17 Mayıs 2009 Pazar

FUŞTAN-FOUSTANİ-



ALTTAKİ LİNKİ TIKLAYARAK YAZDIĞIM KİTABIMI OKUYABİLİRSİNİZ
https://drive.google.com/file/d/0B2LNc7HLdkZLYkpfM0JlU3pKVkE/edit?usp=sharing

FUŞTAN -SELANİK SANCAĞI KARACAOVA-KARACAABAD KAZASINA OSMANLI DÖNEMİNDE BAĞLI KÖY-1924 MÜBADELESİNDE BÜ KÖYDEKİLER-İSTANBUL-BURSA-BİLECİK-KÜTAHYA-EDİRNEYE YERLEŞTİRİLDİ-OSMANLI DÖNEMİNDE KÖYDE MÜSLÜMAN TÜRKLER VE HİRİSTİYAN MAKEDONLAR YAŞAMAKTAYDI-1912 YILINDA KÖY YUNANİSTAN YÖNETİMİNE GEÇTİ-VODİNA*EDESSA KASABASINA BAĞLANDI





















Selanik Sancağı Karacaova-Karacaabad Bölgesine 
Müslüman Türklerin iskan başlangıçı 1600 yılları, Türklerin Karacaovaya iskanlarını öğrenmek için Evladı Fatihan nedir, Tımar Toprak Sistemi nedir, Konyar nedir, 1831 yılı ilk resmi nüfus sayımında Karacaova köylerinde haneler ve hane reisleri kimler, ve köylerin adına ne deniyor, bilmek gerek. Osmanlıdan önce ve Osmanlı zamanında karacaova-Karacaabadın adı nedir. (Not Adları-Almopia-moglena-Olivir-Karacaabad) 
Karacaova-Karacaabad adı ne zaman kullanılmaya başlandı ,Osmanlıdan önce 1100 yıllarında iskan olan hangi Türk boyları ve 6.ncı yüzyıldan itibaren Yönetimlerde bulunan yaşayan başka hangi milletler vardı 
( Not-slavlar,Bulgar,Bizans,Sırp) Osmanlı 1386 yılında nasıl bölgeyi fethetti 1912 yılında nasıl kaybetti. Osmanlı yabancıların yaşadığı ve döneminde Müslüman Türklerin dağınık iskan edildiği yerlerin adını niye değiştirmedi Türklerin yeni kurulan iskan edildiği köylere niye Türk ismi koydu.







MÜBADİL AİLE HİKAYESİ ASLANOBA AİLESİ
Kurucumuz
Tarihçe
Hasan ASLANOBA

Kurucumuz rahmetli Hasan Aslanoba, Konya’da yerleşik olan Evrenoğlu Beyliği’nden Selanik’e göç eden bir ailenin oğlu olarak, 1908 yılında Selanik’te doğmuştur.

İlk ve Ortaokulu Selanik’te bitirir; 1920 yılında, 18 yaşında iken ailesini de bırakarak mübadil olarak Türkiye’ye gelir. Daha önce yine mübadil olarak İstanbul Sarıyer’e gelen akrabalarının yanına yerleşir. İş konusunda ne yapacağını düşünürken becerikli ve elinin de yatkın olduğu aşçılık mesleğini yapmaya karar verir ve Orman Fakültesi’nin yemekhanesinde Aşçı Yardımcısı olarak çalışmaya başlar, çok kısa süre içerisinde ödüllendirilerek Orman Fakültesi’nin Aşçıbaşısı olur.

Bu sırada ailenin önemli bir kısmı da mübadil olarak Türkiye’ye gelir. Ailenin bir kısmı Sarıyer’e, bir kısmı da Bursa’ya yerleştirilir. Devlet tarafından kendilerine verilmek istenen arsa ve arazileri, Selanik’teki imkânlarını düşünerek reddedip, istemezler.  Başlarını sokacak bir evleri olması yeterlidir.

Daha sonra rahmetli Hasan Aslanoba, 1930 yılında, ailesinin büyük bir kısmının yerleştiği Bursa’ya yerleşir. Hem ailesinin yemek ihtiyacını karşılamak hem de para kazanmak için Bursa Ulucami yakınında Türk mutfak kültürünü yansıtan bir lokanta açar, adını da Lezzet Lokantası koyar. Kısa zaman içerisinde ünlenir; özellikle Nohutlu Pilav ve Arnavut Ciğeri için lokantanın önünde sıra oluşmaya başlar. Dükkân küçük gelmeye başlayınca, yine aynı bölgede Atatürk Caddesi üzerinde daha büyük bir yere taşınır, diğer dükkânı da kardeşine bırakır. Yeni yerinde işler daha da büyür, gerçek anlamda ün kazanır. Bu gelişmelerin üzerine Bursa Atatürk Caddesi üzerinde yeni bir yer alıp adını Oba İşhanı olarak değiştirir ve kendi yerinde 350 kişilik içkisiz bir lokanta açar.
Zamanın en önemli davet yemekleri, toplantılar burada gerçekleştirilir, Bursa’ya gelen devlet erkanı temsilcileri ve sanatçıların uğrak yeri olur. Lezzet Lokantası’nın ünü Bursa dışına taşar.

Bu sırada, Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne ait Devrengeç Memba suyu işletmesi ihaleye çıkar, rahmetli Hasan Aslanoba ve bir kaç arkadaşı Bursa Uludağ eteklerindeki tesisin işletmesini alır ve yatırım yaparak geliştirirler. O dönemde suyun para ile satılması yadırganır, lokantaya gelen müşteriler tepki olarak şişe suyu yerine çeşme suyu ister ve bu gibi durumlar uzun süre zarar etmelerine yol açar.

İki oğlu, Ali Fuat Aslanoba ve Nuri Nihat Aslanoba babaları ile çalışmaya başlar, bilfiil işleri sahiplenirler. Hasan Aslanoba, 57 gibi çok erken bir yaştayken, 1965 yılında İstanbul’da vefat eder, kabri Bursa Pınarbaşı mezarlığındadır.

Vefatından sonra, büyük oğlu Ali Fuat Aslanoba lokanta ve yemek sektörünün başına; Nuri Nihat Aslanoba ise su işinin başına geçmiştir (Devrengeç, ERİKLİ Grubu). Her iki oğlu da sektörlerinde lider ve duayen olurlar.

Aslanoba ailesinde yemek bir kültür ve gelenektir, nesilden nesile devam ettirilmektedir.
Obasan Grubu – Obakur Grubu ve geleneksel Türk mutfağını çağdaş anlayışla yorumlayan Oba Sofra’ları ve diğer sektörler ile ilgili işler emin ellerde büyütülerek devam etmektedir.


















SAGE YAYINCILIKTAN ÇIKAN KİTABIMI ALTTAKİ LİNKİ TIKLAYARAK BİRİNCİ KİTABIMI OKUYABİLİRSİNİZ
https://drive.google.com/…/0B2LNc7HLdkZLYkpfM0JlU3pKV…/edit…
SAGE YAYINCILIKTAN ÇIKAN KİTABIMI ALTTAKİ LİNKİ TIKLAYARAK İKİNCİ KİTABIMI OKUYABİLİRSİNİZ
Karacaova ve Göstelup Köyü.docx -

Resim yazısı ekle