MÜBADİL YEMEKLERİ
:::: PİTİLİSA :::::
YAPILIŞI : 3 YUMURTA ÇIRPILIR İÇİNE TUZ, 1 BARDAK SÜT, 1 ÇAY K.KARBONAT KONUR VE BULAMAÇ HALİNE GELENE KADAR UN EKLENİR.YEMEK KAŞIĞI İLE KIZDIRILMIŞ YAĞ DÖKÜLÜR İKİ TARAFI KIZARTILIR.ÜSTÜNE PİŞTİKTEN SONRA ŞEKER SERPİLEBİLİR AFİYET OLSUN
Bahçeköylü Hasine YAZICI'nın Tarifi
:::: KAÇAMAK :::::
YAPILIŞI : 1 Lt SU KAYNATILIR VE KAYNATILIRKEN İÇİNE 250gr MISIR UNU KONUR. TAHTA KAŞIKLA 5 DAKİKA KADAR KARIŞTIRILIR. SONRA BİR TABAĞA İNCE ŞEKİLDE YAYILIR ÜZERİNE TEREYAĞ GEZDİRİLİR,KIRMIZI PUL BİBER SERPİLİR.İSTENİRSE PEKMEZDE DÖKÜLEBİLİR. AFİYET OLSUN
Bahçeköylü Hasine YAZICI'nın Tarifi
:::: KAPAMA :::::
YAPILIŞI : KEMİKLİ KUZU ETİ SOĞANLA KAVURULUR İÇİNE SALÇASI KONUR SICAK SU KONUR VE ET PİŞİRİLİR.TEPİYE YIKANMIŞ PİRİNÇ KONUR BİRAZ MARGARİN İLE KAVURULUR ÜZERİNE PİŞEN ETLER KONULUR.ÜZERİNE ÇIKANA KADAR SICAK ETSUYU DÖKÜLÜR BİRAZ OCAK ÜSTÜNDE PİŞTİKTEN SONRA FIRINA VERİLİR. AFİYET OLSUN
Bahçeköylü Hasine YAZICI'nın Tarifi
****************************************************************
Büryan (8 kişilik) (Rumeli Yemeği)
Malzemeler
1,5 kg. koyun eti
3 su bardağı pirinç
1 adet orta boy soğan
2 adet büyük boy domates
5,5 su bardağı et suyu
1/2 su bardağı sıvı yağ
Tuz
Yemeğin Tarifi
İri parçalara bölünmüş ete 6 su bardağı su ilave edip, yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Soğanı küçük küp şeklinde doğrayın. Sıvıyağda pembeleşinceye kadar kavurun. Kabukları soyulup, küp şeklinde doğranmış domatesi ilave edin.
Soğana, yıkayıp süzdüğünüz pirinci ilave edin. Sürekli karıştırarak kavurun.
Pirinci, orta büyüklükte ısıya dayanıklı bir cam tepsiye yayın. Üzerine haşlanmış eti yerleştirin. Sıcak et suyunu ve tuzu ilave edin.
Etli pilavı önceden 200 derece ısıtılmış fırında suyunu çekene kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
********************************************************************************
Rumeli Paçası (4 Kişilik)
Malzemeler
1 kibrit kutusu kadar margarin
3 yemek kaşığı un
1 yumurta
1 çay kaşığı tuz
4 su bardağı et suyu
1 tatlı kaşığı sirke
2 diş sarımsak
Sosu için
100 gr kıyma
Çeyrek paket margarin
1 yemek kaşığı salça
Yemeğin Tarifi
Sarımsakları iyice dövün ve yumurtayı, unu, tuzu et suyuyla harmanlayıp orta dereceli bir ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.
Bir taraftan da sosu için kıymayı yağda salçayla birlikte kavurun.
Pişen paçayı tabaklara koyun ve üzerine sosu döküp servis yapın.
Özellikle ramazanda iftariyelik olarak sunulan paça mutlaka sıcakken yenmelidir, isteğe göre sosu, kıyma yerine sucukla da yapılabilir
***********************************************************************************
kaçamak
MALZEMELER
Yarım kg. mısır unu
8 su bardağı su
½ çay bardağı sıvıyağ (suyuna katılır)
2 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı salça
100 gr. tereyağı
100 gr. beyaz peynir
Pul biber
HAZIRLANIŞI
Bir tencerede 8 su bardağı suyu kaynatın. Kaynamaya başlayınca suyun ortasına gelecek şekilde mısır ununu dağıtmadan dökünüz. Bir kaşıkla karışımın beş altı yerinden delikler açıp hava almasını sağlayınız. 10 dakika kadar karıştırarak pişirip helva kıvamına gelince ocağı söndürün. Servis tabağına kaşık kaşık helva gibi alın. Sonra üzerine tereyağlı salça döküp peynir ve pul biberde katıp servis yapınız. Kaçamağı pekmezle yiyebilirsiniz. Bunun için yalnızca tabağa konan kaçamağın üzerine sade tereyağı gezdirip üzerine pekmez katmak yeterli.
****************************************************************************
rumeli usulü şekerpare
MALZEMELER
3 su bardağı un
18-20 adet iç fındık (veya iç badem)
1 tutam kabartma tozu
Şurup malzemesi :
1.5 su bardağı su
17 yemek kaşığı toz şeker
HAZIRLANIŞI
Şekeri su ile kaynatın. Biraz koyulaştığında ateşten çekin. Yağı hafif ateşte eritin. Yumurta, kabartma tozu ve un ilavesiyle iyice yoğrun. Ceviz içi kadar parçalara bölüp avuç içinde yuvarlayın. Hafifçe bastınlarak, üzerlerine fındık ya da badem koyun. Bir tepsiyi yağlayıp, şekerpareleri dizin, 170 dereceye ayarladığınız fırında pişirin. Sıcakken üzerine daha önceden hazırladığınız şurubu döküp, üzerini kapatın. Şerbetini çektikten sonra kapağını kaldırılıp servis tabağına koyun.
*************************************************************************
Rumeli Güveci Tarifi
Malzemeler
1 kg kuzu eti(yağlı kemikli parça)
500 gr pirinç
Maydanoz
2 soğan
Tuz karabiber kızmızı biber
Yapılışı
ETİ, TUZ VE SU İLAVE EDEREK HAŞLAYIN. FIRIN TEPSİSİNE, KÜÇÜK ÇENTİLMİŞ SOĞANI, MAYDANOZLARI SERPİŞTİRİN.İYİCE YIKANMIŞ PİRİNCİ, SOĞANIN ÜSTÜNE DÖŞEYİN, ÜZERİNİ BİR PARMAK GEÇECEK KADAR ET SUYU İLAVE EDİN.KIRMIZI BİBER, KARABİBER SERPİŞTİRİN, EN ÜSTÜNE DE ETLERİ SIRALAYIN.İSTERSENİZ, EN ÜSTÜNE DİLİMLERE KESİLMİŞ KUYRUK YAĞLARI KOYUN.TEPSİYE KÜLLENMİŞ SAÇ KAPATIN, ÜSTÜNE KOR KÖMÜRLERİ SIRALAYIN VE HAFİF ATEŞTE PİŞİRİN.
***************************************************************************
TARİFLER
Şile Paprike
Malzemesi:
1 kg çarliston biber
100 g beyaz peynir
5 yemek kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı:
Biberleri közleyip kabuklarını soyun. Tavaya dizin, üzerine zeytinyağı ve peynir parçalarını serpin. Kısık ateşte kapağı kapatarak peynirler eriyinceye kadar bekletin. Sıcak olarak servis edin.
Gerdanlı Paça Çorbası
Malzemesi:
1 adet kuzu gerdanı
10 adet temizlenmiş kuzu paça
2 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı beyaz toz karabiber
1 yemek kaşığı toz kişniş
4 yemek kaşığı tereyağı
Sebze buketi (havuç, kabak, soğan,
defne yaprağı, tane karabiber)
Terbiyesi için :
5 yemek kaşığı un
4 yemek kaşığı yoğurt
4 adet yumurta
Yarım limon suyu
Hazırlanışı:
Önce kuzu paçalarını temizleyin, ocakta tütsüleyip yıkayın. Temizlenmiş kuzu gerdanı ile paçaları bir tencereye koyun. Sebze buketi ve suyu ilave edin. Kaynamaya başlayınca köpüğünü alın ve etler kemikten ayrılıncaya kadar pişirin. Et suyunu süzgeçten geçirin, etleri ince şekilde didikleyin. Et suyunu tencereye koyup ocakta kaynamaya bırakın, sonra ayıklanan etleri ilave edin. Başka bir yerde terbiye malzemesini karıştırın, et suyundan üç kepçe alıp üzerine dökün. Terbiyeyi kaynayan et suyuna ağır ateşte azar azar yedirin ve bir taşım kaynatın. Tavada tereyağını kızdırıp toz kişniş ilave edin. Yağı çorbanın içine dökün. İsteğe bağlı olarak sirke ve sarımsak ile sıcak olarak servis edin.
Klepa (Boşnak Mantısı)
Malzemesi:
1 adet yumurta
2 su bardağı un
1/2 su bardağı su
tuz
İç malzeme:
125 g kıyma
1 baş rendelenmiş soğan
karabiber
Üzeri için:
1/2 kg yoğurt
4 diş dövülmüş sarımsak
3 çorba kaşığı tereyağı
kırmızıbiber
Hazırlanışı:
Kıymaya soğan, tuz ve karabiberi katıp içi hazırlayın. Bir kapta un, tuz, yumurta ve su ile bir topak oluşturun. Oklava ile un serperek kalınca bir yufka açın, beş santimetrelik kareler halinde kesin. Bir tencereye yaklaşık bir litre su doldurun, tuz atın. Hamurdan karelerin içine kıyma parçacıklarını dizin ve kareleri üçgen biçiminde kapatın. Kapatma işlemi bittiğinde kaynayan suya hamurları atın, 20 dakika pişirin. Süzdürerek alıp tabaklara servis yapın. Üzerine yoğurdu koyun. Tavada yağı kızdırın, kırmızıbiber katıp yemeğin üzerine dökün.
Mahluta (Mercimekli Piryan)
Malzemesi:
1 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı pirinç
2 baş soğan
2 orta boy domates ya da
1 çorba kaşığı domates salçası
3 çorba kaşığı tereyağı ya da
1 çay bardağı zeytinyağı
tuz
karabiber
Hazırlanışı:
Mercimeği haşlayıp suyunu süzün. Bir tencerede ufak ufak doğranmış soğanları kavurun. Domatesleri de katıp karıştırın. Mercimek, su ve tuz ilave ederek 15 dakika kadar pişirin. Yıkanmış pirinçleri de katıp 15 dakika daha pişirin. Arzu ederseniz karabiber serpin.
İzlivaça (Klukuşa)
Malzemesi:
2 su bardağı su
2.5 su bardağı un
1 kahve fincanı zeytinyağı
tuz
Üzeri için:
3 diş sarımsak (dövülmüş)
3 çorba kaşığı tereyağı
250 g yoğurt
kırmızıbiber
Hazırlanışı:
Un, tuz ve suyu karıştırın. Çapı 35 santimetrelik yağlanmış tepsiye dökün. Kalan yağı da üzerine dökün. Fırına atıp üstü kızarınca çıkarın. Ilıklaşınca elinizle gelişi güzel parçalayın. Üzerine sarımsaklı yoğurdu dökün. Tavada yağı kızdırın, kırmızıbiber katıp izlivaçanın üzerine dökün.
********************************************************************************
Sütlü Biber Turşusu (Rumeli) Tarifi
4 adet kırmızı köz biberi
4 litre koyun sütü
75 gr. tuz
Sarımsak
Sütü ve tuzu kaynatıp soğutun. Biberlerin ağızlarını düzgün şekilde içindeki çekirdekleri boşaltacak şekilde açın. Soğuk suda yıkayın. Kapalı derin bir plastik kaba biberlerin ağızları yukarı gelecek şekilde dizin. Hazırladığınız sütü biberlerin üzerine dökün. Sarmısak 20 gün oda sıcaklığında bekletin. Bu süre içinde süt, biberlerin içinde lor peyniri şeklini alacaktır. Biberleri servis edeceğiniz zaman kesin ve soğuk olmasına dikkat edin.
*************************************************************************************
Rumeli Usulü Kuru Fasulye Çorbası
Rumeli Usulü Kuru Fasulye Çorbası Malzeme Listesi
1 su bardağı kuru fasulye (konserve de olabilir)
2 yemek kaşığı tereyağı
1 adet büyük boy havuç (irice rendelenecek)
2 adet orta boy patates (soyulup, tavla zarı formunda doğranacak)
1 adet orta boy kuru soğan (yemeklik, küp doğranacak)
7-8 adet su bardağı su
Üzeri için;
1 demet ince kıyılmış maydanoz
HAZIRLANIŞI
Unutmadan,1 gece önce kuru fasulyeyi üzerine çıkacak kadar su ilavesiyle mutlaka ıslanmaya bırakalım. Ertesi gün suyunu süzdürüp yine 3 su bardağı su ilavesiyle haşlanmaya bırakalım. Yaklaşık 30-35 dakika sonra iyice yumuşayıp, pişen kuru fasulyeyi süzdürüp, bir kenarda bekletelim. Öte yandan bir tencereye yağı bırakalım, erir erimez yemeklik soğanları ekleyip, 1-2 dakika kavuralım. Rende havuç, küp doğranmış patatesle beraber haşlanmış kuru fasulyeyi de ilave edelim. 1-2 dakika kadar kaşıkla karıştırarak, çevirip, suyunu verelim. Hemen tuz ve karabiberini de ekleyip pişmeye bırakalım. Patatesler dağılmadan yumuşadığında çorba pişmiş demektir. Ocağın altını söndürelim. Üzerine ince kıyılmış maydanozları serpiştirip servise sunalım
***********************************************************************************
köftesi tarifi
Tavanın içine kıymayı koyup, kıyma suyunu bırakıp çekene kadar kavurup, soğutun. Kuş üzümlerini ayıklayıp, bol suda yıkayın ve yoğurma kasesinin içine aktarın. Üzerine soğuyan kıymayı, bayat ekmek içini, yumurtayı, galeta ununu, tarçını, dolmalık fıstığı, kuru soğanı, tuzu ve karabiberi ekleyip köfte gibi yoğurun. Kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayın ve kızgın yağda çevire çevire kızartın. Servis tabağına aldığınız köfteleri bezelye ve salata ile servise sunabilirsiniz.
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 15 dakika
Malzeme listesi
500 gr köftelik kıyma
3 dilim bayat ekmek içi (robottan geçirilmiş)
2 adet yumurta
3 yemek kaşığı galeta unu
1 tatlı kaşığı tarçın
2 yemek kaşığı kuş üzümü
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 adet orta boy kuru soğan
**********************************************************************************
Dil Peynirli Helva (Rumeli Usulü)
--------------------------------------------------------------------------------
Malzemeler:
- 5-6 parça dil peyniri
- 250 gr tereyağı
- 3 su bardağı un
- 15 su bardağı toz şeker
- 1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz
- 15 su bardağı süt
- 15 su bardağı su.
Süslemek İçin:
- Hindistancevizi
- Yeşil toz fıstık.
Yapılışı:
Bir tencerede yağı eritin unu ekleyin. Unu orta ısılı ateşte 15-20 dakika kavurun. Cevizi ekleyip kavurmaya devam edin. Unun rengi dönüp kokusu yayılmaya başlayınca su süt ve şeker karışımını sıcak olarak ekleyin. Helva pişince ortasını açın. Daha önce suda bekletilip parçalanmış dil peynirlerini koyun. Çırpa çırpa peynirleri helvaya yedirin. Ateşten alıp düz bir servis tabağına yayın. Üzerini fıstık ve hindistan cevizi ile süsleyin.
***************************************************************************
Çoban Salatası (Rumeli usulü) Tarifi
3 orta boy domates
2-3 közlenmiş çarlistın biber
2 badem salata
150 gr. rendelenmiş peynir (sert peynir olursa saha iyi rendelenir)
2-3 yaprak yeşil kıvırcık salata
1 adet havuç
1 çorba kaşıgı sirke
2-3 çaykaşıgı zeytinyagı (sızma olması tercih edilir)
2-3 çimdik tuz
Süre: 10-20dk
Servis: 4-6
Domatesler küp şeklinde doğranır,daha sonra biberler,rendelenmiş havuç,iri doğranmış kıvırcık salata yaprakları,kuruş şeklinde bademler derin dipli bir kase içine doğranır.Daha sonra tuz,sirke ve zeytinyagı üzerine dökülür ve tüm sebzeler iyice karıştırılır.En son rendelenmiş peynir üzerine dökülür.
********************************************************************************
Rumeli Mantısı
Malzemeler
10 yemek kaşığı elenmiş tepeleme un
10 yemek kaşığı elenmiş tepeleme un
2 adet yumurta
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 kahve kaşığı tuz
Harç Malzemesi:
1 kilo ıspanak
6 adet taze soğan
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Üst Malzemesi:
4 kahve fincanı krema
2 kahve fincanı eritme peyniri (az tuzlu)
Yapılışı
1- Geniş yüzeyli bir tavayı Bosch ocak... harlı ateş üstüne oturtup kızdırınız. Zeytinyağını koyunuz.
2- Kızgın yağda önce kıyılmış taze soğanları karışktırarak öldürünüz. Sonra azar azar ayıklanmış, yıkanmış ve suyu sıkılıp kıyılmış ıspanakları katıp karıştırarak kavurunuz. Tuzu karabiberi ekleyip soğumaya bırakınız.
Hamur Hazırlama:
1- Unu hamur yoğurma kabına koyunuz. Ortasını havuz gibi açınız. İçine çırpılmış yumurtaları, zeytinyağını ve tuzu koyunuz. Yoğurarak sert bir hamur tutturunuz. Üstüne bez örterek yarım saat dinlendiriniz.
2- Hamurdan kestane büyüklüğünde koparttığınız parçaları unlu düz zeminde açınız. Bardak ağzı ile 5-6 cm çapında yufkalar kesiniz. Yufka yarılarına birer kaşık suyu sıkılmış ıspanak harcından koyunuz. Diğer yarılarını elle ıslatıp bastırarak yapıştırınız.
3- Elde ettiğiniz yarım daire şeklindeki mantıları, Bosch ocak...harlı ateşte fokur fokur kaynayan tuzlu bol suda 5-6 dakika yumuşayıncaya kadar haşlayınız.
4- Mantılar haşlanırken küçük bir kap içine koyduğunuz krema ve peyniri Bosch ocak....kısık ateşte kaynatmadan eritiniz.
Servis:
1- Kalan kavrulmuş ıspanakların suyunu sıkarak servis kabına döşeyiniz. Üzerine haşlanmış mantıları yerleştiriniz. En üste kremapeynir karışımını gezdiriniz. Sıcak sıcak sofraya veriniz. Izgara et yemeğinin yanında iyi gider.
*********************************************************************************
Tavuklu Rumeli Çorbası
Tavuğu zar büyüklüğünde ve kare kesip yıkadıktan sonra 1 litre suda 5 dakika kadar kaynatın. Kaynama devam ederken sırasıyla önce pirinci sonra, rendelediğiniz havucu ve patatesleri ekleyin. Daha sonra kornişon turşuyu ince ince doğrayıp kaynayan tencereye atın. 5 dakika sonra ateşi kısın. Ayrı bir tencerede yağın yarısından fazlası ile unu kavurun. Biraz su yedirip çırpma teli ile bulamaç haline getirdikten sonra ocağın altını kısın. Elde ettiğiniz unlu karışıma limon suyunu, yumurtayı ve yoğurdu çırparak ilave edin. Ardından tencereyi ocaktan alın. Bir başka tavada kalan yağı eritip, ince kesilmiş domates ve maydanozu iki dakika kadar pişirin. Bu karışımı ve unlu terbiyeyi çorbanın üzerine dökün. Tuzunu ve karabiberini kattıktan sonra servis yapabilirsiniz
**********************************************************************************
MUHALLEBİ (RUMELİ USÜLÜ) Yapımı
--------------------------------------------------------------------------------
8 bardak süt
6 yumurta sarısı
1 bardak şeker
1 dolu kaşık nişasta
Sütü, şekeri karıştırın. Ocağa koyup kaynatın. Yumurta sarısını, nişastayı, soğuk suda eritip çırpın. Kaynayan süte yavaş yavaş karıştırarak yedirin. Koyulaşınca indirin. Kâselere dökün. Soğutup üstüne tarçınla servis yapın.
******************************************************************************
Rumeli Beğendisi (Edirne)
Malzemeler:
1 kilogram patlıcan,
yarım kilogram kuşbaşı et,
yarım çay bardağı sıvıyağ,
2 adet kuru soğan,
2 diş sarımsak,
1 çay kaşığı sirke,
1 çay kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 kaşık salça,
1 yemek kaşığı un,
1 su bardağı süt,
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri.
Yapılışı: Patlıcanlar közlenir kabukları soyulur, ince ince doğranır ve ezilir. Diğer tarafta bir tencerede sıvı yağa soğanlar eklenerek kavrulur içine kuşbaşı et eklenir. Tencerenin kapağı kapatılır etin kendi suyunda pişmesi sağlanır. Etler piştikten sonra üzerine sirke, sarımsak, tuz ve şeker ve bir yemek kaşığı salça ilave edilir, kavrulur. Un çok az yağ ile hafif kavrulur, soğutulur ve üzerine süt eklenerek boza kıvamına gelene dek pişirilir. Bu sos patlıcanın üzerine dökülür. Servis tabağında etin yanına eklenip üzerine kaşar peyniri serpilerek servis yapılır
************************************************************************