünger kayıklarının teftişinde görevlendirilen Sarıyer Vapur-ı Hümayunu için istenilen kömürün, İdare-i Mahsusa Posta Vapuru ile iki defada gönderileceği, ulaştığında bedelinin gönderilmesi.
186 DH.MKT. 1564 15 H-9 -03-1306 Bingazi sahilinin korunması için yelkenli bir vapurun yollanmasının istenildiği.
187 DH.MKT. 1571 50 H-30-03-1306 Bingazi sahillerinin genişliğinden dolayı Sarıyer Vapuru'nun yetersiz olduğu ve Girid'te bulunan Fırat Vapuru'nun oraya gönderilmesi talebi üzerine, Bahriye Nezareti'yle yapılan yazışmada uygun bir başka vapurun gönderileceğinin ifade edildiği.
188 DH.MKT. 1511 12 H-24-09-1305 Sarıyer'den Yeni Mahalle'ye giden yolun sol tarafındaki dağın yarılması ile meydana gelen tehlikenin giderilmesi.
189 DH.MKT. 1514 4 H-10-10-1305 Jandarma Dairesi Azası Vikalis Paşa'ya vaki saldırının araştırılması ve hadisenin vuku bulduğu Sarıyer taraflarının emniyetinin temin edilmesi.
190 DH.MKT. 1556 21 H-14-02-1306 Sarıyer'de Garibler Mezarlığı'nın kenarında kulübe inşa etmiş olan muhacirlerin başka yerde iskan edilmelerinin temini.
191 DH.MKT. 1568 37 H-21-03-1306 Bingazi'de bulunan Sarıyer Vapuru sahillerdeki kaçakçılığın engellenmesi hususunda yetersiz kaldığından uygun bir vapur istendiği.
192 DH.MKT. 1643 20 H-29-11-1306 Sarıyer'de bulunan taş ocaklarında nizamnameye göre çalışma yapılması ve Sular Caddesi'nin tamir edilerek masraflarının Şehremaneti'nce ödenmesi.
193 DH.MKT. 1611 116 H-29-07-1306 Bingazi sancağının doğu tarafıyla Tobruk kasabasına çok miktarda barut çıkarıldığı haber alındığından yanıcı ve zararlı eşya idhaliyle esir ticaretinin önlenmesi amacıyla gerekli tedbirlerin alınarak sahillerin muhafazası için Marmara vapurun biran evvel gönderilmesi.
194 DH.MKT. 1638 43 H-16-11-1306 Sarıyer ve Büyükdere bahçıvan esnafının sebzelerinden mükerreren resm alındığını bildirdikleri.
195 DH.MKT. 1682 48 H-22-04-1307 Sarıyer'de Garibler Mezarlığı adlı mahalde iskan etmiş olup oradan kaldırılmalarına karar verilmiş olan muhacirlere başka bir yer gösterilerek nakil ve iskanlarına ait muamelenin yapılması.
196 DH.MKT. 1607 60 H-18-07-1306 Kalafatçı Osman Usta bin İsmail'in kendisi ve dört çocuğunu bırakıp Ahyolu Bergosu'na gittiğinden bahisle geri getirilmesine dair zevcesi Sarıyer'de mukim Hatice Şerefnaz'ın arzuhali.
197 DH.MKT. 1695 42 H-14-06-1307 Sarıyer'de Masarburnu Gazinosu bahçesiyle Kumsal adlı mahal arasındaki rıhtımın genişletilerek tamir ve inşası.
198 DH.MKT. 1690 18 H-24-05-1307 Sarıyer'de Garbiler Mezarlığı isimli mahalde muhacir iskan olunması.
199 DH.MKT. 1693 14 H-06-06-1307 Ferik Vitalis Paşa'nın Sarıyer civarındaki Yerliköyü arazisiyle ilgili şikayetinin tahkiki için Dahiliye Evrak Müdürü Ali Haydar Bey'in tayini.
200 DH.MKT. 1710 89 H-02-08-1307 Sarıyer'de Hisarburnu-Kumsal arasındaki rıhtımın tamir ve inşası.
201 DH.MKT. 1749 17 H-21-12-1307 Dersaadet'de Garipçe köyü ahalisinden Aliye Hanım'ın çocuklarına mahalli belediyeden maaş bağlanması.
202 DH.MKT. 1749 72 H-23-12-1307 Babasından intikal eden çiftlik ve hayvanlardan hissesine düşen payın kendisine tefrik edilerek verilmediğine dair İkinci Ordu Redif İskeçe Taburu'na mensup Mülazım-ı Sani Ali Haydar Efendi'nin arzuhali üzerine gerekenin ifası.
203 DH.MKT. 1725 73 H-6 -10-1307 İstanbul Balık Pazarı yanındaki eski Tütün Gümrüğü İskelesi'nin, Sarıyer'de Mesar Burnu Gazinosundan Kumsal nam yere kadar olan rıhtım tamiratının yapılarak masrafının kayıkçılar hasılatından karşılanması.
204 DH.MKT. 1734 49 H-02-11-1307 Sarıyer'deki Garipler Mezarlığı'nın yanına uzun yıllardan beri yerleşmiş olan muhacirlerin Gemlik'te iskan edilmelerinin uygun görülmediği.
205 DH.MKT. 1735 91 H-06-11-1307 Rumeli Kavağı'ndan Yenimahalle'ye ve Sarıyer'e giden yolun tamiri için gerekli meblağın sarfına izin verildiği.
206 DH.MKT. 1756 99 H-16-01-1308 Sarıyer Deresi'nde oluşan bataklık ile yine Sarıyer'de Yeni Mahalle ve Büyükdere'de tıkanan lağım mecralarının temizlenmesi, bunun için yapılacak masrafın Şehremaneti'nin Hazine'de olan alacağından karşılanması.
207 DH.MKT. 1762 60 H-3 -02-1308 Silivri'de Ahmed Efendi'yi fidye maksadı ile kaçıran eşkiyanın yolcu ve kömürcü kıyafetleri ile Büyükdere, Sarıyer ve Kağıthane taraflarına gittiklerinin istihbar edildiği.
208 DH.MKT. 1766 61 H-17-02-1308 Bilezki Çiftliği mutasarrıfı İbrahim Paşa'nın Demirci karyesinde sahilde satın aldığı araziye Zekiriya karyesi üzerinden yasağa rağmen yol inşa ve tamir ettirdiği haber alındığından, yasağın muhafazasına itina gösterilmesi.
209 DH.MKT. 1714 18 H-12-08-1307 Sarıyer'de Hisarburnu Gazinosu bahçesinden Kumsal isimli mahalle kadar uzanan rıhtımın genişletilerek tamir edilmesi.
210 DH.MKT. 1814 147 H-22-07-1308 Sarıyer karyesindeki Garipler karyesine tecavüz eden civarda meskun muhacirlerin kaldırtılmasının istendiği.
211 DH.MKT. 1795 42 H-13-05-1308 İstanbul Balık Pazarı yanındaki eski Tütün Gümrüğü İskelesi, Sarıyer'deki rıhtımın ve Kuleli Kışla-yı Hümayunu önündeki rıhtımın tamiri için bütçeden süratle karşılık bulunması lüzumu.
212 DH.MKT. 1799 33 H-1 -05-1308 Çorum'un Sarıyer köylülerinin, dedelerinden kalma tapulu arazilerinin elli hanelik Kafkasya muhacirleri tarafından zabt olunmaya kalkışıldığı, ormanlarının yakıldığı, bu konuda mahalline yaptıkları müracaatlardan bir netice alınamadığından şikayetle adı geçen muhacirlerin Asıkbeli ve Borsumlu'daki boş araziye nakilleri yönündeki başvurularının tahkiki.
213 DH.MKT. 1747 57 H-16-12-1307 Büyükdere'de Dereiçi ve İslam adlı yerlerdeki bazı Hristiyan evlerinde çiçek hastalığı çıkması üzerine belediyece gerekli tedbirlere teşebbüs olunduğu.
214 DH.MKT. 1876 81 H-7 -03-1309 Mezarlıklar civarında muhacirin iskanı ve bina inşasısın men edilmesi hususunda Şehremaneti'nce gereğinin yapılması.
215 DH.MKT. 1828 115 H-7 -09-1308 Sarıyer'de Garipler Kabristanı civarına iskan olunan muhacirlere kadim ahalinin müdahale etmesinin engellenmesi.
216 DH.MKT. 1868 87 H-12-02-1309 Sarıyer karyesinde bir telgraf şubesinin açılması isteği.
217 DH.MKT. 1925 124 H-24-07-1309 Sarıyer'de kimsesizler kabristanı civarında muhacirin iskanı için belediyeden hane inşaat ruhsatı talebi üzerine bina mahallinin kabristan haricinde bulunması gerektiğinden kabristanlık dahilindeki binaların yıktırılarak sahiplerine gereken kıymetin ödenmesi.
218 DH.MKT. 1955 64 H-04-11-1309 Rumelikavağı ile Sarıyer arasındaki yol yağmurdan bozulduğundan tamir edilmesi.
219 DH.MKT. 1955 106 H-05-11-1309 Sarıyer'de Garibler Mezarlığı isimli mahaldeki muhacir kulubelerinin ebniye kanununa göre tesviye edilmesinin tehir edildiği, kulubelerin çukurlarından akan muzahrafat sokaklara taşıp umumi sıhhati tehdit ettiğinden bu mazarratın izole edilmesi.
220 DH.MKT. 1839 17 H-26-10-1308 Zekeriya karyesi civarında Vitalis Paşa ile karyesi ahalisi arasındaki ihtilaf ve kavgaya bir an evvel netice verilmesi lüzumu.
221 DH.MKT. 2007 11 H-11-03-1310 Sarıyer'de telgraf merkezi kurulması.
222 DH.MKT. 2105 1 H-25-04-1316 Sarıyer'deki muhacirlerin bina yaptıkları mahallin, garibler mezarlığı hududları içinde mi, yoksa haricinde mi olduğu hususunun bildirilmesi.
223 DH.MKT. 2174 106 H-23-10-1316 Sarıyer'in Garibler Mezarlığı adlı mahallinde iskan ettirilmiş olan muhacirlerden bazılarının inşaat yapmasına, bölge mezarlık olduğu için, mani olunduğu ve açılan çukurlar da etrafı rahatsız ettiğinden gerekenin yapılması lüzumu.
224 DH.MKT. 2229 96 H-28-03-1317 Sarıyer, Zekeriya ve Uskumru karyelerinde görülen şarbon hastalığının engellenmesi için Orman ve Maadin ve Ziraat Nezareti'nce de gerekli tedbirlerin alınması.
225 DH.MKT. 2229 149 H-28-03-1317 Sarıyer'de görülen şarbon hastalığına karşı Şehremaneti'nce gerekli tedbirlerin alınarak neticesinin bildirilmesi.
226 DH.MKT. 2237 56 H-15-04-1317 Sarıyerde zuhur eden şarbon hastalığının kontrol altına alındığı ve yayılmaması için gerekli tedbirlerin alındığı.
227 DH.MKT. 2221 80 H-5 -03-1317 Sarıyer'de Yenimahalle arkasındaki arsalarına Rum halkının ölülerini defnettikleri ve etrafına duvar yaptıklarından bahisle haklarının korunmasını isteyen Nuri Bey ve Alanko ailelerinin talebi hususunda gerekenin yapılmasının istendiği.
228 DH.MKT. 2212 15 H-8 -02-1317 Sarıyer'de Garibler Mezarlığı nam mahalde muhacirlerce yapılan ebniyenin yerinin mezarlığa aid olup olmadığı tartışması üzerine tatil edilen inşaatın pisliklerinin sıhhat-i umumiyeyi tehdit eder hale geldiğinden Evkaf Nezareti'nce ne yapılacağı hakkında bir karar verilmesi.
229 DH.MKT. 2253 75 H-28-05-1317 Sarıyer'de ortaya çıkan şarbon hastalığı ve bunun gibi insanlara bulaşabilen hastalıkların önlenmesi için yapılabilecek işlerle ilgili Şehremaneti'nin görüşünün sorulması.
230 DH.MKT. 2244 15 H-2 -05-1317 Yedikule'ye kadar demiryolu güzergahında ve şehir içinde bulunan muhacirin barakalarıyla Sarıyer, Kavak ve Kireçburnu'ndaki barakaların kaldırılmaları talebi.
231 DH.MKT. 2255 71 H-04-06-1317 Dersaadet ahalisinden ve Saadet gazetesi yazarlarından Erzurum Kapıkethüdası müteveffa Rıfat Bey zade Mehmed Reşad Bey'in Beyrut'a gitmek üzere Sarıyer karyesi muhtar ve imamından aldığı ilmühaberin alelusul tahkiki.
232 DH.MKT. 2246 114 H-8 -05-1317 Sarıyer ve civarında zuhur eden Şarbon Hastalığı'nın ortadan kaldırılması için gerekli maddeler Avrupa'dan getirtilmiş olup mücadaleye başlanacağı.
233 DH.MKT. 2187 81 H-29-11-1316 Yedikule'ye kadar ki demiryolu güzergahında ve şehir içinde bulunan barakaların yıkılarak, aceze ve muhacirler için Sarıyer ve Kavak'ta binalar inşa edilmesi ve bu iş için gereken meblağın tesviyesi.
234 DH.MKT. 2270 125 H-11-07-1317 Sarıyer civarında Arnavud Cafer Ağa'nın uhdesindeki bağın Rum kabristanı yapılmak üzere satın alınması için kurulacak komisyonda Şehremaneti'nce isimleri bildirilen kişilerin görevlendirilmesine izin verilmesi.
235 DH.MKT. 2318 66 H-13-11-1317 Sarıyer ile Yenimahalle arasında Rum ahalinin mezarlık olarak kullandıkları yer elverişli olmadığından tesbit edilen diğer bir yerin istimlaki için bir komisyon oluşturulduğu.
236 DH.MKT. 2361 9 H-18-02-1318 Cisr-i Mustafa Paşa kazası Sarıyer köyü hududunda yakılan değirmenin bedelinin tazmininin nasıl yapılacağı.
237 DH.MKT. 2351 131 H-29-01-1318 Sarıyer'de Garibler Mezarlığı adlı yerde iskan edilen muhacirler tarafından inşasına başlanan binaların metruk kabristana dahil veya hariç bulunması meselelerinin halledilmesi talebi.
238 DH.MKT. 2424 27 H-10-07-1318 Rumelifeneri köyünde çıkan yangında evleri yananlara barınmaları için acilen baraka inşasına başlanılması.
239 DH.MKT. 2455 38 H-08-11-1318 Yedinci Daire-i Belediye dahilinde olan Sarıyer ve Kireçburnu'nda parekende barakaların yıkılarak belirtilen mevkiilere mahalle teşkili talebi.
240 DH.MKT. 2455 124 H-09-11-1318 Mesele-i zailede, Dersaadet'e hicretle Sarıyer karyesinde ikamet eden Lofça muhacirlerinden Hasan'ın, oğlu Mustafa'ya verilen tezkire-i Osmani'deki eksikliğin giderilmesi talebi.
241 DH.MKT. 2416 110 H-25-06-1318 Rumelifeneri köyünün denizden ve karadan ehemmiyeti haiz olması sebebiyle muhaberat-ı resmiye ve hususiyenin kolaylaştırılması için Fenerköyü ile Kavakköyü merkezine hergün gidip gelecek posta sürücülüğü ihdas edilmesi.
242 DH.MKT. 2529 26 H-21-05-1319 Küçükçekmece'ye bağlı köylerin ahalisinin hasta çocuklarını Sarıyer'e nakletmeleriyle gerekli tedbirler alınmadığı için bulaşıcı olan hastalığın oraya da taşınmış olduğu, geçici olarak bir doktor tayiniyle yayılmanın önlenebileceği raporu.
243 DH.MKT. 1285 89 H-30-07-1326 Sarıyer'de bakkallık eder iken jandarma mülazımlığı ile Şile'ye gitmiş olan Ziver Ağa'nın kendisinden rüşvet aldığından şikayet eden Salih'in parasını geri talep ettiği.
244 DH.MKT. 1216 39 H-6 -11-1325 Tahlis-i can hususunda mesai ve gayretleri görülen Zabtiye Nezareti Mektubi Kalemi ketebesinden Cemil Bey, Maarif Nezareti Muhasebe Kalemi ketebesinden Mehmed Kemaleddin, Unkapanı idaresine memur sivil ikinci komiserlerden Mehmed ve Sarıyer Telgrafhanesi Müvezzii Selahaddin Efendi'lerin Tahlisiye Madalyası'yla taltifleri talebi.
245 DH.MKT. 1176 64 H-8 -05-1325 Yangın söndürme hususunda hüsn-i hizmetleri görülen Sarıyer Camii İmamı Hafız Ahmed ve oğlu Hafız Ali, Müezzin Mehmed Raci vesairenin İftihar Madalyası'yla, tahlis-i can hususunda hüsn-i hizmetleri görülen Kanlıca'da mukim Hüseyin Şevki Bey'le Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane sınıf-ı baytariyesi şakirdanından Bekir Sıdkı Efendi'nin hamil oldukları Tahlisiye Madalyaları'nın kurdelelerinin tebdili ile taltifleri.
246 DH.MKT. 1222 80 H-27-11-1325 Yangın söndürme ve katil yakalama hususunda hüsn-i hizmetleri görülen Bab-ı Seraskeri Sıhhiye Dairesi Mümeyyiz-i Sanisi Sırrı Bey'le Sarıyer Mevkii Serkomiseri Ali Rıza Efendi'nin Tahlisiye madalyalarının kurdelelerinin tebdili, Tamirhane-i Humayun'da müstahdem Yüzbaşı Hidayet, Sarıyer mevkiinde müstahdem Komiser Muavini Ali ve İsmail, Sarıyer Mevkii Muhtar-ı Sanisi Şükrü efendilerle Arnavud Edhem Ağa'nın Tahlisiye Madalyası'yla ve Aksaray'daki bazı mahalle bekçilerinin İftihar Madalyası'yla taltifleri.
247 DH.MKT. 1226 11 H-15-12-1325 Sarıyer Çarşısı girişinde olup Kamil, Tevfik ve Cemil Efendilerin tasarrufunda bulunan ve yolu işgal eden iki tane evin yıkılarak sahiblerine ödenecek meblağın tesviyesine izin verildiği.
248 DH.MKT. 1255 68 H-19-04-1326 Ebniye-i seniyye ambarında müstahdem Mehmed Tevfik, Dersaadet Emtia Gümrüğü'nde katip Mustafa Efendi ve Sarıyer'de bakkal İbrahim Halil isimli şahısların Tahlisiye Madalyası ile taltifleri.
249 DH.MKT. 1247 23 H-12-03-1326 Sarıyer karyesinin Dere Caddesi'nde elli yedi numaralı hanede ve tahrir-i atikte bin üç yüz tevellüdüyle Dersaadetli olarak Mehmed b. Ahmed namına kayda rastlanıldığının Selanik Vilayeti'ne bildirilmesi.
250 DH.MKT. 2844 69 H-26-05-1327 Bazı kimseler tarafından mutasarrıf oldukları araziye tecavüz edildiğine dair şikayette bulunan Hendek'in Sarıyer Köyü Muhtarı Yakub ve arkadaşlarının şikayeti üzerine yapılan tahkikatta şikayetin asılsız olduğunun anlaşıldığı.
251 DH.MKT. 533 67 H-26-03-1320 Yedinci Daire dahilinde Madencik ve Kireçburnu'nda ve Kavak'ta bulunan barakaların yıkılması ve Sarıyer ve Kavak'da iki mahalle teşkili hususlarının takdimi.
252 DH.MKT. 546 50 H-16-04-1320 Nizama aykırı olarak bedel-i askeri ile mükellef tutulduklarından bahisle şikayeti havi Sarıyer Yeni Mahalle ahalisinden tütüncü esnafı Dimitri ve biraderi Yani veled-i Leondin tarafından verilen arzuhal üzerine yapılan tahkikat neticesinin ilgililere tebliğ olunduğu.
253 DH.MKT. 610 76 H-11-08-1320 Kandilli'de sandalının devrilmesiyle ölen Sarıyer'de sakin Çilekçi Hristo veled-i Dimitri'nin tezkire bedelinden borcu olan meblağ düştüğünden kaydının silinmesi gerektiği.
254 DH.MKT. 579 11 H-12-06-1320 Sarıyer'de Hacı Hidayet bağı civarında bulunan yola yapılan şose ve oluklu piyade kaldırımının inşaat masraflarının ödenmesi.
255 DH.MKT. 600 77 H-20-07-1320 Sarıyer'de Yenimahalle, Kilise Sokağı'nda sakin Çilekçi Hristo veled-i Dimitri boğularak öldüğünden, tezkire bedelinden borcu olan paranın sakıt olacağı.
256 DH.MKT. 665 53 H-2 -02-1322 Sarıyer'de Dere Caddesi'nde Miralay Şakir Bey'in mutasarrıf olduğu bostanın Ebniye Kanunname-i Hümayunu mucibince mahalle şekline çevrilmesi için icra olunan muamelata dair evrakın Şehremaneti'ne gönderildiği.
257 DH.MKT. 715 63 H-1 -03-1321 Sarıyer Rum ahalisi için kabristan olarak ittihazı kararlaştırılan mahallin komisyonca belirlenen istimlak bedelinin bütçe dahilindeki tertib-i mahsusundan ödenmesi hususunun Şehremaneti'ne bildirildiği.
258 DH.MKT. 2670 67 H-05-11-1326 Sarıyer, Büyükdere ve Kavak ığrıb sahiplerinin, Fındıklı, Karayalı, Beşiktaş ve Kuruçeşme önündeki taşa kadar uzanan voli mahallerine tecavüz etmelerinin önlenmesi için gerekenin yapılması.
259 DH.MKT. 772 40 H-11-07-1321 Sarıyer'de Ortaçeşme Caddesi'nde yerleşen muhacirinin meydana getirdikleri gayr-ı muntazam hanelerden yol üzerindekilerin kaldırılması gerekmekte olup sahiplerinin resmi senetleri verilmedikçe bu olaya muvafakat etmeyeceklerini bildirdiklerinden bu şahıslara senetlerinin itası hususunun Evkaf Nezareti'ne bildirildiği.
260 DH.MKT. 952 11 H-25-02-1323 Ruhani sıfat ihraz ettiği beyanıyla Sarıyer'in Üçüncüyeni Sokağı'nda kayıtlı Avadis veled-i Mikail'in tezkire-i Osmanisindeki adının Papas Avadis Atina Efendi olarak değiştirilmesi talebine dair Ermeni Patrikhanesi takriri ve sair evrakın, Şura-yı Devlet'e sevkedilmek üzre takdim olunduğu.
261 DH.MKT. 1012 29 H-05-12-1323 Sarıyer'de sakine zenciye Semaver Hanım'ın evinde çıkan yangını söndüren ve ateş içinde kalan Hace Hatice ve Latife Hanımları kurtardıkları anlaşılan Sırrı Bey ve arkadaşlarına tahlisiye madalyası verilmesi.
262 DH.MTV. 62 7 H-24-04-1331 Sarıyer Düyun-ı Umumiye Eski Kolcusu İbrahim Efendi'nin zimmetine geçirdiği paranın kendisi ve kefili Kosti'den tahsili.
263 DH.MUİ. 14 29 H-08-12-1327 Tarabya'da bulunan İngiltere ve Amerika Sefaretleri'nin maiyet vapurlarına memur vapur mürettebatının Sarıyer'deki taşkınlıkları.
264 DH.MUİ. 102 10 H-29-05-1328 Sarıyer'de Hidâyet Bağı'ndaki tiyatroda oyun icra edilmesine müsaade edilmemesinden dolayı mahkemeye verilen evrakın gönderildiği.
265 DH.SAİD.MEM 13 3 H-29-12-1291 Hüseyin Murad Bey, Sadık Bey oğlu, 1291 Sarıyer doğumlu, Dahiliye Evrak Odası Memuru (DH.SAİD.d 52/25).
266 DH.SAİDd... 8 53 H-29-12-1263 Mehmed Vehbi Efendi; 1263 İstanbul doğumlu, Sarıyer Müezzini Hafız Mehmed Emin Efendi'nin oğlu
267 DH.SAİDd... 183 217 H-29-12-1308 Hüseyin Efendi; 1308 İstanbul doğumlu, Sarıyer karyesi imamı Hafız Ahmed Efendi'nin oğlu
268 DH.SN..THR. 16 13 H-02-01-1329 Mihal oğlu Hristo'nun Sarıyer'de kaydına rastlanamadığının bildirildiği.
269 DH.SN..THR. 73 32 H-26-04-1335 Batum ahalisinden Hacı Ahmetoğlu Kamil'in tahrir-i cedidde hangi esasa göre kaydedildiğinin inbası.
270 DH.ŞFR. 181 13 R-20-07-1311 Maria adlı Rus vapuruyla 1369 Kafkasya muhaciri Kavak'a bil-vürud patentesini vize ettirerek İzmid'e müteveccihen hareket ettiği. (Bahr-i Siyah Muhafızlığı, Sarıyer)
271 DH.TMIK.M.. 273 57 H-26-06-1326 Ermeni Patrikliği'nin Büyükdere'deki kilisenin borçlarını ödemek, hademe ve fukaranın ihtiyaçlarını karşılamak üzere Sarıyer'deki bir tiyatroda oyun sergilenmesine izin verilmesi istirhamı.
272 DH.TMIK.M.. 6 63 H-27-12-1313 Dersaadet'te meydana gelen günlük hadiselerin rapor edilmesi.
273 DH.TMIK.M.. 22 87 H-12-06-1314 Kara ve denizden inzibatın temini için bazı mevkilere istinbot yerleştirilerek tamirde bulunan istinbotun bir an evvel bitirilmesi ve Yedikule'den Küçükçekmece'ye kadar olan sahilde kule inşası.
274 DH.TMIK.S.. 50 18 H-18-10-1321 Cisr-i Mustafapaşa kazası Sarıyer karyesinde yanan değirmen bedelinin kasame suretiyle tazmin edilmesinin uygun görülemeyeceği.
275 DH.UMVM 69 71 H-16-02-1341 İstanbul'da Sarıyer'nin Maden mevkiinde ve Demirci köyünde, birer mektep yaptırarak Maarif'e devir ve tahsis eden Ata Efendizade Ahmed Bey'in münasip bir nişan ile taltifinin Maarif Nezareti'nden istendiği.
276 DH.UMVM 76 26 H-02-05-1337 Sarıyer ve Kilyos arasındaki Vitali Paşa Çiftliği'nin Fransız Komiserliği tarafından yapılacak teslime bir memur gönderilmesinin Harbiye Nezareti ve İstanbul vilayetine bildirildiği.
277 DH.UMVM 97 19 H-10-05-1340 Tamir edilmesi istenen Sarıyer Büyük Köprüsü ile Silahtarağa Köprüsü'nün Şehremaneti'nce tamir edilmekte olduğu. İstanbul İdare-i Hususiyesi'nce tamiri istenen köprülerin Zekeriyaköy ile Demirciköy arasında olmayıp Sarıyer Muhacirin mahallesinde olduğu anlaşıldığı, Şehremaneti'nce tamir edilmesi gereken Kağıthane Sünnet Köprüsü ile Silahtarağa Köprüsü arasındaki yolun tamirine bir an önce başlanmasının zaruri olduğu.
278 DH.UMVM 98 8 H-26-01-1338 Kasap esnafı tarafından kapatılmasından şikayet olunan mezbahaların sıhhi ve fenni şartları taşımaması ve muhtelif mahallerde olmaları sebebiyle kontrollerinin yapılamamasından dolayı kapatıldığı.
279 DH.UMVM 98 11 H-19-09-1338 Dersaadet'te umumi selhhane ve hayvan pazarı yapımına talip olan E projesi vekili tarafından gönderilen cevabi protestonun Şehremaneti'ne tebliği.
280 DH.UMVM 98 21 H-25-12-1340 Müteahhit Arif'in mühendislik belgesini zamanında ibraz etmemesinden dolayı Sarıyer Deresi'ni temizleme münakasasına alınmadığı.
281 DH.UMVM 116 72 H-16-02-1340 Beyoğlu, Galata, Kadıköy, İstanbul cihetlerindeki tiyatro ve sinemalar ile buralarda bulunan muayene memurlarını gösterir cetvel. @ Tiyatro ve Sinemalar sermüfettişinin lu'biyyathanelerin kontrolü, muayene memurları, tiyatro müfettişlerinin vazifelerini ifa ettikleri mıntıkalar ile Adalar dahilindeki lubiyat mahallerinin teftişi hakkında Mülkiye müfettişine verdiği malumat.
282 DH.UMVM 117 1 H-02-05-1340 Lu'biyyathanelerden alınan Darülaceze aidatının tahakkuku, tahsil için tutulması gereken makbuz ve irsalat defterleri su-i istimaller karşı alınacak tedbirler ve saire hakkında tanzim edilen raporun Dahiliye Nezareti'ne takdimi.
283 DH.UMVM 125 8 H-23-01-1337 İstanbul'da Zekeriya nahiyesi ile Sarıyer yolu üzerinde çıkan yangının söndürülmeye çalışıldığı.
284 DH.UMVM 159 50 H-15-07-1337 Büyükdere Sarıyer'de harbin başlangıcında gayr-ı müslimlerden boşalan hanelerin hasarı, ihraç işine memur edilenlerle yağma edenlerin tesbiti.
285 DH.UMVM 8 5 H-15-02-1333 Sarıyer Kilyos yolu inşaat aletleri Ambar Memuru Mehmed Hulki'nin muvakkat bulunmasından dolayı maaşında tekaüt aidatının kesilmemesi.
286 DH.UMVM 58 21 H-01-01-1337 İstanbul-Sarıyer yangınından zarar gören iki şahsın harik ianesinden istifadelerinin zaruri ve gerekli görüldüğünün Şehremaneti'ne bildirildiği.
287 DH.UMVM 60 20 H-29-05-1340 Büyükdere ve Sarıyer havalisinde hırsızlık olaylarının önlenmesi için Belediye'ce sokaklara fener dikilmesinin maddi müzayaka dolayısıyla mümkün olmadığı.
288 EV.BRT. 149 3 H-13-10-1278 Tevcih, hitabet, berat, Hüseyin ibn Hasan, Mehmed Kethüda Vakfı (Ortaköy), cülus, Ali Kethüda Cami-i Şerifi Vakfı (Sarıyer Karyesi)
289 EV.d... 39089 H-8 -11-1297 İstabul'da bulunan evkafa ait mahlulatın mevki ve nevileriyle zabıt numaraları.
290 EV.d... 40861 H-01-06-1283 Beşiktaş, Ortaköy, Maçka, Sarıyer, Kasımpaşa ve sair bazı yerlerdeki vakıf arsalarının senelik ve aylık kiralarıyla arsa ölçülerinin kayıt ve muhasebe defteri.
291 EV.d... 43670 H-23-10-1313 Giden zimmet kayıt defteri.
292 EV.d... 43765 H-27-06-1310 Heyet-i Keşfiye Kalemi'nin zimmet kayıt defteri.
293 EV.d... 38707 H-16-01-1286 Evkaf-ı Hümayun'a bağlı Murad Paşa Vakfı musakkafatında bir bab menzilin sahibi Marim Nasramiye'nin, Hafız Osman Efendi b. İsmail'e olan borcu sebebiyle çıkan anlaşmazlıkla ilgili arzuhal ve diğer arzuhallerin kayıtları. g.tt
294 EV.d... 10199 H-29-12-1298 Kasımpaşa'da Hacı Ahmed Vakfı, Üsküdar'da Büyük Selman Ağa Vakfı, Sarıyer'de Ali Kethüda Vakfı ve defterde isimleri olan diğer vakıfların cibayet kayıtları.
295 EV.d... 10226 H-29-12-1253 İstanbul, Edirne, Şam, Kale-i Sultaniye, Halep ve sair yerlerde bulunan Haremeyn-i Şerifeyn'e bağlı Ayasofya-i Kebir Camii Evkafı, Valide Sultan Evkafı, Sultan Ahmed Han Evkafı ve defterde isimleri olan diğer vakıfların masraf kayıtları.
296 EV.d... 10600 H-29-12-1254 Sultan II. Bayezid Han, Sultan I. Ahmed Han, Sultan Mahmud Han, Sultan Osman Han, Atik Valide Sultan ve defterde isimleri olan diğer vakıfların varidat muhasebesi.
297 EV.d... 10761 H-03-05-1254 İstanbul'da Katolik milletinin mutasarrıfında olan Evkaf-ı Hümayun Nezareti'ne mülhak vakıfların yeniden tahriri.
298 EV.d... 10787 H-07-09-1275 Haremeyn-i Şerifeyn Evkafı ve mülhakatı, Sultan III. Ahmed Han Kütüphanesi Vakfı ve Hekimzade Ali Paşa Vakfı'nın mutad masraf kayıtları.
299 EV.d... 11636 H-29-12-1277 Haremeyn-i Şerifeyn Hazinesi'ne bağlı selatin-i izâm vakıfları ve mülhakatı vakıfların emval, icarat ve sairelerinin bakayası.
300 EV.d... 11752 H-29-12-1262 Haremeyn-i Şerifeyn Evkafı ve selatin-i izâm vakıflarının ferağ ve intikal harcı hasılatları.
301 EV.d... 12129 H-29-12-1266 Hamidiye İmareti, Sultan Abdülhamid Han İmareti, Sultan Mustafa Han İmareti ile defterde isimleri yazılı imaretlerden camii ve mescidlere verilen zeytinyağı ve mum miktarları.
302 EV.d... 12173 H-29-12-1260 Evkaf-ı Hümayun Nezareti'ne bağlı çeşitli vakıflarla mülhakatının varidat kayıtları.
303 EV.d... 12176 H-29-12-1261 Haremeyn-i Şerifeyn Evkafı'na mülhak çeşitli vakıfların varidat, muaccelat ve icarat kayıtları.
304 EV.d... 12180 H-11-03-1262 Evkaf-ı Hümayun Nezareti'ne bağlı vakıfların masraflarının Evkaf-ı Hümayun Hazinesi'nce ödenmesi için düzenlenmiş suret kayıtları.
305 EV.d... 12208 H-03-03-1260 Sultan Bayezid Han, Emir Sultan ve benzeri vakıflarla İstanbul, Trabzon ve sair yerlerdeki Haremeyn-i Şerifeyn vakıflarının masraf kayıtları.
306 EV.d... 12273 H-24-03-1260 Haremeyn-i Şerifeyn Evkafı muhasebesi kalemi harc hasılatı ile Evkaf-ı Hümayun ve Haremeyn-i Şerifeyn hasılatı.
307 EV.d... 12279 H-28-12-1260 Evkaf-ı Hümayun ve Haremeyn-i Muhteremeyn'e bağlı vakıfların tevliyet, tamir, icare ve sair hususlarda yazılmış takrir suretleri.
308 EV.d... 12284 H-29-04-1263 Haremeyn-i Şerifeyn Evkafı ve mülhakatının ferağ ve intikalat fihristi. g.tt.
309 EV.d... 12356 H-29-12-1265 Sarıyer'deki Ali Kethüda, Aksaray'daki Hanım Sultan ve Sultanahmet'teki Üçler Mescidi vakıflarının vezaif kayıtları. Defter eksik.
310 EV.d... 12571 H-25-06-1263 Bergos, Sarıyer ve Kömürcübelgrad köylerindeki musakkafat ve müstegallatın icaresi.
311 EV.d... 12573 H-27-06-1262 Evkaf-ı Hümayun Hazinesi ilmuhaber kayıtları.
312 EV.d... 12757 H-15-12-1263 İstanbul'da Sultan Mustafa Han Evkafı, Mahmud Paşa-yı Veli Camii Evkafı, Gelibolu'da Sarıca Paşa Evkafı ve defterde yazılı olan diğer vakıfların ilmuhaberlerinde belirttikleri muhtelif masrafların Haremeyn-i Şerifeyn Hazinesi'nden ödeneceğine dair kayıtlar.
313 EV.d... 12848 H-29-06-1280 Sultan Mehmed Han Evkafı, Sultan Selim Han-ı Kadim Evkafı, Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Evkafı ve defterde yazılı olan diğer vakıfların vezaif muhasebeleri. g.tt.
314 EV.d... 12858 H-27-03-1264 İstanbul'a su sağlayan bendler ile ona bağlı yolların harap kısımlarının tamiri ile daha başka su kaynaklarının temini.
315 EV.d... 12860 H-29-07-1262 Filibe, İzmit, Üsküp, Antalya ve muhtelif yerlerde bulunan vakıfların tayin, tevliyet, tamirat ve muhasebelerine dair arzuhal, takrir, mazbata ve sairesinin kaleme alınarak müsveddelerinin takdim edildiğine dair kayıtları.
316 EV.d... 12953 H-29-12-1263 Bursa'da Bali Bey Evkafı, Gelibolu'da Sarıca Paşa Evkafı, Gebze'de Sultan Orhan Gazi Evkafı ve defterde yazılı olan diğer vakıfların vezaif muhasebeleri.
317 EV.d... 13346 H-17-04-1265 İstanbul ve tevabiinde Haremeyn-i Şerifeyn Evkaf ıve mülhakatı ile Amasya'da Sultan Bayezid Han Evkafı ve defterde yazılı olan diğer vakıfların masraf kayıtları.
318 EV.d... 13426 H-29-12-1265 İstanbul ve tevabiinde bulunan muhtelif şahıslara ait terekelerini gösteren kayıtları.
319 EV.d... 13569 H- - - Haremeyn-i Muhteremeyn ve Evkaf-ı Hümayun'a bağlı vakıfların musakkafat ve müstegallatının mutasarrıflarının bilaveled vefadlarıyla mahlul olan vakıfların müzayede yoluyla verilen yeni mutasarrıfların isimleri ve muaccelatın miktarının kayıtları.
320 EV.d... 13629 H-18-07-1269 Çorlu'da Sultan Süleyman Han Vakfı, Babadağ'da Sultan Bayezid Han Vakfı, Galata'da Emetullah Sultan Vakfı ve defterde isimleri olan diğer vakıfların varidat, mahsulat ve muaccelat kayıtları.
321 EV.d... 13743 H-21-06-1271 İstanbul'da Evkaf-ı Hümâyûn Nezareti gedikat, ferağ ve intikalat kayıtları.
322 EV.d... 13998 H-09-05-1267 İstanbul, Tekirdağ ve sair yerlerde Kethüda Hacı Mustafa Efendi Vakfı, Sultan Süleyman Han Vakfı, Sultan Bayezid Han Vakfı ve defterde isimleri olan diğer vakıfların irad ve masarıfat kayıtları.
323 EV.d... 14034 H-26-04-1269 Galata'da Emetullah Sultan Vakfı, Ortaköy'de İbrahim Paşa Vakfı, İstanbul'da Kemankeş Kara Mustafa Paşa Evkafı ve defterde isimleri olan diğer vakıfların hasılat ve mahlulat kayıtları.
324 EV.d... 14069 H-11-10-1265 Alacahamam'da Abdüsselam Vakfı, Tophane'de Kılıç Ali Paşa Vakfı, Beykoz'da Kazasker İshak Efendi Vakfı, Beşiktaş'da Kaptan Sinan Paşa Vakfı ve defterde isimleri olan diğer vakıfların ferağ ve intikal kayıtları.
325 EV.d... 14071 H-28-01-1270 Evkaf-ı Hümâyûn Nezareti Evrak Odası'na gelen istida kayıtları.
326 EV.d... 14206 H-30-01-1268 Evkaf-ı Hümâyûn Nezareti'nden Maliye Nezareti, Ticaret ve Nafia Nezareti ve sair makamlara gönderilen takrir, ilmuhaber ve sair suretler.
327 EV.d... 14211 H-29-12-1269 Süleyman Paşa Vakfı, Sultan III. Ahmed Han Vakfı, Büyük Esma Sultan Vakfı ve sair vakıfların ferağ ve intikalat kayıtları.
328 EV.d... 14317 H-11-07-1275 Şam, Manastır, İstanbul, Yanya, Hamid, Gümüşhane, Kudüs ve defterde adı geçen diğer yerlerden gelen tahrirat, tezkire, mazbata, arzuhal, ilam ve saire kayıtları.
329 EV.d... 14382 H-12-02-1270 İstanbul'da Sultan I. Ahmed Han Evkafı, Sultan II. Bayezid Han Evkafı, Sultan Osman Han Evkafı ve sair vakıflar musakkafatının mahlulat muaccelatı kayıtları.
330 EV.d... 14965 H-03-04-1271 Haremeyn-i Şerifeyn Hazinesinden mazbut Ahmed Ağa Vakfı, Sinan Paşa Camii Vakfı, Çoban Çavuş Vakfı ve defterde isimleri olan diğer vakıfların vazaif, tamir, tefriş ve sair masraflarının hazinece ödenmesi için verilen ita emirlerinin suretleri.
331 EV.d... 15331 H-23-06-1271 Evkaf-ı Hümâyûn Nezareti Tahsilat Odası yevmiye ruznamçesi kayıtları.
332 EV.d... 15371 H-07-08-1270 İstanbul'da bulunan bazı gediklerin mutasarrıflarının ölümü üzerine yeniden icar edilmesi.
333 EV.d... 15833 H-29-04-1273 Bozok, Kasımpaşa, İzmit, Medine, Mekke, Kudüs ve sair yerlerden Evkaf-ı Hümâyûn Nezareti'ne çeşitli konularda yazılan tezkireler
334 EV.d... 15992 H-05-07-1276 İstanbul, Galata, Üsküdar ve sair yerlerdeki vakıfların musakkafatının icare kayıtları.
335 EV.d... 16142 H-27-12-1279 Üsküdar'da İsmihan Sultan Mektebi Evkafı, Fatih Sultan Mehmed Han Evkafı, Mihrimah Sultan Evkafı ve defterde isimleri olan diğer vakıfların muhasebe kayıtları.
336 EV.d... 16159 H-07-08-1275 Sultan I. Ahmed Han Evkafı, Üsküdar'da Atik Valide Sultan Evkafı, Sultan II. Bayezid Han Evkafı ve defterde isimleri olan diğer vakıfların irad ve masarıfat muhasebesini gösterir ilmuhaber kayıtları.
337 EV.d... 16267 H-06-05-1285 İstanbul'da Hatice Sultan Vakfı, Laleli Evkafı, Sultan Osman Han Vakfı ve defterde isimleri olan diğer vakıfların masarıfat muhasebeleri.
338 EV.d... 16358 H-06-07-1279 Haremeyn-i Şerifeyn Hazinesi Varidat Odası'nın ilmuhaber kayıtları.
339 EV.d... 16684 H-28-12-1276 Güzelhisar-ı Aydın'da Abdullah Efendi Camii ve Medresesi Evkafı, İstanbul Sarachane'de Amuca Hüseyin Paşa Evkafı ve Simkeşhane'de Emetullah Baş Kadın Sebili Evkafı ile defterde isimleri yazılı diğer vakıfların takriratı ile cevap olarak verilen şerhlerin kayıtları.
340 EV.d... 16704 H-14-11-1276 Edirne, Midilli, Canik, Halep, İstanbul, Belgrad, Yanya ve defterde isimleri yazılı diğer yerlerden Evkaf-ı Hümâyûn Nezareti Mektubî Odası'na gelen ilmuhaber, arzuhal, tahrirat, müzekkere ve sairenin kayıtları ile mülahazatları.
341 EV.d... 17354 H-11-09-1278 Evkaf-ı Hümâyûn Nezareti günlük masarıfat defteri.
342 EV.d... 17758 H-22-09-1279 Samsun'da Bezmialem Valide Sultan Evkafı ve Atik Valide Sultan Evkafı'nın Yeniil mukataatı ile İstanbul ve tevabiinde bulunan vakıflar ve defterde adı geçen diğer vakıfların günlük varidat kayıtları.
343 EV.d... 17876 H-29-12-1280 Evkaf-ı Hümâyûn Nezareti'nce yapılması uygun görülen konularda diğer nezaret ve makamlara gönderilen tezkire kayıtları.
344 EV.d... 18112 H-26-11-1283 İstanbul, İzmir, Konya ve sair yerlerdeki Laleli Evkafı, Ali Ağa Evkafı, İsmail Bey Evkafı ve defterde isimleri olan diğer vakıflar hakkında verilen arzuhal ve ilam kayıtları.
345 EV.d... 18279 H-24-11-1279 Sultan II. Mahmud Han Evkafı, Sultan Abdülmecid Han Evkafı, Mehmed Emin Efendi Evkafı ve defterde isimleri olan diğer vakıfların muhasebe icmalleri.
346 EV.d... 18285 H-01-04-1280 Sultan Abdülhamid Han Evkafı, Sultan II. Bayezid Han Evkafı, Fatih Sultan Mehmed Han Evkafı ve defterde isimleri olan diğer vakıfların ilmuhaberlerinde belirttikleri masrafların Evkaf-ı Hümâyûn ve Haremeyn-i Şerifeyn hazinelerinden ödenmesine dair ilmuhaber suret kayıtları.
347 EV.d... 18508 H-29-05-1281 Bazı selatin vakıflarının hududları dahilinde taksimleri icra kılınan terekattan husule gelen rüsumat miktarı.
348 EV.d... 18827 H-26-07-1285 Sultan Bayezid Han Evkafı, Hacı Beşir Ağa Evkafı, Gazi Mustafa Paşa Evkafı ve defterde isimleri olan diğer vakıfların cami ve hayrat-ı saireleri için yapılan hademe vezaifleri, tamir masrafları, erzak masrafları gibi muhtelif masraflarının muhasebeleri.
349 EV.d... 19086 H-14-08-1282 İstanbul, Üsküdar ve sair yerlerde Cafer Ağa Evkafı, Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Evkafı, Şeyh Abdülbaki Efendi Evkafı ve defterde isimleri olan diğer vakıfların musakkafatından Evkaf-ı Hümâyûn Hazinesi'ne teslim edilen muaccelenin teslimine dair pusula kayıtları.
350 EV.d... 19126 H-29-12-1282 İstanbul'da bulunan muhtelif vakıfların ferağ ve intikaline dair temessük ve tescil müsveddeleri.
351 EV.d... 19184 H-13-10-1281 Sultan I. Mahmud Han Evkafı, Mihrimah Sultan Evkafı, Şehzade Sultan Mehmed Han Evkafı ve defterde isimleri olan diğer vakıflara ait masarıfatın itasına dair verilen ilmuhaber suretleri.
352 EV.d... 19513 H-28-12-1283 Evkaf-ı Hümâyûn Nezareti'ne gelen ve ilgili kaleme gönderilen tezkirelerin suretleri.
353 EV.d... 19720 H-20-08-1285 Evkaf-ı Hümâyûn Hazinesi'ne aid olan Teftiş Mahkemesi hasılatı kayıtları.
354 EV.d... 19721 H-17-12-1286 Evkaf-ı Hümâyûn Nezareti Teftişat Mahkemesi hasılat kayıtları.
355 EV.d... 19836 H-05-11-1283 Evkaf-ı Hümâyûn ve Haremeyn-i Şerifeyn hazinelerine bağlı vakıfların günlük tereke varidat ve masarıfat kayıtları.
356 EV.d... 20736 H-22-04-1287 Evkaf-ı Hümâyûn ve Haremeyn-i Şerifeyn hazinelerine bağlı vakıfların musakkafat ve müstegallatından tasarrufu olup bilaveled vefat edenlerden mahlul kalan tam veya hisseli hane, dükkanlar, gedikat ve sairin düzenlenen mezat pusulaları gereğince yeni sahiblerinin isimleri ile kira miktarları.
357 EV.d... 21011 H-24-11-1287 Kabakulak Mustafa Ağa Evkafı, Hacı Beşir Ağa Evkafı, Hacı Mustafa Ağa Evkafı ve defterde isimleri olan diğer vakıfların musakkafat ve müstegallat hisselerinin resm-i adi, ihbariye ve sair hasılat muhasebeleri.
358 EV.d... 21369 H-07-09-1291 Evkaf-ı Hümâyûn ve Haremeyn-i Şerifeyn hazinelerine mülhak Senedat Odası'nda idare olunan vakıfların İstanbul'da bulunan musakkafat mahlulatları.
359 EV.d... 21536 H-11-07-1292 Galata'da bulunan Sultan II. Bayezid Han Evkafı, Bâlî Ağa Mektebi Evkafı, İskender Ağa Camii Evkafı ve defterde isimleri olan diğer vakıfların akarat kayıtları.
360 EV.d... 21537 H-22-11-1292 Evkaf-ı Hümâyûn ve Haremeyn-i Şerifeyn hazinelerine mazbut ve mülhak vakıfların Galata'da bulunan hisseli menazil mahlulat kayıtları.
361 EV.d... 21575 H-22-12-1289 İstanbul'da Süleymaniye Çeşmesi Evkafı, Emine Hatun Evkafı, Hacı Ali Ağa Evkafı ve defterde isimleri olan diğer vakıfların tamiri için yazılan arzuhal, tezkire, cedvel ve saire hülasa kayıtları.
362 EV.d... 21667 H-26-03-1289 Evkaf-ı Hümâyûn Nezareti ile bağlı vakıflara ait tamir, yevmiye ve sair masarıfat kayıtlar.
363 EV.d... 21689 H-15-02-1291 İstanbul'da Haseki Sultan Camii Evkafı, Şehid Ali Paşa Evkafı, Sultan Bayezid Han Camii Evkafı ve defterde isimleri olan diğer vakıfların muhasebeleri.
364 EV.d... 21909 H-04-02-1292 Evkaf-ı Hümâyûn ve Haremeyn-i Şerifeyn hazinelerine bağlı bilumum vakıfların mahlulat muaccelatı kayıtları.
365 EV.d... 21921 H-01-01-1289 İstanbul'da Mehmed Ağa Vakfı, Hacı Süleyman Ağa Vakfı, Rıza Paşa Vakfı ve defterde isimleri olan diğer vakıfların varidat kayıtları.
366 EV.d... 21982 H-27-03-1298 İstanbul'un çeşitli mahallerinde vefat eden kişilerin bezzazistana kalan tereke sandıklarının miktar ve kayıtları.
367 EV.d... 22114 H-17-06-1290 Evkaf Teftiş Mahkemesi'nin aylık hasılat kayıtları.
368 EV.d... 22160 H-07-03-1290 Üsküdar'da Cevri Usta Vakfı, Darüssaâda Ağası İbrahim Ağa Vakfı, Sultan Osman Han Vakfı ve defterde isimleri olan diğer vakıflardan alınan ruhsatiye miktarları.
369 EV.d... 27590 H-21-04-1309 Evkaf-ı Hümâyûn Hazinesi'nin muhtelif kişilerden tahsil edeceği meblağlara ait zimmet kayıtları.
370 EV.d... 27812 H-06-01-1313 Evkaf-ı Hümâyûn Nezareti Teftiş Mahkemesi'ne mahsus zabıt ceridesi müsveddesi.
371 EV.d... 30405 H-17-01-1324 Mutasarrıfları varissiz vefat edip müzayede ile belirlenen yeni taliplilerini ve bedellerini gösterir menzil ve akarat-ı vakfiyenin istizanına dair kayıtlar.
372 EV.d... 30612 H-17-12-1324 Evkaf-ı Hümâyûn Nezareti Beytülmal İdaresi'ne mahsus İstanbul'da vefat eden bazı şahısların tereke kayıtları.
373 EV.d... 30771 H- - - İstanbul Eyüp'te Hasan Kethüda Evkafı, Altımermer'de Nişancı Atik Mehmed Paşa Evkafı, Çukurçeşme'de Sultan Mustafa Han Evkafı ve defterde isimleri olan diğer vakıfların mahlul musakkafat ve müstegallatının müzayede ile satışı.
374 EV.d... 36096 H-10-01-1305 İstanbul'un çeşitli mahallerinde bulunan vakıfların mahlulat kayıtları.
375 EV.d... 36476 H-22-05-1310 Vakıf dükkanları ile ilgili varidat zimmet cetveli.
376 EV.d... 37492 H-29-02-1324 Dersaadet'in muhtelif semtlerindeki vakıfların mahlulat defteri. (2 varak boş) a.g.tt
377 EV.HMH.d... 1896 H-29-12-1125 Galata kadısı, Serbostaniyan, Dârüssaâde Ağası, Saray-ı Cedid Ağası, Sadaret ve Şeyhülislâm nezaretlerinde bulunan vakıflarla bu vakıflardan aldıkları hisseler.
378 EV.HMH.d... 2180 H-01-03-1129 İstanbul'da bazı hayrat sahiplerinin tevcih kayıtları. Defter eksik.
379 EV.HMH.d... 5711 H-29-12-1193 İstanbul'da Ayşe Hatun Camii, Yusuf Çelebi, Katip Mustafa Paşa Mesciti ve sair Evkaf'ın mahsulat ve ihracatı.
380 EV.HMH.d... 6458 H-29-12-1230 Haremeyn-i Şerifeyn Evkafı'na bağlı muhtelif vakıfların muhasebesi.
381 EV.HMH.d... 6913 H-29-12-1205 Bazı vakıfların isimleri ile mütevellilerinin kayıtları.
382 EV.HMH.d... 7276 H-13-07-1211 Haremeyn-i Şerifeyn Evkafı'na bağlı emvalin ferağ, intikal ve becayiş kayıtları.
383 EV.HMH.d... 8358 H-29-12-1231 Çeşitli vakıflara ait varidat defteri.
384 EV.HMH.d... 8761 H-28-12-1241 Anadolu ve Rumeli Feneri ile bazı kale ve topyalarla muhtelif kişilere verilen karz akçeleri ve temessük kayıtları Sultan II. Bayezid Han Evkafı fener mukataâsı icaresi.
385 HAT 712 34053 H-29-12-1245 Karaburun Muhafızı Mustafa Paşa çok hasta olduğundan tedavi ve tebdil-i hava için Fener veya Sarıyer'e nakline müsaade ricasına dair kethüdası hazinedarı ve Divan Katibi mühürleriyle Sadaret'e tahrirat.a.g.y.tt
386 HAT 1398 56175 H-29-12-1204 Sarıyer önünde kalan geminin peksimet ve cephanesinin hemen ikmal edilerek yola çıkarılması ve İstanbul'a gelen odunu rical ve kibarın zabt etmeyip usulü üzere sattırılması. a.g.y.tt
387 HAT 195 9731 H-29-12-1206 Hüdaverdi Kalyonu'nun Boğaz'dan girip Sarıyer önünde demirlediğini Boğaz Muhafızı Kolçak Mustafa Ağa'nın takrirle bildirdiği. a.g.y.tt
388 HAT 572 28036 H-29-12-1224 Donanma'nın avdeti münasebetiyle Karadeniz Boğazı'nın muhafazası için iki korvet ve bir kaç Şalope ile kafi gedikli neferatın Büyükdere'de bulundurulması ve kaptan paşanın tevabii ile Sarıyer'de oturmasının Meclis'de tensip edildiği. a.g.y.tt
389 HAT 573 28108 H-29-12-1245 Müseleha olduğuna ve kasım günlerinin yaklaşmasına binaen Donanma'nın Büyükdere Sarıyer'den Tersane'ye dönmelerinin muvafık olacağına dair istimzace cevaben serasker tarafından yazılmıştır. a.g.y.tt
390 HAT 576 28142 H-29-12-1245 Sarıyer pişgahında olan donanmanın üç günlük kumanyası kalmış olup Tersane'ye avdete izin verilmesi veyahut kumanya gönderilmesi hakkında kaptan paşadan Sadaret'e. a.g.y.tt
391 HAT 578 28352 H-29-12-1244 Şile'de karaya uğrayan zahire gemisine düşman gemilerinin zarar veremediği ve bu gemideki zahirenin bir kısmını alarak Sarıyar'a gelen üç kayığın İstanbul'a gönderildiğine dair Kaptan Paşa'dan. a.g.y.tt
392 HR.H... 534 14 M-06-02-1873 Sarıyer bakır madenleri meselesi ve Mösyö Bragioti'nin itirazı.
393 HR.HMŞ.İŞO. 165 17 H-29-12-1299 Mr. Read tarafından işletilen Sarıyer bakır madenine dair İngiltere Sefareti'nin talebine Tophane-i Amire'nin cevabının hülasası. a.g.y.tt
394 HR.İM.. 205 53 M-2 -12-1926 Sarıyer'de mukim Remzi Bey'in Sarıyer eşrafından Raşid Efendizade Hüsnü Bey'in mahdumu olup amal-ı milliyeye muhalefeti ve olumsuz bir hareketi görülmediği, kendisi ve zevcesinin Türk tebası olduklarını mübeyyin polis tahkikat raporunun arzı.
395 HR.MKT. 126 43 H-29-02-1272 Rum Sabık Patriği Müteveffa Permenoz'un akrabasından Yanko Nipatidi adlı kişinin, sabık Rum Patriği zimmetinde olan nükud ve eşyası ile Sarıyer'de bulunan papaz gediğine dair takdim kılınan iki kıta arzuhalin gönderildiği.
396 HR.MKT. 159 51 H-15-01-1273 Arabkirli Mehmet isimli zabtiye neferinin uygunsuz hareketlerinin tahkiki.
397 HR.MKT. 163 86 H-17-02-1273 Bir Rus tayfa ile kavga eden zaptiye neferlerinden Arabkirli Mehmed'in hapsinin üç ay daha uzatılmasının münasip olduğu.
398 HR.MKT. 176 21 H-08-06-1273 Kostanti'nin Sarıyer'de kapattırılmış olan tütüncü dükkanının açılmasına izin verilmesi.
399 HR.MKT. 300 64 H-15-01-1276 Sarıyer'de bulunan Maden Ustabaşısı Mehmed Ağa'nın alacağının tahsili.
400 HR.MKT. 301 83 H-23-01-1276 Mösyö Laparet'in Sarıyer'de açmış olduğu madene dair mazbatanın gönderilmesi.
401 HR.MKT. 80 82 H-22-10-1270 Divan-ı Hümayun Mühimme Nüvisan'ından Mehmed Fehim, Ahmed Nesim ve Mehmed Emin Beyler'in pederlerinden kalan Sarıyerdeki Bakır Madeni hisselerinin verilmesine dair takdim eyledikleri arzuhalin gönderildiği.
402 HR.MKT. 90 50 H-25-01-1271 Sarıyer Zabtiye Çavuşu Ahmed Ağa'nın rütbesinin terfîne dair Avusturya Sefareti'nce verilen müzekkerenin gönderildiği.
403 HR.MKT. 99 47 H-22-04-1271 Sırplı Metroviç'in daha önce kapattırılan mağazasının müskirat satmamak şartıyla açılmasına ruhsat verilmesi talebi.
404 HR.SFR.04.. 289 72 M-04-11-1890 Bulgar Hariciyesine Giden Muharrerat: Bazı Bulgar hudud muhafız askerlerinin Sarıyer bölgesindeki hatt-ı imtiyaz hududlarını geçerek Kızanlık muhacirlerinden Ali oğlu Receb'e silahlı saldırı yapılması ve o yöredeki jandarmanın buna benzer muzır icraatı münasebetiyle, gerekli tedbirlerin alınması.
405 HR.SFR.3... 494 17 M-20-11-1900 I-Selanik'de İngiliz postanesi meselesi. II-Sarıyer Madeni imtiyazı meselesi.
406 HR.SFR.3... 494 18 M-08-12-1900 I-Osmanlı, Dolap, Vatan, Pro Armania, Meşveret gibi Jön Tükler tarafından Avrupa ve Mısır'da Osmanlı Hükümeti ve padişahı aleyhine çıkarılan gazeteler hakkında raporlar. II-Sarıyer Madeni'nin tesviyesi. III-Sultan Murad ile ilgili dökümanlardan dolayı Times gazetesi hakkında gerekli girişimlerde bulunulması meselesi.
407 HR.SFR.3... 225 28 M-19-03-1875 Sarıyer madenleri hakkında J.W.Redd tarafından Sefaret'e gönderilen mektup ve cevabı.
408 HR.SYS. 2727 17 M-02-01-1922 Mütareke Evrakı: Sarıyer civarında Zekeriya köyü ile Demirci köyü arasındaki iki köprünün icray-ı tamiri hakkında İstanbul Vilayeti'nden varid olan tezkere-i cevabide icra-yı tahkikat neticesinde mezkur karyeler arazında mevcut köprü olmadığı ve tamiri talep olunan iki köprünün Sarıyer'de muhacir mahallesi derununda olduğundan icra-yı tamirlerinin Şehremanetine ait olduğu.
409 HR.TH.. 3 69 M-12-10-1864 Avusturya tebaasından Hırvat Yovan'ın tabanca kurşunu ile kazaen Sarıyer Yenimahalle ahalisinden Aşçı Nikola'yı öldürmesi meselesi hakkında yapılan yazışmalar.
410 HSD.AFT 1 8 H-23-07-1228 Cemal Bey'in kızı Emine Selma Hanım'ın Sarıyer köyündeki evinde hizmet etmek kaydıyle sekiz yaşındaki Cemile'nin velayetinin taahhüd edildiğine dair hüccet.
411 İ..DH.. 334 21911 H-09-04-1272 Sarıyer sakinlerinden Emine Hatun'nun mutasarrıf olduğu yerden taş ihraç olacağından kendisine senevi üç bin kuruş verilmesi.
412 İ..DH.. 1165 91109 H-25-05-1307 Vitalis Paşa'nın Sarıyer civarında bir köyü kamilen kendi arazisine ilhak ettiğine dair.
413 İ..DH.. 1179 92225 H-12-09-1307 Konya'da vukua gelen harik musabinine ve Dersaadet'de Sarıyer harikinden mutazarrır olanlara tevzi olunan mebaliğe dair.
414 İ..DH.. 1197 93729 H-21-02-1308 Boğaziçinde Sarıyer mevkiinin arkasındaki çiftliklerin mübayaası hakkında Bab-ı Ali'ce bir karar verilerek arz olunması.
415 İ..DUİT 68 130 H-05-03-1341 Taltifat; Ahmed Bey, Ata Efendizade (Sarıyer eşrafından); Maarif Nişanı
416 İ..EV.. 9 59 H-06-11-1312 Evkaf-ı mülhakadan Sarıyer civarında Zekeriya karyesindeki Müftü Çelebi Camii'nin emaneten tamiri. (1312Za-08)
417 İ..HR.. 329 21228 H-15-09-1269 Karadeniz Boğazı'nın kontrolünün sağlanması hususunda akşamdan sonra gelecek gemilerin geçişine müsade edilmeyeceğinden geceleyecekleri yerler tayin edilip uygulamanın başlaması için yirmi beş günlük süre verilmesinin uygun bulunduğu.
418 İ..HUS. 39 25 H-11-01-1313 Cemiyet-i Rüsumiye Azası Muhiddin Bey'in Sarıyer ve Büyükdere'de tebdil-i hava etmesi. (1313M-25)
419 İ..MMS. 40 1655 H-19-11-1287 Server-i izamdan Cemaleddin Efendi ile Sarıyer, Kavak ve Büyükdere ahalisi arasındaki dalyan anlaşmazlığına dair.
420 İ..MVL. 157 4489 H-27-01-1266 Sarıyer imamının evinin yapım masraflarına dair.
421 İ..MVL. 331 14212 H-24-08-1271 Sarıyer üstündeki bir masura içme suyunun Mısır Sarrafı Karabet'in uhdesine verilmesi.
422 İ..MVL. 406 17640 H-18-03-1275 Sarıyer karyesinde Şevket, Fahir ve Raşid Beylerin tasarruflarında bulunan bahçeden ruhsatiye alınması.
423 İ..MVL. 512 23124 H-27-02-1281 Sarıyer karyesinde Yenimahalle'de Tokatlı Arslanoğlu Manuk ve Tüccar Ohannes'in uhdelerinde bulunan arsa hususuna dair.
424 İ..RSM. 9 32 H-04-08-1316 Kafkule ve İncir köyleri ile Çubuklu, Serviburnu, Anadolufeneri, Garibce, Büyük Liman, Sarıyer ve Kafkal adlı mahallere birer kule inşası ile ikişer memur ikamesi. (1316Ş-10)
425 İ..ŞD.. 60 3424 H-22-08-1299 Sarıyer kaldırımlarının tamiri.
426 İ..ŞD.. 71 4194 H-13-02-1302 Marmara açıklarında makinesi sakatlanan Sarıyer isimli vapur-ı hümayunu Gelibolu'ya götürmüş olan İngiltere vapuru kaptanına verilecek mebaliğin tesviyesi.
427 İ..ŞD.. 118 7078 H-20-10-1309 Rumelikavağı ile Sarıyer arasındaki yolun tamiri.
428 İ..ŞD.. 38 1946 H-07-03-1295 Sarıyer, Ortaçeşme Bahçe Sokağı'nda karakolhane ve mektebe terki gerekli mahallerin maadasının satılması.
429 İ..ŞE.. 12 36 H-23-10-1317 Sarıyer ile Yenimahalle'de vaki Rum Kabristanı'na bundan sonra ölülerini defn ettirilmeyerek o civarda kain ve Arnavud Cafer Ağa ile müşterekleri uhdesinde bulunan bağ mahallinin kabristan yapılmak üzere istimlaki hakkında bir komisyon teşkili. (1317L-5)
430 İ..ŞE.. 23 27 H-13-02-1326 Sarıyer Çarşısı'nın girişinde bulunan iki hanenin istimlakı için sahiplerine verilecek paranın ödenmesi. (1326S-05)
431 İ..TAL. 429 89 H-27-07-1325 Sarıyer Camii İmamı Ahmed Efendi ile saireye birer kıta iftihar madalyası verilmesi. (1325B-089)
432 İE.BH.. 4 347 H-04-04-1012 Karadeniz'den gelen gemilerin, Sarıyer, Tarabya, Yeniköy ve sair Rumeli ve Anadolu tarafına demirlememesi hakkında gümrük eminlerinin verdiği istida.
433 MAD.d.. 4536 H-29-12-1070 Padişah'ın Gelibolu tarafından hareketleri dolayısıyla Davutpaşa, Küçük ve Büyük Çekmece, Silivri, Umurca, İnecik, Paşaçayırı, Kavak, Türbederesi, Cide, Ergene, Sarıyer, Belyancık, Gelibolu ve saire gibi menzillere tedarik olunup irsal edilen şair, nan, dakik, hatab, kiyah ve saman gibi zahirelerin mikdar ve cinslerini yekunlarırı zehairi naklettiren zevatın rütbe ve isimlerini, bazı meşruhat ve kuyudatı ve hükümlerini ihtiva eden menzil defteri. a.g.tt
434 MAD.d.. 5481 H-29-12-1028 Kasımpaşa, Tophane, Beşiktaş, ve İstinye nahiyeleriyle bu nahiyelere tabi Tatavla, Beyoğlu, Fındıklı, Ortaköy, Kuruçeşme, Arnavudköy, Tarabya, Büyükdere ve Sarıyer gibi muhtelif karye ve mahallelerde sakin bulunan Hıristiyanların ve Ermeni reayası ile azadlı kadın ve erkeklerin kar ve kisb üzere olan Haymana taifelerinin ve şarab gemilerinde çalışan bazı zimmilerin adlarını şemail ve evsafını ve cizyelerine müteallik gerekli umur ve hususlarını muhtevi cizye defteri. a.g.tt
435 MAD.d.. 7286 H-29-12-1300 Edirne'den Gelibolu'ya ve Gelibolu'dan ise İstanbul'a avdet-i hümayun esnasında Paşaçayırı, Türbeovası, Uzunköprü, Sarıyer, Bilbanık, Kavak, Otrak, İnecik, Karakaldırım, Umurca, Silivri, Büyükçekmece ve Küçükçekmece menzillerinde Istabl-ı Amire duvarlarıyla Rikab-ı Hümayuna dahil kapı kulları için ihzar olunan şair, nan, hatab, saman, ot ve sairenin cins, miktar ve bedellerini ihtiva eden menzil defteri. a.g.y.tt
436 MAD.d.. 8981 H-02-09-1259 Meclis-i Tahaffuz nazır ve memurlarının maaşları, müteferriatından olan muayenehanelerin kağıt, kalem, mürekkep ve defatir bedelleri, Üsküdar, Küçükçekmece memurlarının ikamet eylediği hane icarı, Kuleli Tahaffuzhanesi masarıf-ı müteferrikası ve bahçıvan, su, yolcu ücretleri, Üsküdar'da Harem İskelesi ve İstanbul'da Yenikapı muayenehanelerinin masarıfı, bulaşık gemilerin etrafını dolaşmak için kayıkçı yevmiyesi, Karadeniz Boğazı'nda Serviburnu, Sarıyer, Yarım Bergos , Cisr-i Derbent, Taşlıtarla ve Derbend-i Kebir muayenehaneleri masarifatı ile sair kuyudatı havi tahaffuzhane, kuyud-ı masarifat defteri.
437 MAD.d.. 9769 H-10-02-1258 İsaet vakıalarına binaen irade-i seniyye mucibince maskat-ı re'sleriyle başka mahallere def ve tard edilen veyahud İstanbul ile Üsküdar'daki Ermeni mahallelerine yerleştirilen adları yazılı Ermeni reayasının, Galata, Baltalimanı, Kandilli, Yeniköy, Bebek, Balıkpazarı, Galatasaray, Çengelköy, Sarıyer, Ağacamii, Büyükdere, Kefeliköy, Kemeraltı, Tarabya, Taksim, Sakızağacı, Tepebaşı, İstinye, Mirgün gibi muhtelif semtlerde bulunan müteaddid menzil, yalı, bağ, bahçe, ev, dükkan ve sair emlakı Başmuhasebe'de kayıdlı nizamı üzere ehl-i islamdan satın alan kimselerin adlarını, muaccele miktarlarını, verilen suretlerin tarihlerini, terkin muamelelerini ve bütün bu hususlarla ilgili bazı derkenar ve şerhleri, Galata mahkemesiyle bir takım eşhasa verilen ilmühaber kayıdlarını; ayrıca bu kimselerin satılan emlakları bahasının ashabının adem-i zuhuruna mebni Duhan Gümrüğü ve Katolik Nazırı Edhem Efendi'ye devr olunanlara aid muaccele kayıdları ile Katolik reayasının muahharan sahib-i evvellerine red olunarak verilen suretlerin kayıdları silinen emlaka aid makadir ve muaccelet kayıdlarını havi kuyud-ı emlak-ı reaya-i matruda defteri.
438 MAD.d.. 12620 H-5 -01-1290 Askeri tayinata ve levazımat mubayaalarına, Ankara'da haric ez defter müzayede olunan miri aşarın evkaf hisselerine, zeamet bedellerine, aşar ve rüsumat ihalelerine, İzmit demir yollarına ait traverslerin nakline, iskelelerdeki zahirenin nakli için sefain gönderilmesine ve yapılan zahire nakliyatına, memur azl ve tayinlerine, tahriri hitam bulun Bayındır kazasına vukuat katibi gönderilmesine, San'a ve civarında orman yetiştirilmek üzere tohum gönderildiğine, memur ve mültezimler zimematına, Dersaadet ve bilad-ı selasede mevcut dikiş makinalarından ve imal olunan ayakkabılarından resim ahzına, orman tasarrufu iddialarına, vilayat icmallerine, Sarıyer bakır madeni imtiyazının devrine ve mümasili hususat-ı maliyeye müteallik evrakın geldiği mahalleri cins ve hulasasını, tarihini, havale olunan yerlerini mutazammın kayıtları muhtevi evrak kayıt defteri.
439 MAD.d.. 18969 H-29-12-1300 Arnavutköy, Bebek, Rumelihisarı, Baltalimanı, İstinye, Yeniköy ve Sarıyer havalisinde kain Bayezid-i Veli Vakfı'ndan olan müsakkafat ve müstegallatın envai, mesahası ve icare-i şehriye veya seneviyeleri ve kimlerin uhdesinde olduğu hakkındaki müfredat kayıtlarını havi vakıf müsakkafat ve müstegıllat defteridir. a.g.y.tt
440 MF.MKT. 4 120 H-07-07-1289 Sarıyer'den Emirgan Mekteb-i Rüşdiyesi'ne gelen iki öğrenciye asker bileti verilmesi.
441 MF.MKT. 997 46 H-24-04-1325 Darülmuallimin Muallimi Selim Efendi'nin Yedinci Belediye Dairesi'nin Sarıyer Mahallesi Ortaçeşme Caddesi'ndeki evinin birikmiş vergisinin tedahülde kalmış olan maaşından mahsub edileceği.
442 MF.MKT. 1021 83 H-5 -09-1325 Lankaza kazası Sarıyer Karyesi İbtidaisi Muallimliği'ne maaşı ahali tarafından karşılanmak üzere Receb Efendi'nin tayin olunduğu.
443 MF.MKT. 1067 8 H-21-06-1326 Sarıyer'de Pertevniyal Valide Sultan tarafından yaptırılan mekteb-i ibtidainin tamire muhtaç olması hasebiyle karye ahalisinden para toplanması isteği.
444 MF.MKT. 63 137 H-04-08-1296 Sarıyer Ortaçeşme'de parça parça satın alınacak yerde yapılacak mektebin yapılıp yapılamayacağı.
445 MF.MKT. 82 29 H-18-01-1301 Sarıyer'de üzerinde anlaşmazlığa düşülen emlakın akarat-ı mevkufe olduğunu iddia eden Sarıyer Mektebleri Komisyonu Azası Rıza Efendi'nin bu konudaki iddiasını isbat etmesi için kendisine yardımcı olunması.
446 MF.MKT. 84 27 H-13-09-1301 Vefat eden Karesi Müfettişi Fahreddin Efendi'nin yerine tayin edilen Sarıyer Mekteb-i İbtidaisi Müdürü Ali Rıza Efendi'nin görevini ifa etmediği ve bir takım meşru olmayan işlerle uğraştığına dair Karesi Maarif Müdürü Osman Hayri tarafından yapılan şikayetle ilgili gerekenin yapılması.
447 MF.MKT. 101 62 H-13-01-1306 Maaşı mahallince karşılanacak Darülmuallimat mezunu Bezmi Hanım'ın Menemen İnas İbtidaiye Mektebi muallimliğine tayini vilayetçede uygun görülürse evvel emirde harcırahının gönderilmesi gerektiği.
448 MF.MKT. 87 134 H-14-12-1302 Sarıyer Yenimahalle'de Hekimyan Ermeni Mektebi Müdürü ve encümeni azalarının ortak olarak verdikleri arzuhalde mahallede açtıkları ibtidai mektebin Maarif'in idaresinde "Hadimü'l-Maarif" ismiyle devam etmesi için istedikleri ruhsatın geçici olarak verildiği.
449 MF.MKT. 94 18 H-21-09-1304 Sarıyer'deki bir medrese menfaatine Divanyolu ile Direkler arasında tertib olunan piyangonun zabtiye nazırının himayesinde yapıldığı.
450 MF.MKT. 1105 52 H-17-02-1327 Pertevniyal Valide Sultan'ın Sarıyer'deki mekteb-i ibtidaisinde eğitim düzgün olduğu için müdahalenin men edilmesi ve muallimlerin maaşlarının kolaylıkla ödenebilmesi için mektebin altındaki iki dükkanın maarif namına kontrata bağlanması.
451 MF.MKT. 1111 63 H-7 -03-1327 Sarıyer'deki Pertevniyal Valide Sultan Mekteb-i İbtidaisi'nin tamiratının bittiği ve talebenin mektebe taşınabileceği.
452 MF.MKT. 1130 43 H-30-05-1327 Sarıyer'de Pertevniyal Valide Sultan Mektebi'nin muallim ve kalfa ihtiyacı ile mekteb binasının tamiratı dolayısıyla icarlanan binanın kirasının ödenmesi.
453 MF.MKT. 281 45 H-20-03-1313 Maarif Muhasebe Mümeyyizi Mehmed Sami Efendi'nin Sarıyer'de yaptırmış olduğu evinin yanında bulunan maarife ait boş arsaya tecavüz etmediği.
454 MF.MKT. 306 46 H-13-09-1313 Sarıyer'de Tedrisiye-i Hayriye Mektebi'ne ait olup Emniyet Sandığı'na tevdi edilen paraya mukabil verilen cüzdanlarla Edvar adlı şahsa ait borç senedinin gönderildiği, Ata Bey'in yanındaki cüzdanın kaydının tashih edilip, yeniden düzenlenecek cüzdanın da gönderilmesi gerektiği.
455 MF.MKT. 1183 30 H-27-01-1331 Sarıyer'de ibtidai mektepleri inşa etmek üzere Tedrisiye-i Hayriye Cemiyeti'nin tertip ettiği tiyatro hasılatından ve ahali ianesinden toplanıp Emniyet Sandığı'na verilen paranın faiziyle tahsili hakkında açılan dava için cemiyetle ilgili istenen bilgilerin verilmesi.
456 MF.MKT. 312 56 H-14-11-1313 Sarıyer'deki Tedrisiye-i Harbiye Mektebi'ne ait olarak emniyet sandığına verilen meblağdan, ahaliden Ata Bey nezdinde bulunan ve kaybolduğu bildirilen cüzdanın gönderilmesi.
457 MF.MKT. 1183 79 H-25-02-1331 Tedrisiye-i Hayriye Cemiyeti hakkında İstanbul Vilayeti Tahrirat Müdüriyeti'nden verilen malumatın takdimi.
458 MF.MKT. 320 31 H-04-01-1314 Sarıyer'deki rüşdiyenin, resmi tören ve dualarla açıldığı.
459 MF.MKT. 323 62 H-25-01-1314 Sarıyer'de yapımı tamamlanan Rüşdiye Mektebi'nin açılışı.
460 MF.MKT. 382 51 H-20-08-1315 Sultan Beyazid Han Evkaf-ı musakkafatından olan Sarıyer Karyesi Ortaçeşme adlı yerdeki Hasan Ağa, Nefise, Akile ve Adile Hanımların mutasarrıf oldukları bağ yerinden usulü gereğince mektep yeri olarak ayrılan kısmın nezaret adına tanzim edilen sened-i hakanisinin gönderilmesinin istendiği.
461 MF.MKT. 375 16 H-19-06-1315 Üsküdar Mekteb-i İdadisi Farsca ve Ahlak Muallimi Ali'nin, Meclis Maarif Azalığı'na tayini talebi.
462 MF.MKT. 529 31 H-14-06-1318 Rumelihisarı'ndaki Çoban Mustafa Paşa İbtidaisi'nin bahçesini fuzuli olarak işgal eden Kahveci Sadık Ağa'nın müdahalesinin engellenmesi gerektiğinin tekraren Evkaf-ı Hümayun Nezareti'ne bildirildiği.
463 MF.MKT. 571 34 H-19-04-1319 Sarıyer'de evini ruhsatsız olarak okul yapan Rukiye Hanım'ın tedristen men edildiği.
464 MF.MKT. 572 60 H-27-04-1319 Sarıyer'de Tophane-i Amire Miralayı Şakir Bey'in arazisi mahalle şekline konulmak üzere satışa çıkarılacağından mektep için arsa ifrazı.
465 MF.MKT. 671 62 H-28-07-1320 Sarıyer'de Enderyadis isimli şahsa ait arsaya, okul yapılabilmesi için arsanın çap ve ifrazının yapılması gerektiği.
466 MF.MKT. 764 11 H-01-12-1321 Sarıyer'de kasap Hafız Hasan Efendi tarafından mekteb yapımı için bırakılan ve küçük olmasından dolayı geliri Darülhayr'a verilmek üzere müzayede ile satışa sunulan arsanın, nezaret adına sened-i hakanisinin verilmesi.
467 MF.MKT. 784 27 H-22-03-1322 Sarıyer, Orta Çeşme Sokağı'nda Nefise ve Akile hanımlarla ortaklarının sahip oldukları arsadan mekteb mahalli olarak ayrılıp müzayede ile Darulmuallimin muallimlerinden Selim Efendi'ye satılan mahallin gerekli ferağ muamelesinin yapılması.
468 MF.MKT. 834 39 H-22-12-1322 Sarıyer Mekteb-i İbtidaiyesi namına Ziraat Bankası'na yatırıldığı söylenen paranın niçin ve kim tarafından yatırıldığının sorulması üzerine paranın bankaya değil Emniyet Sandığı'na yatırıldığının belirtilmesi.
469 MF.MKT. 792 6 H-08-05-1322 Sarıyer Ortaçeşme Caddesi'nde satışa sunulan okul arsasına devir işlemi için vergi istenmesi üzerine bu kabil arsaların tekaliften müstesna olduğunun ilgili belediyelere tebliği.
470 MF.MKT. 837 56 H-06-01-1323 Sarıyer İbtidaisi'ne aid olan paranın Emniyet Sandığı'na ne zaman konulduğu ve mikdarının nezarete bildirildiği.
471 MF.MKT. 837 70 H-06-01-1323 Kudüs Maarif Müdüriyeti Sandık Emini Hasan Efendi'nin kefalet senedinin gönderilmesi. Sarıyer İbtidaisi namına Ata, Haydar, Ömer, Lutfi ve Mustafa Efendilerce Emniyet Sandığı'na yatan para ile ilgili hususlar.
472 MF.MKT. 812 5 H-17-08-1322 Sarıyer Mahallesi'ndeki Sıdkı Reis'in evinin Hazine-i Hassa Müteahhidi Harinç Maksud Efendi tarafından ruhsatsız bir şekilde zükur ve inas Ermeni Mektebi yapıldığı.
473 MF.MKT. 839 71 H-13-01-1323 Büyükdere Ermeni Kilisesi Mütevellisi Harih Maksud Efendi tarafından Sarıyer-Yenimahalle'de ruhsatsız olarak açılan Ermeni Mektebi'nin Ermeni Patrikliği'ne bağlı olduğundan zabıtaca bir muamele yapılmaması hususunda patriklikten gelen takririn müfettişlik tarafından incelenmesi.
474 MF.MKT. 627 47 H-16-02-1320 Sarıyer'de Nefise ve Akile Hanımların arazisinden mektep mahalli olarak ayrılan arsanın kıymetinin bildirildiği.
475 MF.MKT. 824 57 H-08-11-1322 Sarıyer'de yeni teşkil olunan Maden Mahallesinde bir mekteb inşası ile muallimine karşılık bulunması.
476 MF.MKT. 864 9 H-10-04-1323 Sarıyer Maden Ocağı Mahallesi'nde yapılan mektebe Hafız Ahmed Efendi'nin tayin edildiği.
477 MF.MKT. 875 44 H-07-06-1323 Sarıyer'de Ali Kethüda Vakfı İbtidai Mektebi'nin, müdahillerinden kurtarılarak Maarif'e teslimi. Sarıyer'de Pertevniyal Valide Sultan İbtidai Mektebi'ne ait dükkanların tulumbacıların işgalinden kurtarılarak müsteciri Semerci Manok'a teslim edilmesi.
478 MF.MKT. 912 10 H-23-12-1323 Sarıyer Mekteb-i İbtidaisi'nin altında bulunan dükkan kiracısının zabıta memurluğunca maarif dairesine gönderilmesi.
479 MF.MKT. 915 2 H-10-01-1323 Sarıyer'de Pertevniyal Valide Sultan İbtidai Mektebi'nin vakfiye suretinin gönderildiği.
480 MF.MKT. 946 45 H-16-06-1324 Sarıyer'de Pertevniyal Valide Sultan İbtidai Mektebi altında bulunan dükkan kiralarının muallim maaşlarına tahsis edilmesine vakfiye şartlarının uygun olmadığı.
481 MF.MKT. 950 28 H-07-07-1324 Babası vefat edip yardıma muhtaç Rumelifeneri karyesi Sarıyer Mekteb-i İbtidaisi'ne devam eden Muhammed Refet'in Darüşşafaka'ya kabul edilmesi.
482 MF.MKT. 950 47 H-07-07-1324 Darüşşafaka'daki talebenin çokluğu nedeniyle Meclis-i Mahsus-ı Vükela kararına müsteniden hakkında irade-i seniyye kararı olmadan Sarıyer İbtidai Mektebi talebesi Mehmed Refet Efendi'nin kaydının yapılamayacağı.
483 MF.MKT. 967 16 H-22-10-1324 Bakırköy Rüşdiyesi Muallimi Mahmud Saim Efendi'nin babası ve validesi üzerine kayıtlı Sarıyer ile Yenimahalle karyelerindeki beş adet emlakın biriken vergilerinin ilgilinin maaş-ı mütedahilesinden mahsup edilmesi.
484 MF.MKT. 1243 81 H-10-04-1340 Sarıyer'in Uskumru ve Kilyos karyeleri arasındaki Demirci karyesinde mekteb inşasında gayretleri görülen Sarıyer eşrafından Hacı Ahmed Bey ve Hacı Ömer Efendi'nin Maarif Nişanı ile taltifleri.
485 MF.MKT. 1244 50 H-14-03-1341 Maarife katkılarından dolayı Sarıyer eşrafından Ata Efendizade Ahmed Bey'e verilmesi kararlaştırılan Maarif Nişanı'nı daha önceden verildiğinden tekrar verilemeyeceği.
486 ML.CRD.d... 1415 H-20-05-1268 Tarabya, Sarıyer, Büyükdere ve Galata'daki meyhanelerin adlarını mübeyyin defter.
487 ML.VRD.TMT.d... 2621 H-29-12-1261 Tavas kazası, Sarıyer karyesi temettuat defteri.
488 MV. 101 8 H-01-06-1318 Sarıyer'deki bakır madeni imtiyaz süresinin uzatılmamasından dolayı uğradığı zararın tazminini isteyen İngiliz Kid'e verilecek cevap.
489 MVL 83 13 H-11-04-1266 Sarıyer Karyesi sakinlerinden olup fırtınada İngiliz Sefareti önünde boğulan Abdülkerim adlı şahsın eşi Hatice Hatun'un kendisine ve yetimlerine maaş tahsis talebi. (3. Adi)
490 MVL 502 22 H-27-03-1283 Sarıyer ahalisinin balık avı hakkındaki arzuhali. (7. İstida)
491 MVL 512 75 H-29-07-1283 Sarıyer ve Yenimahalle sakinlerinin yüz para ücretle vapur işletmesi arzuhali. (9. İstida)
492 MVL 533 81 H-15-01-1284 Rabia, Fatımatüzzehra ve Hatice hanımların mutasarrıfe olduğu Sarıyer Yeni Mahalle'deki arazileri Rum milleti tarafından zaptedilerek maşatlık ittihaz olunduğundan akçesinin veya diğer suretle tesviye olunarak haklarının korunması talebi. (13. İstida)
493 MVL 538 15 H-28-02-1284 Niğbolu kasabasının Sarıyer adlı mahalle kaldırılmaması hususunda ahalinin mahzarı. (14. İstida)
494 MVL 605 73 H-27-04-1277 Konya sancağı Kargın ve Kavaklı karyelerinde altı yüz dönüm çayırlık ile dört yüz dönüm Sarıyer adlı araziyi beher dönümü elli kuruş değerle Konya Meclisi azalarından Hacı Mehmed Ağa ve Meclis Katibi Fasih Efendi'ye esbak Defterdar Pertev Efendi marifetiyle beş yüz on sekiz kuruş bedel ile ihale edildiğine dair Maliye Nezereti'nden yazılan tahrirata cevaben Konya valisinin tahriratı. (10. Anadolu)
495 MVL 811 69 H-05-03-1275 Mehmed Şevket, Halil Fahir ve Mehmed Raşid Beylerin Sarıyer köyünde mutasarrıf oldukları bahçenin parça parça satışına izin verilmesi. (3. Dersaadet)
496 MVL 852 120 H-12-08-1279 Şirket-i Hayriye Kumpanyası için gemi çekmek üzere alınan Sarıyer nam vapurun makinesine göre bir teknenin kumpanya marifetiyle inşası ve masarıfı. (6. Mühimme)
497 MVL 861 36 H-01-12-1280 Hasköy'de bulunan arsaya imal ve inşa edilen kazan ile denizin tathir ve tesviyesi ve Büyükada nam vapurun teknesi masarıf-ı inşaiyyesiyle Sarıyer vapurundan ihrac ettirilip gönderilen teknenin tamirat masarifi. (8. Mühimme)
498 MVL 862 60 H-3 -01-1281 Sarıyer Yenimahalle'de Aslanoğlu Manok ve tüccar Ohannes'in uhdelerinde bulunan arsa ile sabıka Meclis-i Muhasebe azasından Hüseyin Halid Efendi'nin Kadıkaryesi'nde mutasarrıf olduğu bağın ve Mehmed Haşim Bey ve ortaklarının dahi Sütlüce dahilinde Karaaağaç üzerinde mutasarrıf oldukları arazinin parça parça taliplerine füruhtu hakkında tezkire. (9. Mühimme)
499 MVL 878 47 H-25-10-1283 Sarıyer ekmekçilerinden Nişan ve ortaklarının suret-i iflasları hakkında Ticaret Nezareti'nin tezkiresi. (3. Dersaadet)
500 MVL 1038 15 H-20-11-1283 İslimiye'de Sarıyer karyesi Çeşli-yi Kebir Bağları bekçi kulübesinde mecruhen vefat eden Süleyman'ın katili bekçi İbrahim'in cezalandırılmasına dair Edirne valisinin tahriratı. (2. Muhakemat)
501 NFS.d.. 54 H-29-12-1258 (İstanbul) Galata kazasının Boğaz istikametinde bulunan Yeniköy, Ortaköy, Hisar, Kilyos, Sarıyer gibi karyelerinde sakin müslümanların nüfus defteri. (a.g.tt)
502 NFS.d.. 74 H-29-12-1256 (İstanbul) Galata kazasının Tatavla, Galata, Beyoğlu, Tophane, Beşiktaş, Ortaköy, Bebek, Tarabya, Sarıyer bölgelerinde sakin Rum bekaranın nüfus defteri. (a.g.tt)
503 NFS.d.. 175 H-29-12-1260 (İstanbul) Galata kazasının Galata, Beşiktaş, Maçka, Sarıyer gibi yerlerde sakin müslüman bekaranın nüfus defteri. (a.g.tt)
504 NFS.d.. 257 H-29-12-1260 (İstanbul) Galata kazası, Büyükdere, Sarıyer ve Rumelifeneri bölgesinde sakin Rumların nüfus defteri. (a.g.tt)
505 NFS.d.. 258 H-29-12-1260 (İstanbul) Galata kazası, Galata, Büyükdere, Sarıyer ile Bahr-ı Siyah Boğazı bölgesinde sakin Rumların nüfus defteri. (a.g.tt)
506 NFS.d.. 259 H-29-12-1261 (İstanbul) Galata kazası, Rumelihisarı, Sarıyer, Büyükdere, Trabya ve Yeniköy bölgesinde sakin Rumların nüfus defteri. (a.g.tt)
507 NFS.d.. 358 H-29-12-1260 (İstanbul) Galata kazasının Beşiktaş, Ortaköy, Sarıyer vs. bölgesinde sakin Katoliklerin nüfus defteri. (a.g.tt)
508 NFS.d.. 369 H-29-12-1260 (İstanbul) Eyüp ve Galata kazasının Hasköy, Kağıthane, Kasımpaşa, Galata, Dolmabahçe, Beşiktaş, Ortaköy, Baltalimanı, Tarabya ve Sarıyer kollarındaki mevcut gayr-i müslim bahçıvan esnafının nüfus defteri. (a.g.tt)
509 NFS.d.. 504 H-29-12-1273 (İstanbul) Galata kazasının Büyükdere, Sarıyer, Kilyos ve Kavak bölgesinde sakin Rumların nüfus defteri. (a.g.tt)
510 PLK.p.. 2334 H- - - Hususi yollardan Sarıyer, Zekeriyaköy ve Kilyos yol planı. (EHT.)
511 ŞD. 5 22 H-6 -02-1302 Sarıyer Vapur-ı Hümayunu'nu sahil-i selamete çıkarmış olan İngiliz Vapuru kaptanının talep eylediği akçenin tesviyesi. (Bahriye 1)
512 ŞD. 52 19 H-7 -06-1338 Vazifelerini sebepsiz yere terk ve ihmal etmekten zanlı olan Büyükdere Mıntıka Memuru Mehmed ve Sarıyer Mevki Memur Refiki Faruk Efendilerin lüzum-ı muhakemeleri. (Dahiliye 4)
513 ŞD. 203 9 H-17-12-1339 Sarıyer Pertevniyal Valide Sultan Vakfı Nümune Mektebi heyet-i talimiyesine verilecek tahsisat-ı fevkalade hakkında istizan-ı muamele. (Evkaf 10)
514 ŞD. 255 33 H-7 -01-1290 Sarıyer karyesinde müteveffa Zebu oğlu Ali Ağa ile Lazari nam kimesnelerin iltizam etmiş oldukları nühas madeninin imtiyazı hakkında malumat. (Üzerinde özet bulunan orijinal gömlek; Maliye 2)
515 ŞD. 256 22 H-28-04-1290 Hacı Ali Ağa'nın zevce ve hemşiresi olan hanımların Sarıyer Madeni'nden dolayı Manol isimli kimse ile olan davalarıyla ilgili evrak. (Maliye 2)
516 ŞD. 420 43 H-06-03-1323 Sarıyer, Ortaçeşme Caddesi'nde vaki olup satılması mukarrer olan mekteb arsasından aranılan vergi saire ile emsali arsaların vergi istisnası. (Maliye 16)
517 ŞD. 606 59 H-25-02-1340 Muhafaza memurlarından Mehmed Kazım ile Sarıyer muhafaza memuru Kadri efendilerin lüzum-ı muhakemeleri. (Rüsumat 5)
518 ŞD. 696 22 H-01-07-1298 Tarabya ve Büyükdere şoseleriyle Kireçburnu rıhtımının ve Sarıyer kaldırımlarının tamiriyle masraflarının ödenmesi talebi. (Şehremaneti 2)
519 ŞD. 700 10 H-28-07-1299 Sarıyer kaldırımlarının tamiri ile masraflarının ödenmesi. (Şehremaneti 2)
520 ŞD. 753 34 H-01-04-1307 Sarıyer Hisarburnu Gaz Deposu'ndan Kumsal nam mahalle kadar olan rıhtımın tamiri. (Şehremaneti 4)
521 ŞD. 761 1 H-12-10-1309 Rumeli Kavağı'yla Sarıyer arasındaki yolun icra-yı tamiriyle tesviye-i masarifi. (Şehremaneti 4)
522 ŞD. 805 1 H-08-10-1317 Sarıyer ile Yenimahalle arasında Rum kabristanı ittihaz olunmak üzere tespit edilen arazinin hıfzıssıha açısından elverişli olmaması sebebiyle uygun bir yerin tahsisine dair ifadeler. (Şehremaneti 5)
523 ŞD. 828 39 H-7 -01-1324 Sarıyer karyesinde ikamet eden Ali Reşid Bey'in tezkire-i Osmaniyesinin tashihi. (Şehremaneti 7)
524 ŞD. 837 1 H-28-01-1326 Sarıyer Çarşısı'nın medhalinde olup tarikın sakfından ziyadesini işgal eden emlakın katıyla tesviye-i bedeli. (Şehremaneti 7)
525 ŞD. 855 5 H-3 -07-1339 Sarıyer damga memuru Numan Efendi hakkında alınan men-i muhakeme kararının tasdikini mutazammın mazbata-i müzeyyele ile evrak-ı müteferriasının gönderildiği. (Şehremaneti 8)
526 ŞD. 855 38 H-22-04-1340 Sarıyer Uzunçeşme'de mukim İkinci Muhtar İsmail Efendi ile fırıncı Hamid ve rufekasının lüzum-ı muhakemelerine dair alınan kararı tasdikan düzenlenen mazbata-i müzeyyele ile evrak-ı müteferriasının gönderildiği. (Şehremaneti 8)
527 ŞD. 1045 73 H-15-02-1324 Sarıyer Sayd-ı Mahi Memuru Mehmed Efendi'nin ailesine maaş tahsisi. (Tekaüd 7)
528 ŞD. 1166 18 H-5 -02-1332 Sarıyer Posta Telgraf Merkezi posta dağıtıcılarından Hasan Ali Efendi hakkındaki tahkikat evrakının gönderilmesi. (Telgraf 3)
529 ŞD. 1277 3 H-26-01-1287 Büyükdere ile Sarıyer arasında bulunan Mezarburnu nam mahallin sahiline bir iskele inşası ile ilgili yazılar. (Tophane-i Amire)
530 ŞD. 1318 8 H-23-10-1330 Sarıyer Polis Komiser Muavini Kazım ve Polis Hurşid Efendi'nin muhakemesi. (Zabtiye-Emniyet-i Umumiye 3)
531 ŞD. 2615 7 H-01-11-1310 Cisr-i Mustafa Paşa kazasına tabi Sarıyer karyesinde bir kilise inşasına ruhsat itası. (Dersaadet 13)
532 ŞD. 2616 16 H-15-11-1310 Sarıyer Telgraf Merkezi icare-i hazırasına senevi zammı iktiza eden dokuz yüz kırk beş kuruşun kabulü. (Dersaadet 13)
533 ŞD. 2637 8 H-05-02-1312 Cisr-i Mustafapaşa kazasının Sarıyer karyesinde Rum cemaatine mahsus olmak üzere Meryemana ismiyle yeni bir bab kilise inşasına ruhsat verilmesi. (Dersaadet 14)
534 ŞD. 2851 29 H-13-03-1285 Sarıyer Yenimahalle'deki köşkün asıl şekline döndürülmesi. (İstida 1)
535 ŞD. 2882 42 H-09-07-1292 Boğaziçi'nde Sarıyer Teknecik Deresi'nde vaki olup İngiltere tebeasından Tomas Luid Astek tarafından imtiyazı taleb olunan nühas madeni hakkında adı geçenin vekilinin arzuhali. (İstida 5)
536 ŞD. 2883 7 H-29-02-1293 Sarıyer Yeni Mahalle halkından bir kısmının mutasarrıf oldukları arazi üzerine ahşab olarak hane inşasına müsaade olunmasına dair arzuhalleri. (İstida 5)
537 ŞD. 2906 5 H-23-09-1299 Ulema Reisi Cemaleddin Efendi'nin Kefeli köyünde mutasarrıf olup Sarıyer sayyadı tarafından müdahale olunan dalyanından dolayı bazı ifadeyi havi arzuhali. (İstida 9)
538 ŞD. 3002 10 H-02-02-1318 Beyoğlu'nda Şahkulu Mahallesi'nin Cadde-i Kebir'de on beş hisseden birer hissesine mutasarrıf olduğu emlakin ferağı hakkında daire-i belediyece mümanaat olunduğundan mağduriyetinin izalesi istirhamına dair Sarıyer sakinlerinden Haydar Efendi'nin arzuhali. (İstida 20)
539 ŞD. 3009 9 H-19-05-1319 Sultan Mahmud Han Vakfı arazisinden olup işgal edilen Rumeli Kavağı'ndaki bahçe mahalline dair Sarıyer ahalisinden Mehmed Efendi'nin arzuhali. (İstida 21)
540 ŞD. 3017 8 H-01-12-1320 Sarıyer Yeni Mahalle'deki sahilhanenin tadil-i kıymeti hakkında Kiryako'nun arzuhali. (İstida 23)
541 ŞD. 3053 89 H-18-10-1326 Sarıyer Maden Bağları'nda mutasarrıf olduğu hanesine takdir olunan kıymetin tadiline dair Latife Hanım'ın arzuhali. (İstida 29)
542 ŞD. 3074 28 H-23-11-1328 İsmail Kamil Efendi'nin Boğaziçi'nde Sarıyer Yeni Mahallesi'nde mutasarrıf olduğu arsa hakkında Mülkiye Dairesi'nce verilen mazbatanın suret-i musaddakasının tarafına itası talebi. (İstida 32)
543 ŞD. 3219 11 H-28-05-1285 Eşkıya takibi sırasında şehit olan Sarıyer karyeli Mustafa ve Örencik karyeli Hasan'ın eşi ve çocuklarına maaş bağlanması talebi hakkında gerekli muamelenin yapılması. (Edirne 1)
544 TFR.I..SL.. 111 11059 H-01-05-1324 Ravnalı Tahir'in kızı Halibe'nin Sarıyer mevkiinde İbrahim, Sinan ve arkadaşları tarafından kaçırıldığına dair Lankaza Kaymakamlığı'nın telgrafı.
545 TFR.I..SL.. 185 18432 H-2 -05-1326 Sirozlu Rüstem bin Ali'nin, Sarıyer cihetlerinde kaybolduğuna dair Siroz Mutasarrıflığı'nın telgrafı.
546 TFR.I..SL.. 153 15251 H-28-06-1325 Sarıyer karyesinden Hacı Hasan'ın kızının aynı karyeden Ramazan bin Bayram ile arkadaşı tarafından Selanik'e kaçırıldığına dair Langaza Kaymakamlığı'nın telgrafı.
547 TS.MA.d 7654 H-29-05-905 Esas defterlerden perakende iki yapraklı: II. Bayezid vakfından İmrahor, Galata, Uskumru, Zekeriya Burgaz, Ayazma, Burgaz, Çınar Pınar, Kuruçeşme, Beşikkaya, Ortaköy, Ayatoma (nam-ı diğeri Akıntıburnu) Tatavla, Fener, Tarabya, Sarıyer ve defterde yazılı köylerdeki reayanın isimleri.
548 TS.MA.d 9115 H-29-12-984 Muhasebe defteri: Sultan Bayezid'in İstanbul'daki imareti evkafından, cibayetine tabi Belgrad bahçesi, Kağıdhane vadisi, Abbas Ağa, Yenikale, Sarıyer mahallelerinde bulunan bostanlar, su ve yel değirmenleri, çayırlar ve bağlar zemin mukataalarının vukubulan varidat ve masrafları. a.g.tt
549 TS.MA.d 9115 H-29-12-984 Muhasebe defteri: Sultan Bayezid'in İstanbul'daki imareti evkafından, cibayetine tabi Belgrad bahçesi, Kağıdhane vadisi, Abbas Ağa, Yenikale, Sarıyer mahallelerinde bulunan bostanlar, su ve yel değirmenleri, çayırlar ve bağlar zemin mukataalarının vukubulan varidat ve masrafları. a.g.tt
550 TS.MA.d 9115 H-29-12-984 Muhasebe defteri: Sultan Bayezid'in İstanbul'daki imareti evkafından, cibayetine tabi Belgrad bahçesi, Kağıdhane vadisi, Abbas Ağa, Yenikale, Sarıyer mahallelerinde bulunan bostanlar, su ve yel değirmenleri, çayırlar ve bağlar zemin mukataalarının vukubulan varidat ve masrafları. a.g.tt
551 Y..A...RES. 103 65 H-06-06-1317 Sarıyer'de vaki harab bağ mahallinin mahalleler inşa olunmak üzere taksimi.
552 Y..A...RES. 105 58 H-22-10-1317 Sarıyer'de Çorbacı oğlu İsmâil Ağa veresesine ait bağın üzerine ebniye inşâsıyla mahalle teşkiline dair.
553 Y..A...RES. 110 103 H-29-10-1318 Sarıyer'de dere içinde vâki bostanın parça parçe füruhtu.
554 Y..MTV. 54 64 H-15-02-1309 Yemen sahillerin muhafazası ve kaçakçılığın engellenmesi için Bozcaada, Sarıyer, Nimet vapurlarının tayin olunduğu hakkında Bahriye Nezareti'nin yazısı.
555 Y..MTV. 55 77 H-28-03-1309 Karadeniz Boğazı'nda Rumeli Kavağı-Sarıyer ve Rumelikavağı-Kilyos arasındaki yolların tamir olunması lüzumuna dair Tophane Müşiriyeti'nin yazısı.
556 Y..MTV. 82 56 H-23-02-1311 Rumeli Kavağı'nda askeri mevkiler ve istihkam civarındaki dere ile Sarıyer deresinin tathiri.
557 Y..MTV. 87 33 H-07-05-1311 Sarıyer'de oturan Hademe-i Hassa mülazımlarından Hüsnü Bey'in zevcesine ait arsanın etrafının parmaklıkla çevrilmesine halk tarafından mümanaat olunduğuna ve kendisinin döğvüldüğü.
558 Y..MTV. 194 12 H-03-05-1317 Mesarburnu, Sarıyer ve Yenimahalle civarında oturan bazı ümera ve zabitanın askerleri hanelerinde husûsî hizmetlerde istihdam etmelerinin men'i hakkında Teftiş-i Askerî Komisyonu' nun arzı.
559 Y..MTV. 279 22 H-05-08-1323 Ferecik Emlak-i Hümayun İdaresi dahilinde Mahmudiye, Mecidiye, Kadiriye ve Burhaniye namlarında karyeler teşkil edildiği.
560 Y..MTV. 297 94 H-19-03-1325 Boğaziçi'nin Sarıyer'e kadar Rumeli Sahili Tophane ve Beyoğlu ile İstanbul tarafının elektrik işinin doksandokuz senelik ihalesi.
561 Y..MTV. 304 131 H-18-11-1325 Sarıyer sahilinde meydana gelen yangında zarar görenlere yardım edilmesi.
562 Y..PRK.ASK. 35 6 H-03-12-1303 Büyükdere ve Sarıyer Karakolhanelerine memur, Sekizinci Alayın ikinci taburunun Birinci Bölüğünün Arnavudköyü Karakolu'ndaki üçüncü Bölükte tebdili.
563 Y..PRK.ASK. 47 72 H-08-11-1305 Rusya müsteşarı Mösyö Avano ile bazı sefaret mensublarının Kilyos civarında yaptığı gezinti.
564 Y..PRK.ASK. 77 20 H-04-04-1309 1- Sivastopol'dan gelip Büyükdere'ye demir atan Rusya'nın Pot kulüp bandırasını hamil Foros isimli geminin boğazdan geçmesi için resmi iznin verildiği. 2- Sarıyar isimli geminin Dersaadet'e müteveccihen hareket ettiği.
565 Y..PRK.ASK. 83 31 H-07-12-1309 1- Avusturya Devleti'nin Dersaadet Sefareti maiyetine memur vapurun Limni'ye geldiği. 2- Karakol gezmek üzere Tersane-i Amire'den Sarıyer namıyla bir romarkörun boğaza geldiği.
566 Y..PRK.ASK. 100 107 H-12-04-1312 Turgut Alp Maçona Vapuru'nu dışarı çıkarmak için Sarıyer Vapuru'nun köprüden duhul edeceği.
567 Y..PRK.ASK. 100 114 H-13-04-1312 Turgut Alp Maçona Vapuru'nun Tophane Rıhtımı'ndan İzmir'e gidecek topları Söğütlü Vapuru'na naklettiği.
568 Y..PRK.ASK. 106 57 H-24-03-1313 Boğazdan geçip muhtelif limanlara uğrayan muhtelif devletlere aid harp ve ticaret gemilerinin beyanı.
569 Y..PRK.ASK. 149 73 H-01-12-1316 İngiliz ihtiyat bandırasını hamil bir tenezzüh vapurunun Dersaadet'ten gelip boğaza giderek avdet ettiği.
570 Y..PRK.ASK. 149 74 H-01-12-1316 Santamaria isimli İngiliz tenezzüh vapurunun seyyahlarla Sivastopol'dan Sarıyer'e gelip Dersaadet'e gittiği.
571 Y..PRK.ASK. 149 88 H-03-12-1316 Trabzon'dan gelen Ali Saib Paşa vapurunun piratikasını alıp Dersaadet'e gittiği.
572 Y..PRK.ASK. 153 68 H-22-03-1317 Amerikan sefirinin Romanya'dan gelen kardeşini karşıladığı.
573 Y..PRK.ASK. 155 56 H-26-06-1317 Boğazdan çeşitli yüklerle geçen İngiliz Yunan vesair ülkelere ait gemilerle ilgili haberler.
574 Y..PRK.ASK. 170 12 H-15-02-1319 Bozcaada Limanı'nda bulunan "Sayyad-ı Derya" vapurunun makinasının tamiri için giden şahısların avdet ettikleri.
575 Y..PRK.ASK. 170 88 H-06-03-1319 Denizyoluyla yolcu taşımacılığı yapılması.
576 Y..PRK.ASK. 174 94 H-06-06-1319 Limni Muhasebecisi Süleyman Bey'in İmroz'a, Biga Mutasarrıfı, Müftüsü, Hakimi, Tahrirat, Rüsumat ve Evkaf müdürünün de Kumkale'ye gittikleri.
577 Y..PRK.ASK. 175 28 H-13-06-1319 Rus sefaret maiyyetine memur Çernamoriç gambotunun çıktığı Karadeniz'den dönüp Büyükdere'ye gittiği.
578 Y..PRK.ASK. 220 70 H-20-06-1322 Büyükdere'de Ecnebiler tarafından Atyarışı müsabakası düzenlendiği.
579 Y..PRK.ASK. 234 3 H-26-08-1323 Dokuzuncu Fırka Bölgesinde eşkiya eylemleri.
580 Y..PRK.AZJ. 17 67 H-29-12-1307 Vefat eden Mülkiye tabiblerinden Dr. Rıza Efendi'nin hanımı Fatma Hanım'ın Sarıyer'de oturmakta oldukları evin dörtte bir hissesinin ve Laleli Camii karşısındaki üç dükkanın kira bedelinden hisselerine düşenin verilmesi istirhamı. (tt)
581 Y..PRK.AZJ. 50 88 H-17-01-1323 Rus-Japon muharebesinin neticesi, Rus çarının politikası, Arabistan, Yemen, Rumeli vilayetleri vesair yerlerin ahvali, Balkanlar meselesi gibi hususlarda malumatın takdimi.
582 Y..PRK.AZJ. 53 125 H-29-12-1325 Büyükdere, Sarıyer ve Yenimahalle'de Ermeni faaliyetleri.(tt)
583 Y..PRK.AZN. 8 1 H-01-01-1312 Ermenilerin fesad cemiyetler teşkili için bazı devlet adamlarının desteği.
584 Y..PRK.BŞK. 19 62 H-11-03-1308 Ecnebi sefirlerin Tarabya ve Büyükdere sayfiyelerinden Beyoğlu sefarethanelerine avdetleri sırasında emniyetin sağlanması.
585 Y..PRK.BŞK. 35 45 H-28-08-1311 Sarıyer'de bulunan Çırçır suyu sayesinde hastalıktan şifa bulması münasebetiyle Correspondance de I Est Gazetesi Müdürü Mösyö Nolinski'nin teşekkürü.
586 Y..PRK.BŞK. 63 36 H-04-07-1318 Sarıyer bakır madeninin imtiyazının Mösyö Rider'den alınması üzerine talep olunan tazminatın tesviyesi.
587 Y..PRK.EŞA. 20 43 H-25-03-1312 Rusya topraklarına girdiği bahanesiyle yeni Kürd süvari alayının Rumeli'ye taşınmasının istendiği. Osmanlının içindeki gayr-ı müslimlere serbestilik tanımadığı şayiaları.
588 Y..PRK.OMZ. 2 50 H-28-01-1318 Sarıyer bakır madeni hakkında hükümetçe vuku bulan müdahale üzerine çıkan ihtilaflar ve yapılan muamele.
589 Y..PRK.OMZ. 2 62 H-11-05-1318 Sarıyer'deki bakır madeni ile Mihaliç litografya taş ocakları yüzünden İngiltere ile çıkan anlaşmazlık bu hususta tazminat ödenmesi.
590 Y..PRK.OMZ. 3 4 H-27-07-1319 Sarıyer bakır madeni mütedahil taksitlerinin, bankadan avans olarak alınıp İngiliz Sefareti'ne temin edildiği.
591 Y..PRK.SGE. 5 71 H-30-12-1310 Hasta olan zevcesinin Sarıyer'e nakledilmesi gerektiğinden ve fakirliği yüzünden buna imkan bulamadığından bahseden Şamdani-i Şehriyari Seyyid Osman Nuri'nin, müteveffa Aliye Hanım'dan boşalan evin kendisine ihsan burulması istirhamı. a.g.y.tt.
592 Y..PRK.ŞH.. 2 45 H-19-11-1303 Günlük hadiselere dair Şehremaneti'nin jurnalleri. İtalyalı bir ressamın yüzbaşı kıyafetli Büyükdereli Viyoli ile Zekeriya köyüne gidip bazı mahallerin resimlerini aldıkları.
593 Y..PRK.ŞH.. 3 28 H-12-10-1306 Sarıyer'de kaybolan Sağır Hafize Hatun'un, kendi evindeki kuyudan boğulmuş olarak çıkarıldığı.
594 Y..PRK.ŞH.. 5 30 H-22-03-1312 Hıristiyanların panayırı.. Sarıyer'de yangın.
595 Y..PRK.ŞH.. 8 63 H-12-01-1317 İstanbul'un muhtelif yerlerinde çıkan yangınlar ve alınan tedbirler.
596 Y..PRK.ŞH.. 12 45 H-26-09-1320 Yedinci Belediye Dairesi dahilindeki fukara ve muhtaçlara ihsan olunan sadakanın dağıtıldığına havi defter.
597 Y..PRK.ŞH.. 13 2 H-21-01-1321 Şerif Mecid Efendi'nin Sarıyer'deki köşk ve arazisine ait keşif ve muayene raporunun takdimi.
598 Y..PRK.TNF. 1 49 H-15-01-1301 Çatalca'dan Terkos'a ve Şişli, Tarabya, Maslak, Belgrad Köyü arasında yol inşaatına başlanıldığı.
599 Y..PRK.ZB.. 4 34 H-11-01-1306 Hariciye Müsteşarı Artin Efendi'nin Alman Sefaretini ziyareti. Ermeni mektebleri menfaatine tiyatro gösterilmesi.
600 Y..PRK.ZB.. 5 77 H-28-11-1307 İğneada'da Damad Mahmud Paşa'nın çiftlik kethüdası Ahmet Efendi ile müdür-i umumi Salih Bey'in eşkiya tarafından dağa kaldırıldığı ve serbest bırakılmaları için istenen fidyenin temin ve teslim edileceği. Kaçırılan kişilerin fidye karşılığı serbest bırakıldıkları. Binbaşı İbrahim Ağa'nın eşkiyanın takibi ile vazifelendirildiği. İbrahim Ağa'nın karaya asker çıkararak eşkiyayı takibe başladığı. Saray ve Istranca arasındaki eşkiya üzerine asker sevkedildiği ve ablukaya alındıkları. Eşkiya reisi Atnaşi'yi yakalayanların mükafatlandırılacakları. Çiftlik karyesi civarında silahlı eşkiyaların yakalandıkları.
601 Y..PRK.ZB.. 5 84 H-14-12-1307 İstanbul'da meydana gelen çeşitli olaylar. Şehre gelen Ermeniler ve amele yazılmak teşebbüsünde bulunanlar.
602 Y..PRK.ZB.. 6 56 H-13-03-1308 Sarıyer'de para toplamak, silah satın almak gibi şüpheli faaliyetlerde bulunan Şekanhabet, Regatel, Aron, Rabık nam Ermenilerin yakalanarak haklarında tahkikata başlanıldığı.
603 Y..PRK.ZB.. 6 64 H-23-03-1308 Üzerlerinde ve evlerinde yapılan aramalarda muzır evrak bulunan Aharon nam Ermeni ile dört arkadaşının tutuklanıp sorgulanmalarına başlanıldığı.
604 Y..PRK.ZB.. 12 13 H-22-01-1311 Muhtelif hastahanelerde tedavi olan hastalar hakkında malumat.
605 Y..PRK.ZB.. 19 76 H-10-02-1315 Londra'ya gönderilmiş olan paşaların Romanya vapuruyla Dersaadet'e geldikleri.
606 Y..PRK.ZB.. 23 4 H-18-03-1317 Komiserlik mahallerinden varid olan jurnallerin muhteviyatını havi cedvel.
607 Y..PRK.ZB.. 23 40 H-01-04-1317 Yerli ve yabancı devlet adamlarının İstanbul'da gelip gittikleri yerleri gösterir defter halinde jurnaller.
608 Y..PRK.ZB.. 28 122 H-22-04-1319 Artin Paşa'nın oğlu Diran Efendi'nin takibine aid rapor ve takdimi.
609 YB..04. 4 31 H-17-01-1132 Sarıyer madeninde çalışan yirmibir nefer madencinin 1129.N.1'den, 1130.R.30'a kadar olan 446 guruş tutarındaki ücretlerini İstanbul Gümrük emininden aldıklarını belirtir temessük verilmekle sözkonusu meblağın Gümrük Emini hesabına mahsub olması için irad ve masraf tezkiresi talebiyle Başmuhasebe kaydı ve buyruldu.
610 ZB. 320 30 R-01-11-1322 Vuku bulan yangınlarda cansiperane hizmet eden kişilerin taltif edilmeleri.
611 ZB. 320 144 R-24-12-1322 Sarıyer İskelesi'nde denize düşen asakir-i şahane efradından Mehmed'i boğulmaktan kurtaran Bebekli Hasan'ın taltifi.
612 ZB. 321 51 R-22-09-1323 Zabtiye Nezareti Mektubi Kalemi Halifesi Cemil Bey Maarif Nezareti Muhasebe Kalemi Halifesi Mehmet Kemaleddin Kapanıdakik İdaresi'nde görevli Komiser Mehmed ve Sarıyer Telgrafhane Müvezzii Selahaddin efendilerin Tahlisiye Madalyası ile taltifleri
613 ZB. 321 73 R-06-10-1323 Sarıyer'deki yangında yararlıkları görülenlere Tahlisiye Madalyası verilmesi ve madalyaların kurdela renklerinin değiştirilmesi.
614 ZB. 321 106 R-27-10-1323 Büyükdere Telgrafhanesi Memuru Rıfat ve ebniye-i seniye anbarında Tenekeci Ustası Hasan ve Sarıyer Telgrafhanesi Müvezzii Mehmed Ali ve Ereğli Madeni Depo Memuru Ali Asım efendilerin Tahlisiye Madalyası ile taltifleri.
615 ZB. 321 115 R-08-11-1323 Bazı kişilerin Tahlisiye Madalyası ile taltifi.
616 ZB. 310 53 R-07-09-1322 Mariyo Yorgiyu isminde bir kızın Sariyer'de cebren alıkonulduğu ihbarı üzerine yapılan tahkikatın takdimi.
617 ZB. 314 84 R-07-04-1325 Sarıyer'de Bahriye Mülazım-ı Sanisi Halil Efendi'nin Bahriye Çarkcı Yüzbaşısı Hayri Efendi'yi darbettiğinden tahkikat yapılması.
618 ZB. 358 92 R-19-11-1324 Büyükdere ve Sarıyer cihetinin asayişini temin için kol askeri veren Hisarburnu Nizamiye Karakolhanesi'nin Taşkışla'ya taşınacağından, jandarmanın kafi gelmemesi sebebi ile giden taburun yerine yeni efrad-ı askeriye verilmesi talebi.
619 ZB. 405 29 R-19-03-1325 İstanbul Sarıyer'de polis oğlunun yanında ikamet eden Manisa eski Telgraf ve Posta Müdürü Rauf Efendi'ye gönderilen celbnamenin tebliğ ettirilerek iade edildiği.
620 ZB. 338 54 R-12-12-1321 Sarıyer'de mukim Ermeni bir vatandaşın İran pasaportu almış olduğu, fakat yapılan tahkikatta ailenin Osmanlı tebeasından olduğunun anlaşıldığı.
621 ZB. 470 58 R-21-06-1322 Mısır'dan gelip Sarıyer'de Hamdi Paşa Köşkü'ne gittiği anlaşılan Mısırlı Hasan Bey'in, son derece gözaltında tutulup yakınlarının olup olmadığının tahkiki.
622 ZB. 487 28 R-29-08-1324 Avlanma sahası anlaşmazlığı bulunan Sarıyer ve Beşiktaş balıkçılarının bu anlaşmazlıklarının giderilmesi.
623 ZB. 620 101 R-23-05-1324 Firari İzzet'in Ağası Tevfik'in Daire-yi Nezarete getirilmesine dair Sarıyer Serkomiserliği'ne telgraf.
624 ZB. 482 104 R-7 -02-1324 Mahkumiyet ve taşraya sürgün cezalarından sabıkalı Sarıyer Yenimahalle'de mukim Oremerpidi nam şahsın kefaletle serbest bırakıldığı.
625 ZB. 482 119 R-13-02-1324 Sarıyer Yenimahelle'de mukim sabıkalı şahsın kefaletle serbest bırakıldığı.
626 ZB. 628 36 R-6 -02-1325 Sarıyer ve civarında münasebetsiz ahvale cüret eden askerlerin, kıtalarına celb ve toplanması ile ahalinin emniyetinin sağlanması.
627 ZB. 628 37 R-6 -02-1325 Büyükdere ve Sarıyer civarında dolaşan ve münasebetsiz sözlerle ahalide huzursuzluğa sebep olan askerlerin, kıtalarına celbi ile bu durumun önlenmesi.
628 ZB. 15 32 R-24-10-1323 Hasköy, Piri Paşa ve Yenimahalle'de bazı insanların senavi namına iane toplamalarının men edilmesinin araştırılması.
629 ZB. 16 3 R-09-05-1322 Parsih Efendi tarafından tahrip edilen ve Kaptan-ı Derya Cezayirli Gazi Hasan Paşa Evkafı'ndan olan çalılık ile su menbaının vakfa teslimi ayrıca korunması için etrafının duvar veya tahta perde ile çevrilmesi.
630 ZB. 56 52 R-24-11-1323 Beykoz Eytam Müdürü ve Polis Komiseri olan İbrahim Efendi'nin emniyeti su-i istimal etmesi nedeniyle mahkum edilmesi ve elinde bulunan mühürlerin teslim alınması.
631 ZB. 58 6 R-23-10-1323 Müteveffa Galib Bey'in kerimelerine ait Sarıyer'de Dereboyu'ndaki Ağlanuşın Bostanı'nın yıllık kirasından hisselerine düşenin meblağ ile Çırçır Suyu'nun üstünde Natband İbrahim Ağa'nın kiraladığı bağçenin kirasının validelerine ve kendilerine verilmesi.
CUMHURİYET DÖNEMİ
Özet Yer No Belge Tarihi Dosya Ek
İstanbul'un Sarıyer ilçesinde yapılacak Kongre Binası mimari projelerini mesai saatleri dışında değerlendirenlere fazla çalışma ücreti verilmesi. 249-28-2 20.04.1970
Bolu-Düzce, İstanbul-Üsküdar ve Sarıyer, İzmir-Buca ve Bergama'da yola ve yeşil sahaya rastlayan Hazine arsalarının, bu yer belediyelerine verilmesi. 187-44-14 24.07.1965
İstanbul Sarıyer'de Yeniköy mahallesinde imar planına göre yola kalan 68 pafta, 329 ada, 30 parsel no.lu Hazine'ye ait arsanın bedelsiz olarak belediyeye terki. 140-77-10 23.08.1955
İstanbul-Üsküdar Şemsibey Sokağı ile Sarıyer ilçesi İstinye Mahallesinde Hazineye ait iki yerin İstanbul Belediyesine verilmesi. 190-70-14 04.12.1965
İstanbul'un Sarıyer köyünde bulunan ve imtiyazı Ali Hayri'ye ait olan bakır madeni imtiyazının feshi. 24-73-7 04.11.1931
Sarıyer tesisleri ile Soma ve Tunçbilek Termik Bölge Santrallerinin, seferberlik vukuunda genel hayatı etkileyecek olan fabrikalardan sayılması. 145-113-2 19.02.1957
İstanbul Sarıyer'de, Yeniköy Mah.nde, imar planına göre yola kalan 68 pafta, 336 ada, 13 parsel no.lu Hazine arsasının belediyeye terki. 140-76-5 23.08.1955
Sarıyer Hidroelektrik Santrali tevsi proje inşaat ve montaj işlerinde fazla mesai yapılmasına izin verilmesi. 196-42-19 13.06.1966
İmar planında yola kalan, Sarıyer-Yeniköy Mah. de 68 pafta, 337 adanın18 parselini teşkil eden Hazineye ait arsanın parasız olarak İstanbul Belediyesi'ne terki. 140-73-7 15.08.1955
Sarıyer kazası Zararlı Hayvan Mücadele Muakkibi Safer'in sürek avı esnasında öldüğünden ailesine 250 lira yardım yapılması. 47-57-2 18.08.1934
İstanbul'un Sarıyer İlçesi İstinye Mahallesindeki Hazine adına kayıtlı taşınmazın İstanbul Belediyesine bedelsiz olarak bırakılması. 373-147-16 07.07.1978
ECA İd. ile imzalanan Sarıyer Hidroelektrik proje anlaşmasına Çatalağzı-Karabük enerji nakil hattı inşasının da alınmasına dair ek anlaşmanın imzası için Miletlerarası İktisadi İşbirliği Gen Sek.'ne yetki ver 130-76-13 08.10.1952
Sarıyer Adalet Dairesi'nin ihtiyacı için Sarıyer-Büyükdere'de bir binanın kiralanması. 297-30-16 05.04.1973
İstanbul'da Sarıyer-Yeniköy mahallesinin Akbaş sokağında yol ve yeşil sahaya kalan hazine malı arsanın belediyeye terkedilmesi. 146-23-10 26.04.1957
İstanbul'da Sarıyer-Ayazağa-Şişli-Büyükdere asfaltı üzerinde Hazineye ait 2 pafta, 10 ada, 1 parsel no'lu arasının Çocuk Dostları Cemiyeti'ne satılması. 136-74-19 18.01.1954
Doğankent HES İşletme Hizmet Konutu Projesi'nin adının Sarıyer HES İşletme Hizmet Konutu ve yerinin Sarıyer olarak değiştirilmesi hakkındaki raporun kabulü. 317-45-10 01.07.1974
Sarıyer Hidroelektrik Santrali Memur ve İşçileri Hudutlu Sorumlu İstihlak Kooperatifi'nin kurulmasına izin verilmesi. 128-17-2 29.02.1952
Sarıyer Adalet Dairesi'nin ihtiyacı için pazarlıkla bina kiralanması. 354-143-18 28.05.1976
Sarıyer Adalet Dairesinin İhtiyacı için bina kiralanması 372-126-2 26.04.1978
İstanbul, Sarıyer, İstinye ve Yeniköy mahallelerinde yola katılan iki Hazine arsasının belediyeye verilmesi. 147-53-8 19.10.1957
İstanbul Sarıyer'de Yeniköy Mah. Köybaşı Cad.de olup İmar planına göreyola kalan kadastronun 68 pafta 322 ada ve 1 parsel nu.lu Hazineye aitgayrimenkullerin parasız olarak belediyeye terki. 136-65-11 15.07.1954
İstanbul-Sarıyer nüfusuna kayıtlı Halil oğlu 1938 doğumlu Raşit Babacan hakkındaki vatandaşlıktan çıkarma hükmünün iptali. 311-5-15 21.01.1974
Sarıyer Hidroelektrik santrali tesis işlerine ait iş yerlerinde fazla mesai yapılmasına izin verilmesi. 128-17-7 03.03.1952
İstanbul Sarıyer-Yeniköy Mahallesinin Köybaşı Sokağında yola kalan, hazine malı arsanın adı geçen yer belediyesine parasız olarak bırakılması. 134-111-1 19.01.1954
Amerikalı 4 uzmanın Etibank Genel Müdürlüğü'nün Sarıyer Barajı ve Santralı ile enerji nakil hatları inşaatında çalıştırılmalarına izin verilmesi. 128-20-15 10.03.1952
Sarıyer Adalet Dairesi'nin ihtiyacı için bina kiralanması. 314-27-5 07.05.1974
Sarıyer Adalet Dairesi'nin ihtiyacı için mülkiyeti Semiha Altunbay ve Sara Kutsiye Ergül'e ait binanın pazarlıkla kiralanması. 367-56-18 19.09.1977
Amerikalı 9 uzmanın Sarıyer Baraj ve Santralı ile enerji nakil hatlarının inşaatında çalıştırılması. 127-84-10 22.11.1951
İstanbul Sarıyer, Yeniköy mahallesi ile Fatih, Molla Aşki mahallelerinde park, otopark, yol ve yeşil alana rastlayan biri Hazine hisseli diğeri Hazine malı arsanın İstanbul Belediyesi'ne verilmesi. 176-18-2 30.03.1964
İsviçreli Prof. E. K. Weber'in, Sarıyer Baraj ve Santral inşaatında bir yıl daha çalıştırılmasına izin verilmesi. 135-23-12 10.03.1954
Sarıyer'de Yeniköy mahallesi Köybaşı caddesindeki arsanın parasız olarak İstanbul Belediyesi'ne bırakılması. 147-47-19 18.09.1957
İsviçreli Prof. Weber'in Sarıyer Baraj ve santral inşaatında 1953 yılısonuna kadar çalıştırılmasına izin verilmesi. 129-47-10 07.06.1952
Sarıyer Adalet Dairesi'nin ihtiyacı için pazarlıkla bina kiralanması. 329-27-14 07.04.1975
İstanbul-Sarıyer Ortaokulu yeni binası için, Sarıyer, Nalbant Çeşmesi mevkiinde şahıs malı bir arsanın, pazarlıkla satınalınması. 179-47-2 08.08.1964
İstanbul Yeniköy'de yola kalan hazineye ait 24.60 m2'lik arsanın Sarıyer Belediyesi'ne parasız verilmesi. 141-107-20 28.12.1955
İstanbul Sarıyer-Yeniköy'de yola kalan hazineye ait arsadan 20,70 m2. lik kısmının parasız olarak adı geçen yer belediyesine verilmesi. 148-20-6 15.04.1958
İstanbul'da Sarıyer-Mesarburnu'nda hazineye ait eski itfaiye karakol binasının parasız olarak Milli Müdafaa Vekaleti'ne verilmesi. 101-21-8 29.03.1943
Sarıyer'de inşa edilecek hidroelektrik santrali ve sulama tesislerine ait barajın inşa finansmanına dair hazırlanan anlaşmanın imzası için Fevzi Lütfü Karaosmanoğlu'na yetki verilmesi. 123-73-8 21.09.1950
Sarıyer Adalet Dairesi'nin ihtiyacı için, Büyükdere'de bina kiralanması. 281-34-14 18.04.1972
TC Emekli Sandığı sermayesinden 12 700 000 liranın Sarıyer Barajı inşaatı için Etibank'a verilmesi. 132-34-11 30.04.1953
İstanbul'un Sarıyer ilçesine bağlı Kumköy'deki bir arsanın askeri ihtiyaçlar için istimlaki. 140-80-8 06.09.1955
Sarıyer Hidroelektrik Santralı Tevsi Proje inşaat ve montaj işinin ikmali süresince fazla mesai yapılmasına izin verilmesi. 187-42-15 24.07.1965
Sarıyer Santralinde çalıştırılacakların yetiştirilmesi için Milletlerarası Çalışma Teşkilatı'nca hazırlanan teknik yardım ek anlaşmasının imzası için Etibank Umum Müdürü Cemil Gökçen'e yetki verilmesi. 131-20-7 13.03.1953
İmar planına göre yola kalan İstanbul Sarıyer, Yeniköy mahallesinde 68pafta, 336 ada, 16 parsel sayılı Hazine arsasının parasız olarak belediyeye bırakılması. 140-76-4 23.08.1955
İstanbul'un Sarıyer İlçesi'nin Yeniköy Mahallesi Köybaşı Caddesi'ndeki arazinin İstanbul Belediyesi'ne bedelsiz terki. 358-162-14 16.09.1976
İstanbul Sarıyer'de bulunan Belgrat Ormanlarının muhafaza ormanı olarak ayrılması. 124-84-10 02.11.1950
İstanbul Silahtar'da bir termik santral kurulması ve Sarıyer Hidroelektrik Santraline iki ünite ilavesi konusunda Amerika'dan satınalınacak techizat için Amerikan Milletlerarası Kalkınma İ Sarıyer dahilinde bulunan şirket, kooperatif ve derneklere ait tapu kayıtları ile ilgili evrak. 402-1220-7 00.00.1960
DP mensuplarına ve akrabalarına ait Sarıyer ilçesindeki tapu kayıtları. 401-1218-5 00.00.1960daresi ile andlaşma imzalanması.
Girit vilayeti Hanya livasından gelip, İstanbul ili Sarıyer ilçesinde iskan edilen Osman kızı Hamide'ye ait tasfiye talepnamesi. 41-19-2 28.05.1925
Selanik vilayeti Siroz kazasından gelip, İstanbul ili Sarıyer kazasında iskan edilen Hayrettin oğlu Fuat ve oğulları Yusuf ve Hayrettin'e ait tasfiye talepnamesi. 691-2156-34 28.06.1925
Sarıyerde inşa edilecek (75) numaralı trafo merkezinin mevkii planı. 37-50-3 12.05.1925
Sarıyer, Kilyos Maden caddesi hava-i hat planı. 43-65-13 22.09.1932
Sarıyer'de genel aydınlatmaya ait hava-i hattın planı. 42-63-1 08.04.1925
Sarıyerden Yenimahalle'ye yapılacak hava-i hatta ait planlar. 42-63-6 14.06.1925
Büyükdere-Sarıyer hava-i hat planı. 42-61-2 18.05.1924
Büyükdere ve Sarıyer'de tesis edilecek lambalara ait cetvellerin tasdik edilerek gönderildiği. 50-79-12 16.06.1923
Büyükdere Sarıyer hava-i hat planı. 42-61-11 28.10.1924
Boğaziçinde Sarıyerde tesis edilecek hava-i hattın planı. 42-62-14 22.12.1924
Sarıyer'de inşa edilecek trafo merkezinin yapılacağı arsanın sahibi ile mukavele yapılması gerektiği. 34-43-11 18.04.1924
Büyükdere, Sarıyer ve Sirkeci'de yapılmasına izin verilen lambaların inşaatlarının ertelenmesiyle ilgili cetveli iade edildiği. 27-20-19 13.02.1924
Sarıyer ve Kefeliköy'de inşa edilecek 72 numaralı trafo merkezine ait plan ve yazışmalar. 37-49-13 02.01.1924
İstanbul-Sarıyer'de oturan Pertevniyal Numune Mektebi öğretmenlerindenHasan ve Kazım efendilerin Köprülü'deki akrabalarının kabulü. 43-58-23 29.11.1924
İstanbul Sarıyer yangın felaketzedelerinden olan dul ve yetimlerle emeklilere avans verilmesine dair İstanbul Milletvekili Hamdullah Suphi ve arkadaşlarının önergesi. 5-30-40 12.09.1923
İstanbul'da Sarıyer kazası Pirinçci köyünde tarım alanlarının yandığı. 120-855-11 26.06.1934
Özet Yer No Belge Tarihi Dosya Ek
Donanma ve Fabrikalar Müdürlüğünden;Yd.sb.v.Çarkçı Süleymaniyeli Mehmet Tevfik,Yd.sb.v.Çarkçı Beyoğlulu Eyüp Sabri ile Sarıyerli Harun'un Yd.Sb.lığa terfii. 63-13-7 25.05.1931
İstanbul'un Sarıyer İlçesi Yeniköy bucağının kaldırılması. 342-10-13 11.03.1969
Askeri Adli Hakim Sarıyerli Hüsnü'nün Donanma Kom.lığı ve Kasımpaşalı Eyüp Akif'in Marmara Dz. Üssü ve Kocaeli Müstahkem Mevkii Kom.lığı Mehakim Şb. emrine tayinleri. 85-8-17 07.04.1934
İstanbul'un Sarıyer İlçesi Sivil Savunma Uzmanlığı'na Orhan Öztan'ın tayini. 372-60-16 30.11.1971
İstanbul ili Sarıyer ilçesi Kemerburgaz nahiyesinin köyleriyle birlikte Beyoğlu ilçesine bağlanması. 92-44-16 29.12.1934
Zolguldak, Diyarbakır, İstanbul Vali Yardımcılıkları ile Bafra, Avanos, Çumra, Pasinler, Sarıyer, Finike, Ovacık, Karahallı ve Üsküdar kaymakamlıklarına yapılan tayinler. 243-7-11 22.02.1954
Bazı memurların kaymakamlıklara ve Bakanlık emrine alınmaları. 254-42-20 12.11.1955
Kur. Bnb. Kocamustafapaşalı Ruhi, Kadıköylü Rıdvan, Sarıyerli Münür, Heybeliadalı Rıfat, Eyüplü Münci, İstanbullu Mithat ve Beylerbeyli Necati'nin kıdemine zam yapılması. 98-28-5 11.09.1935
Bazı kaymakamlıklar ile Mardin Hukuk İşleri Müdürlüğüne yapılan tayinler. 236-4-10 23.02.1953
Birecik, Bozona, Pertek, Tire, Sarıyer, Karadeniz Ereğlisi ve Keban kaymakamlıkları, Hakkari Hukuk İşleri Müdürlüğü, Mahalli İdareler Gn.Md. Yrd. ile 2. Daire Başkanlığına yapılan tayinler. 287-25-8 20.09.1961
Dz. Bnb. Kocamustafapaşalı Ruhi'nin, Kadıköylü Rıdvan, Sarıyerli Münür; Yzb. Heybeliadalı Müfit, Eyüplü Münci efendilerin kıdemlerine birer yıl eklenmesi. 91-37-13 02.11.1934
Rize'nin Sarıyer, Tersane, Lazkoz, Eriklimanı ve Derepazarı köylerinden müteşekkil Derepazarı nahiye merkezinde belediye kurulması. 243-8-15 26.02.1954
Kayseri, Gaziantep, Çorum, Amasya vali yardımcılıklarına; Savur, İkiz dere, ömerli, Palu, Hayrabolu, Menemen, Sarıyer kaymakamlıklarına ve Elazığ Hukuk İşleri Müdürlüğüne tayinleri. 243-3-17 04.02.1954
Kd.Yzb.Sarıyerli İbrahim Ahmet'in emekliye ayrılması. 68-3-9 19.01.1932
Bazı kaymakamlıklara yapılan tayinler. 101-1-7 04.01.1936
Kur.Bnb.Fuat Yahya, Dz.Bnb.Üsküdarlı Emin Halis, Çarkçı Bnb.Sarıyerli Naim Osman ve Sn.Hr.Bnb.Varnalı İbrahim Şaban'ın emekliye ayrılması. 70-12-5 20.04.1932
Mülki İdare amirleri arasında yerdeğiştirme, yeniden atama ve 69.dönemkaymakamlık kursunu bitiren 30 maiyet memurunun kaymakamlıklara tayini 589-11-8 27.03.1984
Bahriye Ebniye Şube Müdür Vekili Sarıyerli Osman Tahir'in rahatsızlığısebebiyle emekliye sevki. 15-31-18 11.07.1925
As. Hakim Lv. Yz8. Sarıyerli Ferit Hüsnü'nün Marmara Deniz Üssü ve Müstahkem Bölge Komutanlığına tayini. 71-18-14 28.06.1932
Bazı kaymakamlıklara yapılan tayinler. 106-26-7 20.07.1936
Subay vekilleri Edirneli Yusuf, Sarıyerli Sabahaddin, Eyübsultanlı İbrahim, Sivaslı İsmail Hakkı, Divrikli Mehmed Galib, Çallı Sadık, Ürgüplü Mustafa ve bazı subayların bir üst rütbeye terfileri. 27-33-9 19.09.1926
5.S.Askeri Hakimliğe Dz.Lv.Yzb.Sarıyerli Hüsnü'nün tayini. 77-15-12 20.05.1933
Sarıyer Kaymakamlığı'na Hüsnü Uğural'ın tayini. 115-27-7 12.08.1937
Askeri Öğrc. Nevzat Varol, Ali Yaman, B. Eğtz. Hıdır Bozyel ve A. Zeki Sarıyer'in Öğretmen Teğmenliğe nasbları. 420-68-15 23.12.1975
Bazı kaymakamlıklara ve Dahiliye Vekaleti Personel ile Zat İşleri umummüdürlükleri şube müdürlüklerine yapılan tayinler. 162-20-6 07.09.1943
İstanbul, Konya ve Ağrı illeri idari teşkilatında yapılan değişiklikler. 73-27-6 24.10.1932
Sv. Kd. Yzb. Sabri Sarıyer, Orhan Günday, Sv. Tğm. Mustafa Şatıroğlu ve Gazi Alankuş'uni Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı I Numaralı Askeri Mahkemesinin kararıyla ordudan ihraçları. 304-8-13 17.03.1964
Hassa, Hizan, Kulp, Sason, Özalp, Sarıyer, Hafik, Urla, İvrindi, Devrekani ve Reyhanlı kaymakamlıklarına yapılan tayinler ile Kocaeli İdare Kurul Üyeliğine Kazım Demi;Erzincan Mektupçuluğuna Avni Oran'ın tayini 179-32-5 26.11.1945
Kocaeli, Sarıyer, Beykoz ve Üsküdar sivil savunma uzmanlıklarına Sabahattin Akdoğan, Tahir Seçik, Orhan Erel, Halit Büyükmenderes'in, tayini ile Hami Yosulçay'ın Yenimahalle Sivil Savunma Uzmanlığında çalış 327-16-8 21.04.1967
Bazı kaymakamlıklar ve Aydın, Edirne, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Tekirdağ vali yardımcılıkları ile Antalya Hukuk İşleri Müdürlüğü'ne yapılan tayinler. 206-20-16 14.07.1949
İstanbul Polis Müdürlüğüne, Beyoğlu, Eminönü, Fatih, Kadıköy, Ayvalık,Beşiktaş, Sarıyer, Biga, Bartın, Üsküdar Kaymakamlıklarına ve Üsküdar Mektupçuluğu'na yapılan tayinler. 57-25-5 08.09.1930
Sarıyer Kaymakamlığı'na Memduh'un tayini. 80-29-1 08.08.1933
İstanbul-Sarıyer Adliyesi için kiralanan binaya ait demirbaş perdelerinin bedeli hakkında çıkan anlaşmazlığın sulhen halli. 386-3-13 26.01.1973
Özet Yer No Belge Tarihi Dosya Ek
Sarıyer Kaymakamlığı'na Hüsnü Uğural'ın tayini. 115-27-7 12.08.1937
Bazı kaymakamlıklara ve Dahiliye Vekaleti Personel ile Zat İşleri umummüdürlükleri şube müdürlüklerine yapılan tayinler. 162-20-6 07.09.1943
İstanbul'un Sarıyer İlçesi Yeniköy bucağının kaldırılması. 342-10-13 11.03.1969
İstanbul ili Sarıyer ilçesi Kemerburgaz nahiyesinin köyleriyle birlikte Beyoğlu ilçesine bağlanması. 92-44-16 29.12.1934
Kayseri, Gaziantep, Çorum, Amasya vali yardımcılıklarına; Savur, İkiz dere, ömerli, Palu, Hayrabolu, Menemen, Sarıyer kaymakamlıklarına ve Elazığ Hukuk İşleri Müdürlüğüne tayinleri. 243-3-17 04.02.1954
Birecik, Bozona, Pertek, Tire, Sarıyer, Karadeniz Ereğlisi ve Keban kaymakamlıkları, Hakkari Hukuk İşleri Müdürlüğü, Mahalli İdareler Gn.Md. Yrd. ile 2. Daire Başkanlığına yapılan tayinler. 287-25-8 20.09.1961
Bazı kaymakamlıklara yapılan tayinler. 101-1-7 04.01.1936
Subay vekilleri Edirneli Yusuf, Sarıyerli Sabahaddin, Eyübsultanlı İbrahim, Sivaslı İsmail Hakkı, Divrikli Mehmed Galib, Çallı Sadık, Ürgüplü Mustafa ve bazı subayların bir üst rütbeye terfileri. 27-33-9 19.09.1926
Kur. Bnb. Kocamustafapaşalı Ruhi, Kadıköylü Rıdvan, Sarıyerli Münür, Heybeliadalı Rıfat, Eyüplü Münci, İstanbullu Mithat ve Beylerbeyli Necati'nin kıdemine zam yapılması. 98-28-5 11.09.1935
Bazı kaymakamlıklara yapılan tayinler. 106-26-7 20.07.1936
Kd.Yzb.Sarıyerli İbrahim Ahmet'in emekliye ayrılması. 68-3-9 19.01.1932
İstanbul-Sarıyer Adliyesi için kiralanan binaya ait demirbaş perdelerinin bedeli hakkında çıkan anlaşmazlığın sulhen halli. 386-3-13 26.01.1973
Bahriye Ebniye Şube Müdür Vekili Sarıyerli Osman Tahir'in rahatsızlığısebebiyle emekliye sevki. 15-31-18 11.07.1925
Kur.Bnb.Fuat Yahya, Dz.Bnb.Üsküdarlı Emin Halis, Çarkçı Bnb.Sarıyerli Naim Osman ve Sn.Hr.Bnb.Varnalı İbrahim Şaban'ın emekliye ayrılması. 70-12-5 20.04.1932
Hassa, Hizan, Kulp, Sason, Özalp, Sarıyer, Hafik, Urla, İvrindi, Devrekani ve Reyhanlı kaymakamlıklarına yapılan tayinler ile Kocaeli İdare Kurul Üyeliğine Kazım Demi;Erzincan Mektupçuluğuna Avni Oran'ın tayini 179-32-5 26.11.1945
İstanbul Polis Müdürlüğüne, Beyoğlu, Eminönü, Fatih, Kadıköy, Ayvalık,Beşiktaş, Sarıyer, Biga, Bartın, Üsküdar Kaymakamlıklarına ve Üsküdar Mektupçuluğu'na yapılan tayinler. 57-25-5 08.09.1930
As. Hakim Lv. Yz8. Sarıyerli Ferit Hüsnü'nün Marmara Deniz Üssü ve Müstahkem Bölge Komutanlığına tayini. 71-18-14 28.06.1932
Bazı kaymakamlıklar ve Aydın, Edirne, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Tekirdağ vali yardımcılıkları ile Antalya Hukuk İşleri Müdürlüğü'ne yapılan tayinler. 206-20-16 14.07.1949
Sv. Kd. Yzb. Sabri Sarıyer, Orhan Günday, Sv. Tğm. Mustafa Şatıroğlu ve Gazi Alankuş'uni Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı I Numaralı Askeri Mahkemesinin kararıyla ordudan ihraçları. 304-8-13 17.03.1964
İstanbul, Konya ve Ağrı illeri idari teşkilatında yapılan değişiklikler. 73-27-6 24.10.1932
Askeri Adli Hakim Sarıyerli Hüsnü'nün Donanma Kom.lığı ve Kasımpaşalı Eyüp Akif'in Marmara Dz. Üssü ve Kocaeli Müstahkem Mevkii Kom.lığı Mehakim Şb. emrine tayinleri. 85-8-17 07.04.1934
Rize'nin Sarıyer, Tersane, Lazkoz, Eriklimanı ve Derepazarı köylerinden müteşekkil Derepazarı nahiye merkezinde belediye kurulması. 243-8-15 26.02.1954
Mülki İdare amirleri arasında yerdeğiştirme, yeniden atama ve 69.dönemkaymakamlık kursunu bitiren 30 maiyet memurunun kaymakamlıklara tayini 589-11-8 27.03.1984
5.S.Askeri Hakimliğe Dz.Lv.Yzb.Sarıyerli Hüsnü'nün tayini. 77-15-12 20.05.1933
Donanma ve Fabrikalar Müdürlüğünden;Yd.sb.v.Çarkçı Süleymaniyeli Mehmet Tevfik,Yd.sb.v.Çarkçı Beyoğlulu Eyüp Sabri ile Sarıyerli Harun'un Yd.Sb.lığa terfii. 63-13-7 25.05.1931
Kocaeli, Sarıyer, Beykoz ve Üsküdar sivil savunma uzmanlıklarına Sabahattin Akdoğan, Tahir Seçik, Orhan Erel, Halit Büyükmenderes'in, tayini ile Hami Yosulçay'ın Yenimahalle Sivil Savunma Uzmanlığında çalış 327-16-8 21.04.1967
Sarıyer Kaymakamlığı'na Memduh'un tayini. 80-29-1 08.08.1933
Zolguldak, Diyarbakır, İstanbul Vali Yardımcılıkları ile Bafra, Avanos, Çumra, Pasinler, Sarıyer, Finike, Ovacık, Karahallı ve Üsküdar kaymakamlıklarına yapılan tayinler. 243-7-11 22.02.1954
Dz. Bnb. Kocamustafapaşalı Ruhi'nin, Kadıköylü Rıdvan, Sarıyerli Münür; Yzb. Heybeliadalı Müfit, Eyüplü Münci efendilerin kıdemlerine birer yıl eklenmesi. 91-37-13 02.11.1934
Bazı kaymakamlıklar ile Mardin Hukuk İşleri Müdürlüğüne yapılan tayinler. 236-4-10 23.02.1953
Bazı memurların kaymakamlıklara ve Bakanlık emrine alınmaları. 254-42-20 12.11.1955
İstanbul'un Sarıyer İlçesi Sivil Savunma Uzmanlığı'na Orhan Öztan'ın tayini. 372-60-16 30.11.1971
Askeri Öğrc. Nevzat Varol, Ali Yaman, B. Eğtz. Hıdır Bozyel ve A. Zeki Sarıyer'in Öğretmen Teğmenliğe nasbları. 420-68-15 23.12.1975
Sarıyer parti binasının bir fotoğrafı. 1721-996-1 00.00.1943