16 Mayıs 2009 Cumartesi

İZMİR deniz er eğitim komutanlığı hakkına asker yazıları

doğrusu "izmir 1. deniz er eğitim alayı" olan ve askerliklerini denizci olarak yapanların acemi erlik dönemini geçirdikleri 2 merkezden biri.

(bigbrother, 18.01.2003 11:59)
#2207712 !?



izmirde poligon semtindedir burası. (bkz: poligon/10)

(barbie, 18.01.2003 13:49)
#2208118 !?



askerliklerini denizci olarak yapanlarin acemiliklerini deniz gormeden gecirdikleri, "bu insanlar butun bu enstrumanlari calmayi burada ogreniyor olamazlar, demek ki, biliyorlar, ogrenip de geliyorlar" dedirten muhte$em bir orkestra'ya sahip merkez. demek ki adam seciyorlar burada.

(cle, 18.01.2003 13:59)
#2208165 !?



(bkz: kisa donem deniz eri)

(marlboro insani, 18.01.2003 14:02)
#2208172 !?



kısa donem askerlik yapacak olan herkesin gonlunden gecen yer. cok rahat oldugu soylenir. tabii gidenlerin hepsinin de torpilli.

(kruva san, 18.01.2003 16:48)
#2208773 !?



acemiliğimi yaptığım yerdir ve izmir deniz er eğitim alayı değil taburu olarak geçmektedir zira içeride sadece tabur vardır alay olması için biraz daha tabur gerekmektedir. sadece kısa dönem gittiğini sananlar yanılmaktadır zira uzun dönemler de askerliklerinin acemilik kısmını burada geçirirler. poligon'da konuşlanmıştır. ortasından bir dere geçer. ne mutlu tepesi ile ünlüdür ve isteyen acemi erleri buraya çıkartarak denizi görmeleri sağlanır acayip güzel bir manzarası ve 10 metre boyunda bir bayrak direği vardır bu tepede. genel olarak güzel bir yerdir hamamı,sineması,kantinleri,spor salonu,halı sahası,basketbol sahası ve bir sürü boş alanı bulunur. çevreci bir taburdur doğayı korur ve severler. bol bol ağaç dikerler mesela.

orkestra ile söylenmek istenen bandosu ise yoktur bando ege deniz komutanlığına bağlı olup izmir'e ait bir bandodur. bilgi için bandonun komutanı da bu tabur gibi yarbaydır demek ki bu taburun bandosu olmasına imkan ihtimal yoktur(bandolar taburlarda yer almazlar zaten). bando %99 astsubaylardan meydana gelip çok güzel çalmaktadır. izmir'de nerede askeri bando gerekse bunlar koşmaktadırlar. daha dün onların çaldığı marşlarla gaza gelip rap rap yapmışlığımız vardır.

(ozdek, 10.01.2004 19:26)
#3777985 !?



kamuoyunda poligon olarak adlandırılan, askerliklerini deniz kuvvetleri komutanlığına bağlı olarak yapacak olan bahriyelilerin ve özellikle kısa dönemlerin acemi eğitimleri için gönderildikleri birlik.

talim öğretmeni olarak ustalık dönemini de burada geçiren askerler, taburda acemi asker olmadığı dönemde tüm taburun işlerini yapmakla yükümlüdür.

doğru adı izmir deniz er eğitim tabur komutanlığıdır.

(habermas, 07.07.2004 10:41)
#4944421 !?



acemilik için ideal ama ustalık için zor bir askeri birlik. bünyesinde barındırdığı badminton sahası ve dev satranç tahtasıyla insanı şaşırtan bir yerdir. sinemasında bol bol film gösterilir, ziyaretçiler sayesinde eğitimlerden yırtılır. usta askerleri ise uzun nöbetlerin beklediği ortamdır.

(ea, 19.09.2004 12:20)
#5775677 !?



bağımsız bir taburdur. yıllar önce iki deniz eğitim alayından biriyken daha sonra tabur haline getirilmiştir. 5 eğitim bölüğü 1 de muhafız hizmet bölüğü bulunur. sınırları içinde güney deniz saha komutanlığı askeri mahkemesi, deniz kuvvetleri komutanlığı deniz gücü futbol takımı, güney deniz saha komutanlığı disiplin cevazevi ve diğer entrylerde anlatılmaya çalışılan güney deniz saha komutanlığı askeri bandosunu barındırır. birlik tamamen deniz piyadelerinin egemenliği altındadır. bu kadar boktan biryer olmasının tek sorumlusu da bu arada kalmış sınıfın mensubu şahıslardır.
(bkz: poligon)

(ankaragazozu, 27.09.2004 18:08 ~ 04.01.2005 16:21)
#5870602 !?



(bkz: uçan kazım)

(prospero, 07.01.2006 19:18)
#8886765 !?



307. kısa dönem olarak acemiliğimi geçirdiğim yer. 5 tane bölükten ibarettir. her bölük ortalama 240 kişiden oluşur. benim zamanımda da 5. bölük en kötü bölüktü. en kötü diyerek yeni gidecek arkadaşları korkutmak istemem. en fazla eğitimi biz gördük o kadar. eğitim ise bildiğiniz temel askerlik eğitimi. yanaşık düzen, teker muharebe, mekanik nişancılık ve atış. haa bir de tabi ki ordu jimnastiği var. kışın gidenler için (bkz: farenjit)

(prospero, 10.01.2006 12:14)
#8904290 !?



1994 senesine kadar ismi ''2. deniz er egitim alay komutanlıgı'' olup bu tarihten itibaren kücülüp ''izmir deniz er egitim tabur komutanlıgı ismini alan, güzelyali semtinde konu$lanan ve bir sene icerisinde nisan, agustos ve aralık kısa dönem acemiler yanı sıra $ubat ve mayıs uzun dönem deniz erlerine egitim veren acemi deniz er egitim birligidir...
icerisinde 5 adet egitim bölügü 1 adet hizmet takımı ve 1 adet güvenlik bölük komutanlıgı bulunmaktadır. bunun dı$ında bulunan denizgücü futbol takımı, güneydeniz saha komutanlıgı disiplin ceza evi, tabur sınırları dahilinde olsa bile tabur'dan bagımsız güneydeniz saha komutanlıgına baglıdır.

ya da halk, hatta halk arasınıda gecip rütbeliler arasında bile poligon olarak gecer ismi.. hatta poligon 2. bölük diye mektup bile alabilirsiniz, donald duck/disneyland'a mektup atınca nasılsa gider..

söyledigimiz gibi 3 dönem kısa dönem celbine ve 2 dönem uzun dönem celbine ev sahipligi yapar. $imdi adım adım iceri girelim;

atladınız ucaga/otobüse/arabaya ya da yürüyerek geldiniz, elinizde dosyanız kapıdan iceri gececeksiniz. bir saniye! yava$.. bir kere erkenden gelmenize gerek yok, ya da $öyle düzelteyim ya erken gelin sabah 11, 11:30 gibi ya da belirtilenden gec 17, 17:30 gibi.. izmir büyük ve güzel bir yer sıkılma probleminiz olmaz..
evet elinizde dosyanız, icerisinde diplomanız, sevk belgeniz v.b, alın elinize dosyayı, cıkarın nufus kagıtlarınızı ve görevli askere yakla$ın, korkmayın, güleryüzlüdür hepsi.. zaten kapıda bir de astegmen görev yapar, ne cok fazla yav$ak olun ne de umursamaz görünün. korkak durmayın demiyorum, nizamiye kapısından girecek birine söylenmez bu..
kapıyla ilgili eklenmesi gereken bir $ey, kapıda elinize saglık fi$leri verilecek ve bu fi$lerin üzerinde 8001'den ba$layarak numaralar vardır. bu numaralar hem 5 ay 15 gunluk askerliginiz boyu sizin isminiz yerine gececek, hem de son rakamı dü$eceginiz bölügü belli eder.. yani dü$eceginiz bölük daha kapıda cavu$ tarafından bir yerde tipinize göre belirleniyor.. son rakamı 1 ve 6 olan numaralar birinci bölüge, 2 ve 7 olanlar ikinci bölüge, 3 ve 8 olanlar ücüncü bölüge, 4 ve 8 olanlar dördüncü bölüge ve son olarak 5 ve 0 olanlar be$inci bölüge dü$er..

evet aldınız elinize saglık fi$ini ve ilerlediniz. bir kac astsubay sizi ziyaretci parkında toplar ve bir kac üstün körü bilgi verir. belli bir sayıya ula$ınca celp turnike, yani i$lemlerinizin yapılacagı yere götürülürsünüz. burada i$lemleriniz bittikten sonra, nedir i$lemler ''el yazısı ile denizlere hakim olan cihana hakim olur yazmak'', kıyafet almak, boy/kilo, parmak izi bölüklerinize dagıtılırsınız. kıyafet olarak artık deniz kuvvetleri kamuflaj kullanmıyor, i$ ba$ı dedikleri kuma$ pantolon, gömlek giyeceksiniz acemiliginiz hatta askerliginiz boyunca..

bölükler ic icedir. sadece birinci bölük diger 4 bölükten ayrı olarak bir bina da konu$lanmı$tır. bunun icindir ki daha büyük bir kogu$ kapasitesine sahiptir. bölük kogu$ları 84'er ki$iliktir. ama kogu$larda 84 ki$i kalmazsınız. son düzenlemelerden sonra sayı iyice a$$agı cekiliyordu. ki en son olarak bir bo$ yatak, bir dolu yatak olarak yatılmaktaydı. ilk gece fazla bi$i dü$ünmeyin ve dinlenip uyumaya calı$ın. (bkz: askerlikte ilk gece)

(bkz: askerlikte ilk sabah);
nöbetci cavu$unuz devrede.. bir gece önceden kogu$ nöbeti kitlenen $anslı/$anssız arkada$larınızın nöbetciyi uyandırmasıyla nöbetci cavu$ yeri geldiginde birine emir vererek, yeri geldiginde de kendi bagırarak herkesi uyandırır.. artık bamba$ka bir hayatın icindesinizdir. neyse ic karartmamak lazım, hem ben ilk sabahı degil askerlik yapılan yeri anlatıyordum.
tuvaletler asker sayısına göre cok fazla yeterli degil. onun icin uykunuzdan be$ dakika feragat etmeniz ne sizi sıkıntıya dü$ürür ne de nöbetci cavu$u.. zaten sakın ola cavu$ları kar$ınıza almayın, hatta ileri gitmek isterim izninizle, tabur komutanını kar$ınıza alın talim ögretmeni cavu$ları kar$ınıza almayın.. onlar oradaki tabir-i caizzse her $ey..

ilk bir kac gunluk hengameden sonra i$ler yava$ yava$ rayına oturduktan sonra sabah ictimasina müteakip egitim alanlarına yana$ık düzen egitimine gidersiniz. yana$ık düzen egitimi gözünüzü korkutmasın.. zor yapamayacagınız $eyler degil, zaten öyle $eyler olsa size gösterenlerde yapamazdı.
her salı tabur ictiması alınır, tabur komutanı gelir, anlatır- siz dinlersiniz, anlatır- siz dinlersiniz, e anlatır - siz dinlersiniz.

i$yeri gibidir, saat 17:00 itibariyle mesai bittiginden dolayı rütbeli askerler bırakır giderler, genel olarak 17:00'den sonra rutin i$ler dı$ında bo$ saatlerdir. arada manyaklar cıkmadıgı sürece bu saatten sonra egitim olmaz, ha bölük olarak cok kötüsünüzdür ya da egitimden geri kalmı$sınızdır talim ögretmenleri size kusturana kadar egitim yaptırırlar, kusturmak konusunda hic yabana atılmazlar cunki özellikle iskenderun'da egitim almi$ talim ögretmenleri egitimle kusmayı gayet iyi bilirler..
hafta sonu cumartesi 12:00 - 17:30, pazar günü ise 10:00 - 17:30 arasında ziyaretcileriniz gelebilir. bu sayede özellikle cumartesi yapılan fırsat egitimlerinden yırtabilirsiniz, eger ziyaretcinizin gelmesine imkan yoksa o sıra edindiginiz ziyaretcisi gelen birisine sizin de isminizi anons ettirmesi icin ricaci olabilirsiniz..

tabur'da genel olarak 1000 acemi asker olur, bu 1000 askerden ortalama olarak 10 ki$i tabura tertiplenir ve askerliklerini burada bitirirler.. diger gidilebilecek yerler ise sıklıkla istanbul, iskenderun, mersin, zonguldak ve gemilerdir..

nisan celbinde askere gelecek kısa dönemler icin kısaca;
en gamsız celp.. hic bir $ey görmezler, ne denetleme, ne cok asker.. rütbeliler bile yaz aylarında tatile cıktıgından dolayı iyice taburda bir rahatlama olur.. eylülün ikinci haftası terhis olur izin kullanmayanlar.. ba$ka yere tertip olanların yemin töreni mayıs ayının ikinci cuma'sı olur..

agustos celbinde askere gelecek kısa dönemler icin kısaca;
sıcak bir zamanda askere geliyorsunuz, ve en kötüsü askeri denetleme hazırlıklarının tamamını hatta denetlemelerin de bir cogunu görüyorsunuz.. eylül sonundan itibaren havalar istediginiz kıvama gelir üzülmeyin.. askerliginizin biti$i ocak 17. izin kullanmazsanız. burada kalmaz ve yemin töreni sonrasında ba$ka yere gidecekseniz yemin töreni eylül ayının ikinci cuma'sıdır..

aralık celbinde askere gelecek kısa dönemler icin kısaca;
cok soguk bir dönemde askere ba$lıyorsunuz, sakın izmir'e geliyorum $öyledir, böyledir demeyin, berber siken sogukları var sabah kalk 5:30 civarında. en buyuk derdiniz soguk havalar ve bu havalarda tuttugunuz nöbetler olur.. mayıs 17 gibi terhis olursunuz, yemin töreniniz ocak 2. haftadır efendim..

izmir deniz er egitim tabur'u neredeyse diger deniz egitim birliklerinden de bagımsız apayrı bir yerdir.. burada gördüklerinizi ya da ya$adıklarınızı askerlik demek böyle bir $eymi$ diye genellemeyiniz.. burada yazılan bir cok $ey eksik ya da gereksiz olmu$ olabilir, amacım en azından askere gelirken ya$anan en kötü $ey olan muamma, ne olacagını bilmemenin biraz önüne gecmek, az cok kafanızda canlanmasını saglamaktır.

(ich, 28.08.2006 22:34)
#9974055 !?



şu an usta askerliğimi yapmakta olduğum mekan

edit: şu sıralarda askerliği yemiş bulunmaktayım, tüm askerlere hayırlı teskereler dilerim

(syntax error, 27.01.2007 13:25 ~ 31.05.2007 09:39)
#10519187 !?



313. dönemden sonra kısa dönem er almayıp sadece 15 ay uzun dönem er eğitim taburu olmuştur. çanakkale'deki deniz er eğitim taburu kapatılıp amfibi deniz piyade tugayına gönderilecek askerlerin seçilmesi ve temel eğitimi bu tabura kaydırılmıştır. deniz kısa dönem acemi eğitimi sadece iskenderun deniz er eğitim alayındadır. ağustos da askere gidip de kısa dönem deniz çıkanlara şimdiden kolay gelsin.

(aiglos, 05.11.2007 16:58 ~ 17:15)
#11409807 !?



içinde güney deniz saha komutanlığına ait disiplin ceza ve tutukevi bulunmaktadır,burasıda şu an askerliğimin usta birliği devresini geçirdiğim yerdir.disiplin ceza ve tutukevinde ortalama 10 cezalı bulunur buranın yazıcısı olmak demek ortalama 2 günde bir sivilleri giyip güney deniz saha komutanlığına gitmek demektir.her ne kadar ilk başlarda sıkıcı olsada çabuk alışılan bir birliktir.